ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

04.12.2018

Δήλωση Αφροδίτης Σταμπουλή για το θέμα των μειονεκτικών περιοχών


 
Δελτίο Τύπου
 
Δήλωση Αφροδίτης Σταμπουλή για το θέμα των μειονεκτικών περιοχών
 
Σέρρες, 4 Δεκεμβρίου 2018
 
Η νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών ήταν υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση αυτόν εφαρμόστηκε.
Πριν περίπου δυόμιση μήνες αναρτήθηκε σε άτυπη διαβούλευση το προσωρινό σχέδιο οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών, το οποίο επηρεάζει την εξισωτική αποζημίωση, αλλά όχι τα άλλα προγράμματα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Η νέα οριοθέτηση αρχικά άφηνε εκτός εξισωτικής 79 κοινότητες στο Ν. Σερρών. Με άμεση κινητοποίηση και συσκέψεις εντοπίστηκαν  τα προβλήματα της νέας οριοθέτησης και προτάθηκαν οι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν έτσι ώστε να μην αδικηθεί ούτε μία κοινότητα στο νομό. Η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση και αποτελεσματική. Μετά τις επαφές που έγιναν προστέθηκαν και αναπροσαρμόστηκαν τα κριτήρια και αναδιαμορφώθηκε ο χάρτης με αποτέλεσμα τη νέα-αναθεωρημένη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα (πρώην μειονεκτικές).
Αποτέλεσμα: 71 κοινότητες χαρακτηρίζονται ως περιοχές με φυσικά και ειδικά μειονεκτήματα και θα πάρουν την εξισωτική αποζημίωση. Αν προσθέσουμε σε αυτές και τις 30 ορεινές κοινότητες του Ν. Σερρών τότε συνολικά σε 101 κοινότητες από τις 148 του νομού οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι θα είναι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης και μάλιστα με αντικειμενικά κριτήρια που προέκυψαν μετά από σκληρή δουλειά και συνεχείς διαβουλεύσεις. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από την περίπτωση της Σησαμιάς που ήταν εκτός προγράμματος αλλά τώρα εντάσσεται στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Όσον αφορά στις 14 κοινότητες που κατατασσόταν πριν στις μειονεκτικές αλλά τώρα δεν θα περιληφθούν στην κατηγορία αυτή, η αλλαγή δεν οφείλεται σε κανένα παρασκηνιακό παιχνίδι, όπως κάποιοι σκόπιμα αφήνουν να εννοηθεί, αλλά ούτε και σε έλλειψη πολιτικής βούλησης. Οι κοινότητες αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως αρδευόμενες (σε ποσοστό πάνω από το 50% των αγροτεμαχίων) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οπότε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μειονεκτικές, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, καθώς ο περιοριστικός παράγοντας είναι η ξηρασία, η οποία αντιμετωπίζεται με την άρδευση.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι λανθασμένα και μπορούν να το τεκμηριώσουν, θα τους παρασχεθεί κάθε υποστήριξη ώστε να μην υπάρξει ούτε η ελάχιστη άδικη απώλεια εισοδήματος. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η αντίληψη «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και οι εποχές, που έμπαιναν και έβγαιναν οι κοινότητες σε προγράμματα του ΥΠΑΑΤ ανάλογα με τον ποιον βουλευτή ή κομματάρχη είχαν από την περιοχή τους, οδηγώντας τη χώρα σε ποινές και καταβολή προστίμων, που επιβάρυναν όλους τους φορολογούμενους πολίτες-ισσες, έχουν παρέλθει.
Χωρίς να θριαμβολογεί κανείς, αποδεικνύεται ότι, με αυτήν την κυβέρνηση, η συστηματική και αθόρυβη εργασία, ώστε να πετυχαίνονται αποτελεσματικές και δίκαιες λύσεις για το κοινό καλό των αγροτών μας, αποδίδει πολύ περισσότερο από ό,τι τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα μπαράζ ερωτήσεων. Το ίδιο αποδείχθηκε  με τις  Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ, τα πρώην ΠΣΕΑ) για τις ζημιές τις προηγούμενης χρονιάς, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα εύλογα αιτήματα των καπνοπαραγωγών. Με αυτήν την τακτική οι ενισχύσεις, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν στις ομάδες αγροτών, θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, που αποτελεί πρωταρχική επιλογή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. 
 
 
Αφροδίτη Σταμπουλή
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16