ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12.03.2014

Τοποθέτηση στη υζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις», 12/3/2014

Κυρία Υπουργέ -ο κύριος Υπουργός λείπει- κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σημερινό νομοσχέδιο υποτίθεται ότι εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση. Γι’ αυτό κι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είχε την έπαρση να το αποκαλέσει «μεταρρύθμιση του κράτους».
Έχει ήδη αναλυθεί προς ποια κατεύθυνση γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση. Γίνεται προς την κατεύθυνση αποδόμησης οργανισμών που στηρίζουν την εργασία, την επαγγελματική δραστηριότητα εκείνων των στρωμάτων που η επιβίωση τους απειλείται από την πολιτική σας, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Γίνεται προς την κατεύθυνση αποδόμησης οργανισμών που προστατεύουν στοιχειωδώς το δομημένο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά -όπως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων- και οργανισμών που στηρίζουν τη μόρφωση και τον πολιτισμό, όπως το ΕΚΕΒΙ και ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, για το προσωπικό των οποίων η ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2014, ζητά μαζί με τη μεταφορά των κατά τόπους βιβλιοθηκών στους οικείους δήμους, την ταυτόχρονη μεταφορά σε αυτούς του εξειδικευμένου προσωπικού των βιβλιοθηκών, αφού βέβαια πληρωθούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο, τριών ετών που χρωστούνται.
Καταθέτω για τα Πρακτικά την απόφαση της ΚΕΔΕ.
Έχει, επίσης, αναλυθεί με ποιο μέσο θα επιτευχθεί αυτή η αποδόμηση. Με μια αξιολόγηση από ανθρώπους που δεν έχουν αξιολογηθεί οι ίδιοι, μια αξιολόγηση «κρεβάτι του Προκρούστη» όπου το επίδικο είναι το 15% αυτών που υποχρεωτικά θα παίρνουν χαμηλή βαθμολογία για να αποτελέσουν τη δεξαμενή από την οποία -μιας που δεν σας βγήκαν οι επίορκοι- θα αντληθούν οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι μνημονιακές κυβερνήσεις, επειδή -όπως δηλώνετε κυνικά- πρέπει να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο. Διότι δεν επιτρέπεται να απομείνουν κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, έστω και σαν δείγματα δυνατότητας άλλων εργασιακών σχέσεων που μπορούν να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για το τι τύπου δημόσιο τομέα σχεδιάζει αυτή η Κυβέρνηση, αποκαλυπτικό είναι, όχι το άρθρο 47 περί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που αφορούν επαγγελματικές κι επιστημονικές ενώσεις αλλά η τροπολογία του άρθρου 47, της παραγράφου 5, της υπουργικής τροπολογίας με αριθμό 1253.
Η υπουργική τροπολογία με αριθμό 1253, λοιπόν, τροποποιεί το άρθρο 47 του νομοσχεδίου, που τροποποιεί το άρθρο 54 του ν. 4178/2013, το οποίο άρθρο 54 -σας θυμίζω- ήταν η υπ’ αριθμόν 693 τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νόμο περί αυθαίρετης δόμησης. Σωστά το ακούσατε, «περί αυθαίρετης δόμησης».
Η τροπολογία 693, λοιπόν, και μετέπειτα άρθρο 54 του ν. 4178, αφορά την έγκριση ή τροποποίηση οργανισμών, οι οποίοι από την ψήφιση της τροπολογίας και μετά καταρτίζονται, αντικαθίστανται, τροποποιούνται με προεδρικά διατάγματα.
Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα, μπορεί να αντικαθίσταται, καταργείται ή τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, σχετικά με τη λειτουργία των αναφερόμενων φορέων που μπορεί να αφορά κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών ή κλάδων, μεταφορά ή κατάργηση αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων, μεταφορά ή κατάργηση οργανικών θέσεων.
