ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

10.07.2017

Ακατάσχετο συντάξεων


 
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
Θέμα: «Ακατάσχετο συντάξεων»
     Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά προστατεύονται από τις κατασχέσεις, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ,  επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ (άρ. 31 ΚΕΔΕ).       
     Η  προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (μηνιαία και περιοδική καταβολή ή εφάπαξ καταβολή). Δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του ακατάσχετου, όπως ρυθμίζεται στο άρθ. 982 ΚΠολΔ και στο άρθ. 31 ΚΕΔΕ, είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του.
     Από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα δεδουλευμένες συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά. Για το λόγο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ ή και μηδενικό υπόλοιπο.
     Επειδή πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αναδρομικά συντάξεις, μη υπερβαίνουσες κατά μήνα το ανώτατο όριο του ακατάσχετου, ωστόσο το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν στην κατάσχεσή τους κατά παράβαση της προστατευτικής διάταξης.   
     Επειδή για το θέμα ο πρώτος από εμάς έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, που έλαβε ειδικό αριθμό 1210/05-09-2016 και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 16ης/9/2016. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι αναμένει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ζήτημα και ότι μετά τη γνωμοδότηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.
     Επειδή για το ζήτημα έχουν ήδη εκδοθεί δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι υπ' αριθμ. 384/2013 και 41/2016, οι οποίες δέχονται ότι η προστασία από τις κατασχέσεις καταλαμβάνει κάθε μηνιαίο ποσό σύνταξης που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, ανεξαρτήτως του τρόπου χορήγησής της από το ασφαλιστικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούμασταν στο άτοπο η προστασία της σύνταξης από την κατάσχεση να εξαρτάται από το τυχαίο και συμπτωματικό γεγονός της κανονικής και περιοδικής ή εφάπαξ καταβολής της.
    
Ερωτάται η κ. Υπουργός
 
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να προστατευθούν οι αναδρομικά καταβαλλόμενες συντάξεις από τις κατασχέσεις;
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επιστροφή των αναδρομικά καταβληθεισών συντάξεων που έχουν ήδη κατασχεθεί κατά παράβαση της προστατευτικής ρήτρας περί ακατάσχετου;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Θεοφύλακτος Ιωάννης
 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
 
Αυλωνίτου Ελένη
 
Βαγενά Άννα
 
Βάκη Φωτεινή
 
Βαρδάκης Σωκράτης
 
Γεννιά Γεωργία
 
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία
 
Γκαρά Αναστασία
 
Δέδες Ιωάννης
 
Δρίτσας Θεόδωρος
 
Δριτσέλη Παναγιώτα
 
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
 
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 
Θελερίτη Μαρία
 
Θεωνάς Ιωάννης
 
Θηβαίος Νικόλαος
 
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
 
Ιγγλέζη Αικατερίνη
 
Καΐσας Γεώργιος
 
Καραγιαννίδης Χρήστος
 
Καρακώστα Ευαγγελία
 
Κασιμάτη Νίνα
 
Καστόρης Αστέριος
 
Καφαντάρη Χαρά
 
Κυρίτσης Γεώργιος
 
Λιβανίου Ζωή
 
Μανιός Νικόλαος
 
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
 
Μιχαηλίδης Ανδρέας
 
Μιχελής Αθανάσιος
 
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
 
Μορφίδης Κωνσταντίνος
 
Μουσταφά Μουσταφά
 
Μπαλαούρας Γεράσιμος
 
Μπαλτάς Αριστείδης – Νικόλαος – Δημήτριος
 
Ντζιμάνης Γεώργιος
 
Ξυδάκης Νικόλαος
 
Πάλλης Γεώργιος
 
Πάντζας Γεώργιος
 
Παπαδόπουλος Νικόλαος
 
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
 
Παπαφιλίππου Γεώργιος
 
Παυλίδης Κωνσταντίνος
 
Πρατσόλης Αναστάσιος
 
Ρίζος Δημήτριος
 
Ριζούλης Ανδρέας
 
Σαρακιώτης Ιωάννης
 
Σκούφα Ελισσάβετ
 
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
 
Σταμπουλή Αφροδίτη
 
Στογιαννίδης Γρηγόριος
 
Συρίγος Αντώνιος
 
Τελιγιορίδου Ολυμπία
 
Τζαμακλής Χαρίλαος
 
Τζούφη Μερόπη
 
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
 
Τριανταφύλλου Μαρία
 
Τσόγκας Γεώργιος
 
Ψυχογιός Γεώργιος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16