ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

08.07.2014

Τοποθέτηση στη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών και ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», 8/7/2014

 
            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ειλικρινά δεν έχει νόημα να επαναλάβω για πολλοστή φορά, όχι την κριτική αλλά την καταγγελία του νομικού ανοσιουργήματος που θα ψηφίσει η συγκυβέρνηση αγνοώντας τη γενική κατακραυγή, όπως αγνοεί την κατακραυγή και για τα άλλα ολέθρια μέτρα εξόντωσης του ελληνικού λαού, εξαθλίωσης των κατοίκων αυτής της χώρας τα οποία παίρνει εδώ και τέσσερα χρόνια η ίδια συγκυβέρνηση με άλλο μείγμα.
Η κατακραυγή αυτή είναι εξίσου αληθινή από όπου κι αν προέρχεται, διότι το περιεχόμενο της έχει σημασία, όπως το περιεχόμενο έχει σημασία και για να χαρακτηριστεί ή όχι μια ερώτηση ή ένα σχόλιο «κουτσομπολιό» -αναφέρομαι στα χθεσινά τώρα αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ- και όχι το αν γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό ή κατά μια μικρή παρέκβαση.
Κανένας Κανονισμός δεν δίνει σε κανέναν Προεδρεύοντα το δικαίωμα να απευθύνει χαρακτηρισμούς όπως αυτοί που εκτοξεύτηκαν εδώ μέσα και στη συνέχεια αντί συγγνώμης να παρακωλύει τη δευτερολογία τριών συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως και αυτής που προσεβλήθη με το χαρακτηρισμό «κουτσομπολιό». Η επίδειξη κακής ποιότητας «τσαμπουκά» προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση από Αντιπρόεδρο που έχει γράψει «ιστορία» ως Πρόεδρος επιτροπών στις οποίες δεν κατορθώθηκε η συγκάλυψη των ευθυνών του κυβερνητικού εταίρου, αν και επιδιώχθηκε από αυτά τα μέσα, είναι απλώς απαράδεκτη.
Στο νομοσχέδιο, τώρα, επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ανοσιούργημα, ένα νομοθέτημα που προβλέπει τη μεταγωγή καταδίκων και υποδίκων σε φυλακές τύπου Γ΄ από ένα όργανο ειδικής δικαιοδοσίας, απέναντι στις αποφάσεις του οποίου η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα αλλά ακόμη κι αν κερδηθεί, υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί η ίδια απόφαση για τη μεταγωγή με άλλη δικαιολογία. Και μπήκε σαν ευνοϊκή τροπολογία η δυνατότητα και άλλης προσφυγής. Ω, τι μεγαλοψυχία! Κι ενώ είναι σαφέστατα τα δικαιώματα που θα παραβιάζονται -θα «περιορίζονται» μας λέτε κομψά, κύριε Υπουργέ- παραμένουν ασαφέστατα αν και ουσιωδέστατα τα δικαιώματα που ο κακού γούστου συνήγορος των δήθεν ευνοϊκών αλλαγών κατόπιν ενεργειών του –δεν είναι εδώ να με ακούσει αλλά δεν πειράζει- θεωρεί ότι δεν παραβιάζονται. Αλλά ούτε και ο ίδιος είναι πολύ βέβαιος, γι’ αυτό ζητά άκουσον-άκουσον προφορική διαβεβαίωση ότι τα δικαιώματα αυτά δεν θα παραβιάζονται.
