ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

17.06.2014

Tοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις». 17/6/2014

Κύριε Υπουργέ, θέλω να θυμίσω ότι η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος -σας το έχουν θυμίσει και άλλοι συνάδελφοι, αλλά δεν μπορώ να μην αρχίσω από αυτό- και αυτό πριν προστεθεί στον τίτλο της «και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων», επεξεργάστηκε νέο σωφρονιστικό κώδικα κοινής αποδοχής, προς μια κατεύθυνση πολύ πιο σύμφωνη με τις σύγχρονες αντιλήψεις σωφρονισμού και επανένταξης και η επεξεργασία αυτή ολοκληρώθηκε μέσα στο 2013.
 Αντί, λοιπόν, το Υπουργείο να είναι συνεπές με τον εαυτό του και να φέρει προς ψήφιση το συγκεκριμένο κώδικα, ανταποκρίνεται σε ένα τυχαίο γεγονός και προσπαθεί να απορροφήσει το επικοινωνιακό κόστος που είχε για την Κυβέρνηση αυτό το τυχαίο γεγονός, εισάγοντας μεταβολές στις συνθήκες σωφρονισμού που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απάνθρωπη μεταχείριση και κάθε άλλο παρά στο σωφρονισμό και στην επανένταξη των κρατουμένων οδηγούν.
 Εφαρμόζονται, λοιπόν, και μάλιστα με μετατροπή προς το πολύ σκληρότερο, διατάξεις που αφορούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄, οι οποίες προβλέπονταν μεν σε προηγούμενο νόμο, αλλά μέχρι στιγμής είχαν μείνει στα χαρτιά και δημιουργούνται τώρα επιπλέον αυτοτελή τμήματα τύπου Γ΄ σε κανονικές φυλακές.
 Αναφέροντας τις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοθέτημα σας για τους κρατούμενους των φυλακών τύπου Γ΄ στα ούτως ή άλλως αναιμικά μέτρα επανένταξης που εφαρμόζονται ούτως ή άλλως πλημμελώς στις ελληνικές φυλακές, συνειδητοποιεί κανείς ότι στην είσοδο των καταστημάτων αυτών, θα πρέπει να τοποθετηθεί η φράση «όσοι περνάτε αυτή την πύλη, εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα». Διότι για τους κρατούμενους αυτών των χώρων τίθενται εξαιρέσεις στο δικαίωμα για τακτικές επισκέψεις συγγενών -όχι ακόμη συνηγόρων, αλλά το μέλλον μπορεί πάντα να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις- τίθενται εξαιρέσεις στο δικαίωμα για τηλεφωνική επικοινωνία, τηλεγραφήματα και επιστολές, αποκλείεται κάθε δυνατότητα για εργασία και προτιμά το Υπουργείο για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών να μετάγει κρατούμενους από καταστήματα τύπου Β΄, οι οποίοι μάλιστα θα ζουν σε χωριστά τμήματα, χωρίς επικοινωνία με τους λοιπούς κρατούμενους. Αυτό σημαίνει ένα πλέγμα διαδικασιών, που επίσης αγγίζουν τα όρια της απάνθρωπης μεταχείρισης.
Και φυσικά σε αυτούς τους κρατούμενους στα καταστήματα τύπου Γ΄ ή στα αυτοτελή τμήματα τύπου Γ΄ δεν τους χορηγούνται άδειες, ώστε να εξευμενιστούν οι Ηρωδιάδες που ζήτησαν την κεφαλή επί πινάκι των υπαλλήλων που έδωσαν άδεια σε ιδιαίτερα γνωστό κρατούμενο -και δεν σχολιάζω τους λόγους για τους οποίους είναι ιδιαίτερα γνωστός- ο οποίος δεν επέστρεψε από την πέμπτη ή την έκτη άδεια, ενώ είχε επιστρέψει από τις προηγούμενες. Αλήθεια, πόσο αύξησε αυτό, κύριε Υπουργέ, το 2,5% των μη επιστροφών που παρατηρείται σταθερά από την έναρξη του θεσμού στη χώρα μας και είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως;
