ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

15.12.2015

Υλοποίηση δέσμευσης ΣΥΡΙΖΑ για τα «αγροτοδικεία»

Δελτίο τύπου

Θέμα: Υλοποίηση δέσμευσης ΣΥΡΙΖΑ για τα «αγροτοδικεία»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της δίνει τέλος στον χρονίζοντα βραχνά των αγροτών που κατηγορούνται για διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά τη διάρκεια διάφορων κατά καιρούς κινητοποιήσεών τους (τα γνωστά «αγροτοδικεία»).

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», με τα προτεινόμενα άρθρα 27 και 28 αντικαθίστανται ή τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 292 και 298), βάση των οποίων οι αγρότες που συμμετείχαν σε αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών/υπηρεσιών κοινής χρήσης βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Το άρθρο 292 του Π.Κ. προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Τώρα ως ανώτερος χρόνος φυλάκισης ορίζεται το ένα έτος, ενώ αν η πράξη ήταν μικρής έκτασης ή διάρκειας, περιορίζεται σε έξι μήνες το ανώτερο.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως με το άρθρο 28 του Ν/Σ ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον πεισθεί ότι ο δράστης «τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις υλοποιεί μια δέσμευσή του προς τον αγροτικό κόσμο, σε αντίθεση με αντίστοιχες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Επίσης δεν αφορά μόνο την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, όπως συνέβη με αντίστοιχες ρυθμίσεις στο παρελθόν, αλλά ισχύει κανονικά.
Σημαντική ήταν και η συμβολή των κατά τόπους βουλευτών/ριών του ΣΥΡΙΖΑ (σε αγροτικές περιοχές, όπως και αυτή των Σερρών), των οποίων η διαρκής επιμονή και άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε αποτέλεσμα.

Αφροδίτη Σταμπουλή
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Συνεντεύξεις

12.03.2018

Ολοκληρωμένο νομοθέτημα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη για την εφημερίδα "Αυγή"

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - Η Σύμβαση εξασφαλίζει στα αλλοδαπά θύματα βίας την ίδια προστασία με τα ιδιαίτερα μέτρα που απαιτούνται στην περίπτωσή τους - Η αντιπολίτευση δεν προχώρησε στην κύρωση γιατί δεν ήταν ανεκτές στον χώρο της οι ρυθμίσεις για τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες ούτε για τη συμβίωση ομόφυλων ατόμων - Η ίση μεταχείριση στην εργασία είναι ένας στόχος που δεν έχει επιτευχθεί

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail afro-sta@otenet.gr  astampouli@parliament.gr
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16