Δεν θέτει καν ζήτημα αιτιολογικής έκθεσης, στην οποία θα μπορούσε να αναφέρεται αυτή η πρόθεση με κάποια εγκυρότητα και κάνει ότι ξεχνά την προοπτική εσωτερικού κανονισμού, τον οποίο θα συντάξετε εσείς, κύριε Υπουργέ, βεβαίως σύμφωνα με το δικό σας πνεύμα με το οποίο συντάξατε και το νόμο. Αυτό το πνεύμα διαφαίνεται περίτρανα στα άρθρα 14, πρώην 15 και 15 πρώην 16, που παρέχουν σε αστυνομικούς, εξωτερικούς φρουρούς και σεκιουριτάδες -ό,τι μας προκύψει- τη δυνατότητα να πυροβολούν στο ψαχνό μέσα και έξω από τη φυλακή σε απροσδιόριστη ακτίνα και χωρίς προειδοποίηση. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχει κάποια σημασία αν η μεταγωγή του κατάδικου ή του υπόδικου στη φυλακή τύπου Γ΄ γίνεται για δύο ή για τέσσερα χρόνια κατ’ αρχάς, τη στιγμή που η παράτασή της ανά διετία δεν έχει όριο προς τα πάνω και ο εγκλεισμός στο κολαστήριο μπορεί μια χαρά να κρατήσει μέχρι την πλήρη έκτιση της ποινής. Είναι έτσι ή δεν είναι;
Περιγράφονται πολύ καλά όλα αυτά στο κείμενο των γονέων συγκεκριμένων φυλακισμένων, που είναι προφανές ότι προορίζονται για τις φυλακές τύπου Γ΄. Σας το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ή μήπως και αυτοί είναι…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Ποιών γονέων για να ξέρουμε;
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Να τους δείτε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Όχι, όχι, να μας πείτε.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Να πάρετε το κείμενο. «Γονείς, συγγενείς και αλληλέγγυοι» υπογράφεται, να το πάρετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Ποιοι είναι; Οι Πυρήνες της Φωτιάς;
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Να το πάρετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ! Μισό λεπτό. Κύριε συνάδελφε, αν η ομιλήτρια επιθυμεί να διακοπεί, θα διακοπεί, θα θέσετε το ερώτημα και θα σας απαντήσει. Αν δεν επιθυμεί…
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Να το πάρετε!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Απλώς, όταν καταθέτουν να λένε και τι περιέχουν, να λαμβάνουμε γνώση.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Να το πάρετε το κείμενο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Δικαίωμα του Βουλευτή είναι να χειριστεί το έγγραφο όπως θέλει.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Εκτός, λοιπόν, εάν αυτοί οι γονείς, οι συμπολίτες μας, άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία και δεν έχουν καμμία καταδίκη από τις αρχές είναι και αυτοί δεύτερης κατηγορίας με τους οποίους δεν πρέπει να συνδιαλεγόμαστε, διότι σε μια κοινωνία, σε μια χώρα όπου υπάρχουν δεύτερης κατηγορίας κρατούμενοι, προφανώς υπάρχουν και δεύτερης κατηγορίας ελεύθεροι. Το ένα φέρνει το άλλο. Αυτό καταγγέλλουμε τόσες μέρες. Είναι δεύτερης κατηγορίας οι γονείς αυτών των παιδιών και δεν έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στο ναό της δημοκρατίας, στον οποίο μπορούν να κυκλοφορούν εισαγγελείς της χούντας, αντιπρόσωποι του Λεπέν και σκοτεινοί τύποι που συναλλάσσονται με ρατσιστές μαχαιροβγάλτες. Να είστε περήφανοι όλοι οι υπόλοιποι που συνεργάζεστε μαζί τους.
Πώς μπορούν να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μέσα, όταν για τους έξω, για όσους δεν έχουν ακόμα καταβροχθιστεί από την ανεργία μόνο η καταστολή υπάρχει σαν απάντηση και στο πιο δίκαιο αίτημα όταν οι μισοί, λίγο λιγότεροι, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται ντυμένοι στο χακί ήδη; Τους αφήνουν να ξεχάσουν από πότε τους φόρεσαν το χακί και κάνουν ότι ξεχνούν ότι κάποτε πρέπει και να τους το βγάλουν αυτοί που τους το φόρεσαν. Εδώ δεν βλέπουμε να διαφωνεί το δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, φτύνοντας έτσι στο παρελθόν του, πολύ μακρινό έτσι και αλλιώς.
Τώρα όσον αφορά στην εκπρόθεσμη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε τρία άρθρα με τρεις εμβαλωματικές λύσεις σε αντίστοιχα προβλήματα που δημιούργησε η χρονίως «αρπακολλατζίδικη» πολιτική της συγκυβέρνησης σε σοβαρότατα ζητήματα.