 Κύριε Υπουργέ, αλήθεια, υπάρχει η απόδοση σιωπηρά συλλογικής ευθύνης σε αυτή τη χώρα; Διότι οι νέες διατάξεις, αλλά και η εφαρμογή, μάλλον η σιωπηρή μη εφαρμογή, των ήδη υφιστάμενων διατάξεων που αφορούν τις άδειες από τότε, σε βάρος των άλλων κρατουμένων, εκεί παραπέμπει, στην εφαρμογή μέτρων συλλογικής ευθύνης. Και για αυτή την κόλαση, λοιπόν, που ετοιμάζετε, προβλέπονται κατώτερα όρια -10 ή 4 χρόνια ανάλογα με την κατηγορία του κρατουμένου- αλλά δεν προβλέπονται ανώτερα όρια. Μπορεί να παρατείνεται ανά διετία, χωρίς καμία πρακτική δυνατότητα άμυνας του κρατουμένου.
 Κύριε Υπουργέ, συνειδητοποιείτε ότι με αυτόν τον τρόπο πρόδρομα «σωφρονίστηκε» -σε πολλά εισαγωγικά- ο Ιλί Καρέλι; Συνειδητοποιείτε ότι αν αυτός ο κρατούμενος δεν είχε παραμείνει έγκλειστος επί 16 χρόνια χωρίς άδεια και είχε πάρει αυτά που προβλέπει ο νόμος για τους υπόλοιπους κρατούμενους, σήμερα ο ατυχής σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου θα ζούσε;
 Δεν συζητάμε βέβαια για ημιελεύθερη διαβίωση για τους κρατούμενους των φυλακών τύπου Γ΄, διότι έτσι και αλλιώς αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε και εκεί που προβλέπεται.
 Οι λόγοι τώρα για τους οποίους ορισμένοι κρατούμενοι οδηγούνται σε αυτούς τους χώρους απάλειψης όλων σχεδόν των δικαιωμάτων τους ως κρατουμένων, είναι κατ’ αρχήν η καταδίκη για ορισμένα σοβαρά αδικήματα, σε κάποια από τα οποία, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να δίνεται ιδιαίτερα διασταλτική ερμηνεία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατηγορουμένων. Προβλέπεται, όμως, να εγκλείονται σε αυτές τις ειδικού τύπου φυλακές και υπόδικοι, πράγμα που δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και προβλέπεται, τέλος, να οδηγούνται εκεί κατάδικοι για ελαφρότερα αδικήματα, που όμως θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας, για την τάξη και την ασφάλεια στο κατάστημα κράτησης, ίδιας βαρύτητας, με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων η προσωπικότητα του κρατούμενου και αυτό συμβαίνει με αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον εισαγγελέα εφετών του τόπου έκτισης της ποινής. Υπάρχει δικαστική προστασία για τον κρατούμενο; Βεβαίως, προσφυγής στο οικείο δικαστικό συμβούλιο μέσα σε είκοσι ημέρες από την κοινοποίηση, η οποία προσφυγή δεν αναστέλλει την εφαρμογή της διάταξης. Πρέπει να απαντηθεί εντός τριάντα ημερών και αν ακόμη γίνει δεκτή η προσφυγή του κρατουμένου, ο εισαγγελέας μπορεί να εκδώσει νέα διάταξη για την εισαγωγή του κρατούμενου σε κατάστημα κράτησης τύπου Γ΄, εφόσον, υποτίθεται, προκύψουν νέα στοιχεία. Φυσικά ο κρατούμενος μπορεί να κάνει νέα προσφυγή που, όμως, ούτε αυτή θα αναστείλει τη μεταγωγή του -την παραμονή του πια- στη φυλακή τύπου Γ΄.
 Προφανώς το παράδειγμα της μεταχείρισης των καθαριστριών, θεωρείται ότι πρέπει να επεκταθεί και στη μεταχείριση των κρατουμένων. Προφανώς, κύριε Υπουργέ, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο σας επί της αρχής, ξαναθέτοντας το ζήτημα της ψήφισης του κοινής αποδοχής σωφρονιστικού κώδικα που αποτελεί το μίνιμουμ για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, αντί για την εξαγρίωση κρατουμένων και υπαλλήλων που προωθεί το δικό σας νομοθέτημα.
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16