ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

28.07.2016

Απόδοση προστίμων


 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
 
Στο σχέδιο νόμου του ΥπουργείουΟικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού«Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94/1/28.3.2014) και άλλες διατάξεις» 
Θέμα: «Απόδοση προστίμων»
Α. Αιτιολογική Έκθεση
Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 17 του π.δ. 246/2006 (Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΚΤΕΛ), τα ποσά από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργαζόμενους ως πειθαρχικές ποινές αποτελούν έσοδα του οικείου ΚΤΕΛ. Με την προϊσχύσασα διάταξη του άρθρου 16 του π.δ. 229/1994 τα ποσά των προστίμων αποδίδονταν στην Εργατική Εστία και το αντίγραφο της κατάθεσης κοινοποιούνταν υποχρεωτικά στο τοπικό Εργατικό Κέντρο. Η νέα ρύθμιση του Π.Δ. 246/2006 έχει οδηγήσει σε καταχρηστική άσκηση της πειθαρχικής εξουσίας και αφειδή επιβολή χρηματικών προστίμων στους εργαζόμενους με στόχο τον πορισμό του αντίστοιχου οικονομικού οφέλους από τα ΚΤΕΛ, ενώ παράλληλα ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ήδη ο Ενιαίος Λογαριασμός για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών στερείται ενός σημαντικού οικονομικού πόρου.
Από τα ανωτέρω προκύπτει επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς της νομοθετικής πρόβλεψης για την απόδοση των ποσών των προστίμων από τα ΚΤΕΛ στον συσταθέντα με το άρθρο 34 του Ν. 4144/2013 «Ενιαίο Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών», ως φορέα που επιτελεί αντίστοιχη λειτουργία με αυτήν του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας και την σχετική έγγραφη ενημέρωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, η οποία αποτελεί την μοναδική δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που καλύπτει τους εργαζομένους στα ΚΤΕΛ. 
               
Β. Τροπολογία-Προσθήκη
Άρθρο ….
Η παρ. 3 του άρθρου 17 του Π.Δ. 246/2006 τροποποιείται ως εξής: «Το πρόστιμο υπολογίζεται επί του συνόλου των κατά το χρόνο εκδόσεως της πειθαρχικής απόφασης τακτικών αποδοχών του εργαζομένου ή του μερίσματος αντίστοιχα για τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς – μετόχους, τα δε εκ των προστίμων εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στον κλάδο «Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» του ΟΑΕΔ, αποδεικτικό δε της κατάθεσης κοινοποιείται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε (15) ημερών στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας».
Αθήνα, 28 Ιουλίου 2016
Οι προτείνοντες βουλευτές
 
Βαρδάκης Σωκράτης
 
Αυλωνίτου Ελένη
 
Βάκη Φωτεινή
 
Γεννιά Γεωργία
 
Γεωργοπούλου-ΣαλτάρηEυσταθία (Έφη )
 
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
 
Δουζίνας Κωνσταντίνος
 
Ηγουμενίδης Νικόλαος
 
Θεοφύλακτος Ιωάννης
 
Θηβαίος Νικόλαος
 
ΘραψανιώτηςΕμμανουήλ
 
Καραγιάννης Ιωάννης
 
Καρά ΓιουσούφΑϊχάν
 
Καραναστάσης Απόστολος
 
Κάτσης Μάριος
 
Κωστοπαναγιώτου Ηλίας
 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 
Μιχελής Αθανάσιος
 
ΜουμουλίδηςΘεμιστοκλής (Θέμης)
 
Μπάρκας Κωνσταντίνος
 
ΝτζιμάνηςΓεώργιος
 
Πάλλης Γεώργιος
 
Παπαδόπουλος Νικόλαος
 
Παυλίδης Κωνσταντίνος
 
Ρίζος Δημήτριος
 
Σαντορινιός Νεκτάριος
 
Σαρακιώτης Ιωάννης
 
Σεβαστάκης Δημήτριος
 
ΣκουρολιάκοςΠαναγιώτης (Πάνος)
 
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
 
Σταματάκη Ελένη
 
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
 
ΣυρμαλένιοςΝικόλαος
 
Τελιγιορίδου Ολυμπία
 
Τζούφη Μερόπη
 
Τσόγκας Γεώργιος
 
Ψυχογιός Γεώργιος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16