Έτσι, στο πρώτο άρθρο «Πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας» όχι μόνο δίνεται παράταση στην παράταση, με τροπολογία της τροπολογίας, όχι μόνο με τροπολογία της παραγράφου του άρθρου, όπως τροποποιήθηκε με άλλη παράγραφο άλλου άρθρου, απαλείφεται η αναφορά στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο αλλά και μπαίνουν στην εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και οι υπάλληλοι των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Από πότε, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, που δεν είστε εδώ, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση; Έπαψαν να είναι κανονικές κρατικές υπηρεσίες χωρίς σχέση με κανενός είδους αυτοδιοικητικές εκλογές; Τα έχετε μπερδέψει τόσο ή συμβαίνει κάτι άλλο; Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Και είναι τραγικό, γιατί όλο αυτό το μπέρδεμα εμπλέκεται με τις προσχεδιασμένες, προαποφασισμένες, προαπαιτούμενες μερικές χιλιάδες απολύσεις.
Στο δεύτερο άρθρο, αφού αφήσατε και πάλι να περάσει όχι ο Ιούνιος αλλά και ο μισός Ιούλιος και ανακαλύψατε ότι οι περιφέρειες που ελέγχουν περιφερειάρχες της συγκυβέρνησης -η οποία καμάρωνε πριν λίγες εβδομάδες, γιατί δεν τις άλωσε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ- δεν κατόρθωσαν για άλλη μια φορά να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς για τη μεταφορά των μαθητών το σχολικό έτος 2014-2015. Και τι λύση βρίσκετε; Να γίνεται κατ’ εξαίρεση ανάθεση στους προσωρινούς μειοδότες από την οικονομική επιτροπή, ώστε να καλυφθεί η αναγκαιότητα της μεταφοράς μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015. Ή αν ούτε προσωρινοί μειοδότες έχουν αναδειχθεί, να γίνεται πρόχειρος διαγωνισμός από την οικονομική επιτροπή ακόμη και στις 5 και 10 Αυγούστου, να γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε ανάθεση τέλος πάντων, αρκεί να μη μείνουν τα παιδιά χωρίς μεταφορά και όλα αυτά διατηρώντας σε ισχύ την ελεεινή κοινή υπουργική απόφαση, η οποία από πέρυσι αποκλείει σημαντικό αριθμό μαθητών από τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς.
Η τρίτη τροπολογία, επίσης έρχεται να μπαλώσει ένα πρόβλημα που οι χειρισμοί σας δημιούργησαν. Επαναφέρει στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης χερσαία σημεία εισόδου και εξόδου και συγκεκριμένα αυτού του Προμαχώνα Συντικής και αυτό του Ορμενίου Ορεστιάδας.
Παραχωρήθηκαν στους δήμους για να είναι πιο περιποιημένοι οι χώροι, για να καθαρίζονται, για να συντηρούνται. Εννοείται ότι ως συνήθως δεν παραχωρήθηκαν οι αντίστοιχοι πόροι και λίγα χρόνια μετά οι δήμοι βρίσκονται να έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά σε εργολάβους καθαριότητας, διότι παράλληλα δούλεψε το σύστημα του ελλιπούς προσωπικού, της μη δυνατότητας προσλήψεων και των αναθέσεων σε εργολάβους. Βρίσκονται χρεωμένοι ακόμα και με το αντίτιμο του ρεύματος των αστυνομικών τμημάτων. Βεβαίως και θέλουν να απαλλαγούν από αυτό το φορτίο και βεβαίως και πρέπει να τους καταβληθούν τα ποσά που ήδη χρωστάνε.
Επειδή, λοιπόν, μπαλώνετε καταστάσεις που σαφώς εδώ που φτάσαμε πρέπει να μπαλωθούν αλλά δεν έπρεπε καν να είχαν δημιουργηθεί, εμείς αναγκαστικά θα ψηφίσουμε «παρών» σε αυτήν την τροπολογία, με όλη αυτήν την πολύ σκληρή κριτική, την οποία κάνουμε στις πολιτικές οι οποίες οδήγησαν στο να είναι αναγκαία αυτού του είδους τα μπαλώματα.
Ευχαριστώ.
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16