ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

25.06.2014

Τοποθέτηση-Εισήγηση στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) – Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις»». 25/6/2014 (δευτερολογία)

 Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να μην επισημάνω στον προλαλήσαντα συνάδελφο, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση ότι οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν επανδρώνονται, αλλά στελεχώνονται, προσλαμβάνουν και γυναίκες εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να το ξεχνάτε.
Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι η έκφραση «μισές αλήθειες ολόκληρα ψέματα» είναι πάρα πολύ σωστή, διότι, όταν ο εκπρόσωπος του δεύτερου συγκυβερνώντος Κόμματος μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον 3839, ξεχνάει να μας πει ότι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τον καταψήφισε αφορούσαν αφενός τον τρόπο μοριοδότησης των λοιπών προσόντων των υποψηφίων και αφετέρου τη συνέντευξη και τη βαρύτητά της, η οποία, μάλιστα, ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που προβλέπεται εδώ. Αυτή η συνέντευξη, λοιπόν, για να ανιχνεύσει ιδιότητες του χαρακτήρα που αναφέρονται στο νομοθέτημα, πρέπει να είναι ψυχαναλυτικού επιπέδου, κύριε Υπουργέ. Το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό; Επειδή αυτό αποκλείεται, θα προβαίνει σε κρίσεις περισσότερο ή λιγότερο αυθαίρετες, αλλά και ακόμα λιγότερο ελέγξιμες από οποιοδήποτε όργανο. Επισημάνατε μια αντίφαση στις κριτικές που ακούστηκαν. Θέλετε να συνεχίσετε την ίδια τακτική των αναθέσεων ή θέλετε να επιβάλλετε, πριν χάσετε την κυβέρνηση, δικά σας παιδιά σε διευθυντικές θέσεις; Ας κάνουμε μια κάπως μαρξιστική σύνθεση των αντιθέτων. Θέλετε τους διευθυντές που επιλέγετε επί τόσα χρόνια και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης με αναθέσεις να τους αποκαταστήσετε, να τους εξασφαλίσετε τουλάχιστον για μια πενταετία, βρέξει χιονίσει, αλλά και μέχρι τότε θέλετε στο μεταξύ να κάνετε και άλλες αναθέσεις, για τις οποίες ακόμα και ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού σας εταίρου προσπαθεί να προλάβει, να μην εξασφαλίσουν και αυτοί μια σίγουρη πενταετία.
Επικαλεσθήκατε και εσείς αλλά και άλλοι ομιλητές τη στρεβλή εφαρμογή διατάξεων προηγούμενων νόμων. Αυτό είναι ένα πολύ κακό κόλπο, γιατί έχει χρησιμοποιηθεί παντού και όλοι πια καταλαβαίνουν το πού το πάει. Ποιος έχει την ευθύνη για τη στρεβλή χρήση των σεμιναρίων επιμόρφωσης, όντως σε κάποιες περιπτώσεις, από τους λιγότερο αποδοτικούς υπαλλήλους; Ποιος τους έδινε άδειες να πηγαίνουν από σεμινάριο σε σεμινάριο; Δίνονταν σε οποιονδήποτε ή στα δικά μας παιδιά κατά προτίμηση; Τίνος ευθύνη είναι, επίσης, οι συνεχείς εκπαιδευτικές άδειες και μάλιστα για άσχετα μεταπτυχιακά, τις οποίες με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», με προηγούμενο νομοθέτημά σας απλώς τις μειώσατε για όλους; Ποιος τις δίνει; Δεν τις δίνει σε «δικά μας παιδιά»; Κόπτεστε για την αξιοκρατία. Τι είδους αξιοκρατία θα υπάρξει όταν - και δεν θέλω να υπεισέλθω στα άρθρα αλλά αυτό είναι προκλητικό - οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου διεύθυνσης ή τμήματος, οι οποίες υπάγονται απευθείας σε υπουργό, αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό, συντάσσονται από τον διευθυντή του οικείου γραφείου του υπουργού, του αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού, δηλαδή από ένα κομματικό στέλεχος της απόλυτης επιλογής του; Μιλάμε μετά από αυτό για αξιοκρατία;
Ουκ έστιν αριθμός τέτοιων περιπτώσεων και δεν θα επεκταθώ γιατί έχουμε καιρό να τις συζητήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση.

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16