Επιπλέον -κι από εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα- προβλέπεται σύσταση «οργανικών μονάδων χωρίς εσωτερική διάρθρωση», σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν. 2503/1997. Προβλέπεται «σύσταση οργανικών μονάδων δίχως εσωτερική διάρθρωση» που ασκούν τις αρμοδιότητες τους με ομάδες διοίκησης έργου -ΟΔΕ- οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του οικείου Υπουργού, ο οποίος τοποθετεί και τον υπεύθυνο διοίκησης έργου -ΥΔΕ- ο οποίος έχει και την ευθύνη σχεδιασμού και διεξαγωγής συγκεκριμένου έργου κι εισπράττει επίδομα θέσης διευθυντή τμήματος.
Όσο για τους υπαλλήλους, μπορεί να είναι μόνιμοι ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου, από τον ίδιο ή (αποσπασμένοι) από άλλο φορέα, με πλήρη και αποκλειστική ή μερική και παράλληλη απασχόληση, που όταν ολοκληρωθεί το έργο, επιστρέφουν στους φορείς τους, στις οργανικές μονάδες τους, αν εξακολουθούν να υφίστανται, ή βρίσκονται σε άλλη ομάδα διοίκησης έργου, με άλλον υπεύθυνο διοίκησης έργου και άλλο έργο, όταν δεν απολύονται.
Οριζόταν, λοιπόν, ο υπεύθυνος διοίκησης έργου σύμφωνα με την τροπολογία 693 από τον οικείο Υπουργό, όμως, σύμφωνα με το εδάφιο δ’ της παραγράφου 2, η γενική περιγραφή προσόντων και καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης, καθώς και οι κλάδοι από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, οριζόνταν με τους οργανισμούς των φορέων της παραγράφου 1, δηλαδή, με προεδρικά διατάγματα τα οποία εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού.
Αυτήν τη διάταξη τροποποιεί η παράγραφος 5 της τροπολογίας 1253, εκχωρώντας σε κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, τη δυνατότητα να προσδιορίζουν κατά περίπτωση τα σχετικά προσόντα, αρχίζοντας από «αποδεκτά βασικά πτυχία ή διπλώματα», περνώντας από «μεταπτυχιακά και διδακτορικά» και φτάνοντας μέχρι τη «συναφή εμπειρία» και τη «γνώση ξένων γλωσσών». Κάπου ανάμεσα παρεισφρέει και η «αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης».
Αν συνδυάσουμε την τροπολογία 1253 με την άρση της απαγόρευσης αλλαγής υπηρεσιακής κατάστασης πριν και μετά τις εκλογές, μπορούμε να σκεφτούμε ποια λαμπρά πεδία δράσης ανοίγονται για τους εμπλεκόμενους Υπουργούς.
Κύριε και κυρία Υπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο αντίστοιχο Θερινό Τμήμα είχε καταγγείλει ιδιαίτερα έντονα την εισαγωγή μιας τροπολογίας που αφορούσε την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης σε ένα νομοσχέδιο περί αυθαίρετης δόμησης. Μάλλον σας αδικήσαμε. Η επιλογή σας, ήταν απλώς αποκαλυπτική των προθέσεών σας να μετατρέψετε τη Δημόσια Διοίκηση σε ένα σύνολο αυθαίρετα δομημένων οργανικών μονάδων χωρίς εσωτερική διάρθρωση, αντί για υπηρεσίες και οργανισμούς με σαφή αντικείμενα και στόχους που ακόμη υπάρχουν σε αυτήν τη χώρα.
            Μία δημόσια διοίκηση-φαβέλα, όπου «οργανικές μονάδες χωρίς εσωτερική διάρθρωση» διεξάγουν «έργα που αποφασίζει ο οικείος Υπουργός», διαχωριζόμενες και επανασυγκολλούμενες σαν τις αμοιβάδες, σε ΟΔΕ με επικεφαλής ΥΔΕ, των οποίων τα προσόντα θα προσδιορίζονται πάλι από τον οικείο Υπουργό κατά το δοκούν αλλά το 15% των υπαλλήλων θα είναι σταθερά όσο και αυθαίρετα προγραμμένο.
Αυτήν τη μεταρρύθμιση μεθοδεύετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται και καταψηφίζει αυτήν τη μεθόδευση.
Ευχαριστώ.

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16