ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

24.06.2015

Έγκριση Σχεδίου Συμμετοχής του Κοινού για το έργο “Διαδριατικός Αγωγός Transadriatic Pipeline, TAP”

  ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Αθήνα 24 Ιουνίου 2015
Προς τον κ. Υπουργό  Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού.
 
Θέμα: Έγκριση Σχεδίου Συμμετοχής του Κοινού για το έργο “Διαδριατικός Αγωγός Transadriatic Pipeline, TAP”
 
Έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και έχει εγείρει αρνητικότατες αντιδράσεις στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών η απόφασή σας με θέμα “Έγκριση Σχεδίου Συμμετοχής του Κοινού για το έργο: Διαδριατικός Αγωγός Transadriatic Pipeline, TAP ”.  H προτεινόμενη   από την εταιρεία όδευση του αγωγού καθώς και η χωροθέτηση του συμπιεστή, δεν έχουν την αποδοχή μεγάλου αριθμού κατοίκων οι οποίοι διαπιστώνοντας  αφενός, ότι καταστρέφονται εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας και αφετέρου ότι προκαλείται διαρκής όχληση, συσσώρευση ρύπων και κίνδυνος ατυχήματος σε κατοικημένες περιοχές
α) έχουν προβεί σε ποικίλες διαμαρτυρίες (συλλογή υπογραφών, συγκεντρώσεις, παραστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς κ.ο.κ)
β) 431 κάτοικοι  μαζί με τους δήμους Σερρών και Εμμανουήλ Παππά  έχουν προσφύγει   από τις 13-11-2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Αντίστοιχη προσφυγή έχουν κάνει και ο Δήμος Καβάλας μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Δήμου Καβάλας
γ) κατά τις επανειλημμένες συναντήσεις τους με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τις/τους συνεργάτριες/ες του έχουν υποβάλλει εναλλακτικό σχέδιο όδευσης του αγωγού και χωροθέτησης του συμπιεστή, το οποίο δεν δημιουργεί τα προαναφερόμενα προβλήματα, ούτε επηρεάζει περιοχές Natura, το σπήλαιο της Αλιστράτης, αρχαιολογικούς χώρους κ.τ.λ.
 Εξάλλου υπάρχουν καταγγελίες και του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Καβάλας και αγροτών της  Περιφερειακής Ενότητας Σερρών όσων αφορά τον προσχηματικό και παραπλανητικό χαρακτήρα του πρόσφατου κύκλου διαβούλευσης που αποπειράται να πραγματοποιήσει η εταιρεία.
Παρακαλείται ο κ. Υπουργός  να καταθέσει στο Σώμα:
1) To με αριθμ. πρωτ.: LT-TAPGR-GRG-00126/19-3-2014 έγγραφο της Adriatic Pipeline, AG, περί υποβολής Φακέλου Σχεδίου Συμμετοχής του Κοινού για το έργο “Διαδριατικός Αγωγός, Transadriatic Pipeline, TAP” , ο οποίος υποβλήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, του Υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλία, Υποδομών και Τουρισμού.
2)Τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από την εταιρεία ΤΑΡ AG στο υπουργείο Οικονομίας με αριθμό πρωτ. 56475/190/26-05-2015.
 
 H αιτούσα βουλεύτρια
 
Σταμπουλή Αφροδίτη

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16