ΟΜΙΛΙΕΣ

30.01.2014

Τοποθέτηση στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών και ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2010/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Οκτωβρίου 2010, σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία (L 280) και 2012/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών (L 142)», 30/1/2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή τυχαίνει να έχω έρθει, με τον προ-προηγούμενο κάτοχο της Προεδρικής Έδρας, αντιμέτωπη με το φαινόμενο να μην μου δώσει τον λόγο επί προσωπικού, αναγκάζομαι να αναφερθώ πρώτα σε αυτά τα θέματα και μετά να περάσω στα του νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ βέβαια προέκυψαν και άλλα. Τα περί γραναζιού του συστήματος επιστρέφονται εκεί απ’ όπου προήλθαν.
Επίσης, τα περί αναξιοπιστίας επιστρέφονται στον πρώην τσεκουροφόρο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος χρειάζεται πολλά καντάρια θράσος για να αποκαλεί «ακραίους» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του και του οποίου το γνωστό παρελθόν, παρά την προσπάθεια να καλυφθεί με τις αλλεπάλληλες μεταγραφές σαν στρώσεις βερνικιού, αναδύεται κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, όπως σήμερα που επιχείρησε να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Βουλευτή «να μην περιορίζεται» –όπως λέει κατά λέξη ο Κανονισμός- αλλά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να έχει πρόσβαση σε κάθε δημόσιο χώρο και μάλιστα σε χώρο που υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μην γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε πολύ καλά.
Κύριε Υπουργέ, είχα προγραμματίσει να ασχοληθώ με το παράρτημα του σημερινού νόμου. Δεν ήξερα ότι θα βγει τόσο επίκαιρη η επιλογή μου. Το υπόδειγμα εγγράφου δικαιωμάτων λέει «σε περίπτωση σύλληψης ή κράτησής σας έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα» και αναφέρεται στο δικαίωμα να έχει επαφή με συνήγορο ο συλληφθείς ή κρατούμενος.
Θα φροντίσετε κύριε Υπουργέ, να μεταφραστεί αυτό το υπόδειγμα σε γλώσσα που αντιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι της ΓΑΔΑ και των άλλων αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας; Διότι δεν αντιλαμβάνονται τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο δεν την αντιλαμβάνονται πλην τιμητικών εξαιρέσεων.
 Κάθε τόσο, όπως και σήμερα, νεολαίοι διαμαρτύρονται, όπως διαμαρτυρήθηκαν σήμερα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους πρόσφυγες. Είναι πρόσφυγες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που δεν αντέχετε να προφέρετε τη λέξη, διότι σας θέτει προ των ευθυνών σας και μιλάτε για μετανάστες ή ακόμα χειρότερα για λαθρομετανάστες.
Είναι μεταχείριση που υλοποιεί την όλο καμάρι δήλωση του Πρωθυπουργού «τη λέξη λαθρομετανάστευση τη βάλαμε ως προτεραιότητα στην ατζέντα και με τακτικές αποτροπής επιπλέον που μέχρι σήμερα επίσης απαγορεύονταν», τακτικές που και άλλοτε εφαρμόζονταν, αλλά τώρα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο με τα πασίγνωστα τραγικά αποτελέσματα που θα αποτελούν παντοτινό στίγμα γι’ αυτήν την Κυβέρνηση.
Πήγαν να διαμαρτυρηθούν λοιπόν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκαν με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο, τις χειροπέδες περασμένες και άγρια ξυλοκοπημένοι.
