ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

25.11.2014

Σχετικά με το ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου του Δήμου Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Πηγή: ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2014
                                                                                                                                          
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: – Εσωτερικών
–Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής
 
Θέμα: ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών
               
 
Ο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Δήμου Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών χωροθετήθηκε το 2003 στη συγκεκριμένη θέση κάτω από προϋποθέσεις που ήγειραν σοβαρότατες ενστάσεις  και διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η απόφαση που εκδόθηκε στις 21/9/2005 ακύρωσε την πράξη Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Με μια καινούργια Συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία συμπεριλήφθηκαν τα έργα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και ΜΜΒΕ (Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας), και με την Α.Π. 315246/10-9-2012 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έγινε η έναρξη της λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2012. Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ, του οποίου η απάντηση εκκρεμεί.
Κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν επανειλημμένα επεισόδια εκροής από διάφορα σημεία του ΧΥΤΑ εμφανώς μολυσμένων υγρών για την ποιότητα των οποίων αναμένεται απάντηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όμως η προκαλούμενη ρύπανση είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό. Παρ' όλα αυτά με την 49599/3925/21.10.14ΚΥΑ ΥπΕσ και ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε να μεταφέρονται και να αποτίθενται στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου και τα απόβλητα της ΠΕ Δράμας. Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και καταργήθηκε ως προς το σημείο αυτό με την 52890/4174/13.11.14 ΚΥΑ ΥπΕσ και ΥΠΕΚΑ, στην οποία όμως δεν αναφέρεται που θα εναποθέτονται τα απόβλητα της ΠΕ Δράμας.
 
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
Αν σκοπεύουν στο προσεχές μέλλον να αποφασίσουν την εναπόθεση αποβλήτων με προέλευση πέραν της ΠΕ Σερρών στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.
Τι μέτρα θα πάρουν για να πάψει άμεσα η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Παλαιοκάστρου και να χωροθετηθεί το συντομότερο νέος ΧΥΤΥ με αυστηρή τήρηση των ισχυουσών προδιαγραφών στην ΠΕ Σερρών; 
                                             Η ερωτώσα Βουλεύτρια
                                              Αφροδίτη Σταμπουλή
  
  

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16