ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

08.01.2015

Γιατί γυναίκες, λοιπόν;

Πηγή: Η ΑΥΓΗ
ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ*

Διότι η κατάκτηση της αναλογικής εκπροσώπησης των φύλων στις εκλογές που έρχονται αντιμετωπίζει τη νόθευση της δημοκρατίας, η οποία κατά τεκμήριο εκδηλώνεται με το φαινόμενο να εκπροσωπείται το 51% του πληθυσμού με λιγότερο από 20% συμμετοχή στη Βουλή, η οποία νομοθετεί για οτιδήποτε αφορά τη διαβίωση αυτού του πληθυσμού.

Διότι η ακύρωση του εξοβελισμού των γυναικών από τον δημόσιο βίο συνιστά νίκη απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, συνεπεία της οποίας αποκλείονται οι γυναίκες από την αγορά εργασίας ενώ αναλαμβάνουν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα τις υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, των ασθενών και των ηλικιωμένων, καθώς η μνημονιακή πολιτική περιόρισε ασφυκτικά τις παροχές των δημόσιων ασφαλιστικών οργανισμών και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Διότι η επιβράβευση με την ψήφο των πολιτισσών και των πολιτών της χώρας μας των γυναικών εκείνων που αναλαμβάνουν δραστηριότητες, για τις οποίες η αφιέρωση χρόνου που απαιτείται προϋποθέτει την ισόρροπη κατανομή κατά φύλο των οικιακών εργασιών και των καθηκόντων φροντίδας, ενθαρρύνει την κατάργηση των στερεότυπων ρόλων των φύλων.

Διότι η εκλογή γυναικών στο Κοινοβούλιο αποτρέπει την αμφισβήτηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και την επακόλουθη υπονόμευση της προστασίας της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής τους υγείας, καθώς οι γυναίκες, έχοντας βιωματική σχέση με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, συναισθάνονται τις συνέπειες της αμφισβήτησής τους, αμφισβήτηση από την οποία δεν έχουν παραιτηθεί μέχρι και σήμερα οι στυλοβάτες της πατριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διότι η ισχυρή παρουσία των γυναικών στη Βουλή ενισχύει την υποστήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων που αφορούν τις γυναίκες -και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την προστασία κατά την κύηση, τη λοχεία και τη γαλουχία-, απέναντι σε όσους τα έχουν μονίμως στο στόχαστρο.

Διότι η αυξημένη εκπροσώπηση των γυναικών, εκεί όπου αποφασίζεται η τύχη των δομών συμβουλευτικής και φιλοξενίας, η εκπαίδευση του υγειονομικού και αστυνομικού προσωπικού, η διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για εκείνες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη βία ενδοοικογενειακά, τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, τον κίνδυνο βιασμού σε οποιονδήποτε χώρο, το trafficking και την καταναγκαστική πορνεία.

Διότι η αριθμητική αύξηση των βουλευτριών, με την εκφρασμένη βούληση των πολιτισσών και των πολιτών της χώρας για διαρκή και αποτελεσματική διεκδίκηση της ισότητας στα έδρανα της Βουλής, επιφέρει ακύρωση του σεξιστικού λόγου, ο οποίος δηλητηριάζει όλο και περισσότερο τον δημόσιο βίο.

Διότι το γεγονός ότι στην επόμενη Βουλή οι γυναίκες θα είναι περισσότερο από ποτέ παρούσες σηματοδοτεί την ανατροπή που συντελείται στην ελληνική κοινωνία με αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

 

* Η Αφροδίτη Σταμπουλή είναι βουλεύτρια Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ
σχετικός σύνδεσμος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16