Και στη ΓΑΔΑ παίχτηκε για άλλη μία φορά το γνωστό κρυφτούλι που παίζεται σε κάθε τέτοια περίπτωση, είτε αφορά κάποια διαμαρτυρία είτε αφορά επιχείρηση «σκούπα» -όποια νύχτα έρθει η όρεξη στους υπεύθυνους να την πραγματοποιήσουν- το γνωστό κρυφτούλι με συγγενείς και δικηγόρους που ζητούν να δουν τους συλληφθέντες και παίρνουν τη μεγαλοφυή -ή απλά εξυπνακίστικη- απάντηση «δεν είναι συλληφθέντες, γιατί δεν τους έχουμε αποδώσει κατηγορίες, είναι προσαχθέντες και άρα δεν υπάρχει λόγος να τους δει κανείς». Και μπορεί να συνεχίσουν να παίρνουν την ίδια απάντηση οι συγγενείς και οι δικηγόροι για τέσσερις, για οκτώ, για δώδεκα ή για περισσότερες ώρες.
Αναλάβετε λοιπόν, εσείς, κύριε Υπουργέ, να μεταφράσετε αυτά που λέει, το υπόδειγμα εγγράφου σας σε γλώσσα κατανοητή στη ΓΑΔΑ –επαναλαμβάνω- διότι εγώ το προσπάθησα επανειλημμένα και απέτυχα οικτρά. Αναλάβετε να τους δώσετε να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ κράτησης και σύλληψης ως προς τα αναφερόμενα δικαιώματα, με πρώτο την επικοινωνία με συνήγορο.
Και για τους λόγους που ανέφερα, θα πρέπει να προσδιορίσετε και μέσα σε πόσο χρόνο θα πρέπει να γίνει η επικοινωνία με συνήγορο, διότι ναι, μεν οι νομικοί ισχυρίζονται ότι εννοείται στο πρώτο άρθρο του υποδείγματος πως αυτό γίνεται αμέσως ή το συντομότερο αλλά, όπως σας εξήγησα, στους χώρους που προανέφερα, όχι μόνο κανένα δικαίωμα δεν «εννοείται», αλλά και όταν αναφέρεται ρητά, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για να μην παραβιάζεται. Και εδώ χρειάζεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ναι, από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μακάρι να το κάνουν κι άλλοι!
Γι’ αυτό και στο σημείο ΣΤ΄ του ίδιου υποδείγματος, στο οποίο αναφέρεται «σε ορισμένες περιπτώσεις το δικαίωμα ενημέρωσης άλλων προσώπων για την κράτησή σας μπορεί να περιοριστεί προσωρινά» θα πρέπει να προσδιορίσετε πόσο κρατά αυτό το προσωρινά κι αν μεν πρόκειται για διερεύνηση υπόθεσης οργανωμένου εγκλήματος, ίσως δικαιολογείται το μέτρο με κάποιο σαφές όριο πάντοτε.
             Όταν πρόκειται όμως για κρατήσεις σαν τις σημερινές ή σαν τις «σκούπες», επαναλαμβάνω, που συμβαίνουν σωρηδόν –επαναλαμβάνω- σε γειτονιές της Αθήνας, διευκρινίστε παρακαλώ προς κάθε κατεύθυνση αν επιτρέπεται να αποκλείεται η επικοινωνία των προσαγόμενων με οποιονδήποτε, να τους αφαιρούνται τα κινητά, να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με οικείους ή μη, για τους χρόνους που σας προανέφερα - οκτάωρα, δωδεκάωρα, όσο πάει- ακόμη κι αν πρόκειται για ανήλικους.
Και πηγαίνω στο άρθρο 4 του κειμένου, κύριε Υπουργέ, στην παράγραφο 4 που λέει ότι «ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να παραιτηθεί από το δικαίωμα μετάφρασης εγγράφων υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως συμβουλευθεί συνήγορο ή ότι έχει με άλλον τρόπο λάβει πλήρη γνώση των συνεπειών της παραίτησης. Η παραίτηση πρέπει να είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης του προσώπου και να μην περιέχει όρο ή αίρεση».
