ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.03.2015

Η αναγκαία συνέχιση λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα : « Η αναγκαία συνέχιση λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους»

Όπως έχουμε πληροφορηθεί από σχετική επιστολή εργαζομένων στα δέκα τέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών (Σ.Κ.Γ.) σε όλη την Ελλάδα προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών από 25-2-2015, τίθεται σοβαρό πρόβλημα ως προς την συνέχιση της λειτουργίας τους και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής τους είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ είτε απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα Σ.Κ.Γ. λειτουργούν από τον Απρίλιο του 2012 στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και αποσκοπούν στην πολύμορφη συνδρομή των γυναικών, οι οποίες είναι θύματα βίας καθώς ειδικότερα και οικογενειακής βίας.
Τα Σ.Κ.Γ., τα οποία έχουν ως φορέα υλοποίησης/επιμέρους δικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 5 «Στελέχωση και Λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων» της Πράξης «Δράσεις της Δημόσιας Διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» της κατηγορίας Πράξης 3.2.3. του
Ε.Π.: «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», Άξονες Προτεραιότητες 07, 08 και 09 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (ΕΤΠΑ – ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ – ΕΚΤ) και MIS 298301, -02, -03». Το συγκεκριμένο Έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. σε ποσοστό 95% και από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό μόλις 5%. Η ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου έχει οριστεί στις 30/11/2015 και 15/12/2015, αντίστοιχα.

Τα Σ.Κ.Γ. παρέχουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας όπως: ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική (οικογενειακό δίκαιο, βία, εργασία, άδεια παραμονής στη χώρα κ.λπ.), νομική βοήθεια, παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπλέον, βρίσκονται σε συνεχή, σταθερή δικτύωση και ενημέρωση για τις δράσεις και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους με όλους τους κατά τόπο κοινωνικούς φορείς και υπηρεσίες.
Το προσωπικό των Σ.Κ.Γ. αποτελείται από ειδικευμένους και ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς και διοικητικό προσωπικό, που έχουν εκπαιδευτεί στην υποδοχή και διαχείριση περιστατικών κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών. Επιπλέον είναι προσωπικό που, στο σύνολό του, επιλέχθηκε μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ.Γ.Ι.Φ. λειτουργούν σε 14 πόλεις (Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ερμούπολη, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη) της Ελλάδας, με προσωπικό που ανέρχεται συνολικά σε 54 άτομα. Από τον Απρίλιο του 2012, οπότε και ξεκίνησε, σταδιακά, η λειτουργία τους, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014 τα Σ.Κ.Γ. υποδέχθηκαν 4.552 γυναίκες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας (78,91%). Το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άπορες, μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, μονογονείς κ.λπ.) που ήθελαν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, καθώς και γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό τους χώρο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, έως το Δεκέμβριο του 2014, τα Σ.Κ.Γ. είχαν δεχθεί 7.197 αιτήματα νομικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, ενώ το επιστημονικό προσωπικό τους έχει πραγματοποιήσει συνολικά 15.942 συνεδρίες με τις συμβουλευόμενες γυναίκες. Μέσω των υπηρεσιών που παρέχουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα εκατοντάδες γυναίκες έχουν ωφεληθεί, έχουν ξεφύγει από το καθεστώς βίας, έχουν ενδυναμωθεί και έχουν ξεκινήσει μια νέα, δημιουργική ζωή, απαλλαγμένη από κάθε μορφή βίας.
Επειδή στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ύπαρξη δομών παροχής δωρεάν υπηρεσιών στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα παθογένειας και ανισότητας των φύλων που μαστίζουν την κοινωνία μας, θεωρούμε απαραίτητο να μεριμνήσετε για τη συνέχιση λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη εντονότερη αν λάβουμε υπόψη πως, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες στην Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς αυτούς οι γυναίκες που για διάφορους λόγους (π.χ. φόβος, έλλειψη ενημέρωσης, απειλές συντρόφου, οικονομικές δυσκολίες κ.λπ.) δεν κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα βίας.
Επειδή ήδη από την 9-1-2015 η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων έχει τοποθετηθεί υπέρ της ύπαρξης πόρων για την συνέχιση της λειτουργίας των σχετικών δομών των Σ.Κ.Γ. κατά την περίοδο 2015-2020. Άρα, προκύπτει ότι μπορούν να βρεθούν οι σχετικοί πόροι.

Επειδή οι εργαζόμενοι/ες στα Σ.Κ.Γ. δεν έλαβαν καμία απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών μετά το 2015. Επειδή ο νυν Υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευθεί στην Βουλή (10/2/2015) για την συνέχιση της λειτουργίας των σχετικών δομών καθώς και για την επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων και ιδίως για το ζήτημα της έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο αυτό,ο κ.Υπουργός δήλωσε ότι θα προωθήσει στη Βουλή την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και ότι δεσμεύεται για την εξασφάλιση της συνέχισης και της στήριξης του πλέγματος των δομών με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Επιπλέον, τίθεται το σοβαρό πρόβλημα ότι οι εργαζόμενες/οι στα Σ.Κ.Γ. δεν πληρώνονται τακτικά τις αποδοχές τους και μένουν για μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι/ες.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα αν ο κ. Υπουργός δεσμεύεται και τι προτίθεται να πράξει για την συνέχιση λειτουργίας των δομών των Σ.Κ.Γ. μετά το 2015 και για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης είτε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Τι προτίθεται να πράξει ο κ. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ώστε να συνεχίσει η λειτουργία των Σ.Κ.Γ. και των δομών τους και μετά το τέλος του 2015 , ώστε να συνεχισθεί η συνδρομή στις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας ;

Τι προτίθεται να πράξει ο κ. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικης Ανασυγκρότησης ώστε να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση στα Σ.Κ.Γ. και μετά το τέλος του 2015 είτε μέσω των πόρων των ΕΣΠΑ είτε άμεσα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και να αποκατασταθεί άμεσα και η τακτική πληρωμή των εργαζομένων στις δομές αυτές ;

Οι ερωτώσες βουλεύτριες

Ελένη Ψαρρέα
Βασιλική Κατριβάνου
Αφροδίτη Σταμπουλή

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16