Θα επαναλάβω το ρητορικό ερώτημα: Ποια ελεύθερη βούληση έχουν τα θύματα του «Ξένιου Δία», του άλλου μεγάλου ονείδους αυτής της Κυβέρνησης, όταν μεταφέρονται σιδηροδέσμια κατά τριαντάδες ή πενηντάδες με κακουργηματικές κατηγορίες, ενώ στα πραγματικά περιστατικά δεν υπάρχει παρά μία διαμαρτυρία ενάντια στις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες που υφίστανται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τα οποία έχει γεμίσει η Κυβέρνησή σας τη χώρα; Και ποια πλήρη γνώση για οτιδήποτε μπορούν να έχουν από τους έναν ή δύο συνηγόρους που τους αναλαμβάνουν ομαδικά μισή ώρα πριν την έναρξη της δίκης;
Αλλά επειδή σε αυτήν τη χώρα οι αποτρόπαιες όψεις της φαλκίδευσης δικαιωμάτων δεν έχουν τέλος, θέτω σε γνώση σας, κύριε Υπουργέ -και παρακαλώ παρακολουθήστε με, γιατί δεν το ξέρετε φαντάζομαι κι αν το ξέρετε θα πρέπει να μας πείτε τι μέτρο έχετε πάρει- ότι στο έντυπο της «έκθεσης απολογίας κατηγορούμενου με διερμηνέα», του κατηγορούμενου για διακίνηση στην τραγική ιστορία του Φαρμακονησιού, παρ’ ότι Σύριος κι αυτός και παρ’ ότι δηλώνει «είμαι κι εγώ μετανάστης» -έτσι το μεταφράζει ο λιμενικός διερμηνέας, διότι ειδικά γι’ αυτόν χρησιμοποιείται λιμενικός διερμηνέας, από τα αγγλικά και θυμηθείτε τι σχολίασα πριν για τη μη χρήση του όρου «πρόσφυγας»- και παρ’ ότι λοιπόν λέει «πλήρωσα 400 ευρώ σε Τούρκους για να έρθω», αυτός διώκεται με στοιχείο ότι αυτός κρατούσε το τιμόνι της ψαρόβαρκας.
Η τρίτη φράση λοιπόν αυτού του εντύπου, στα ελληνικά βεβαίως, μετά τα στοιχεία του και τη γνωστοποίηση των δικαιωμάτων του -υπό τη μορφή άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- είναι «αυτός εδήλωσε σε εμάς ρητά ότι παραιτείται απ’ όλα τα δικαιώματα αυτά κι ότι επιθυμεί να απολογηθεί αμέσως και χωρίς συνήγορο ή» κενό διαγραμμένο.
Αντί λοιπόν για τον συνήγορο που θα συνεννοηθεί με τον κρατούμενο, «ύποπτο ή κατηγορούμενο», για το αν θέλει μετάφραση εγγράφων, ο διερμηνέας της υπηρεσίας εκμαιεύει με αυτόν τον τρόπο -για να μην χρησιμοποιήσω άλλη ορολογία- από τον κατηγορούμενο ότι δεν θέλει συνήγορο.
Το θεωρείτε νόμιμο και θεμιτό αυτό; Τι θα κάνετε για να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, κύριε Υπουργέ;
 Θα απαιτήσετε να βρίσκεται στις εισόδους και στις εξόδους και σε κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας μεταφρασμένο στις γλώσσες, που γνωρίζουμε πλέον ότι απαιτείται, κάθε έντυπο που τώρα συμπληρώνεται με αυτό τον τρόπο, εξ ονόματος ανθρώπων που μπορεί να είναι και αθώοι;
Θα απαιτήσετε η εν λόγω φράση να απαλειφθεί ή, αν το θεωρείτε απαραίτητο, να βρίσκεται σε άλλο έντυπο, μεταφρασμένο φυσικά, ώστε να φαίνεται η ιδιαίτερη βαρύτητα;
Καταθέτω στα Πρακτικά τα σχετικά έγγραφα μαζί με όλες…
Τα καταθέτω, λοιπόν, μαζί με όλες τις καταθέσεις, οι οποίες αμφισβητούνται από πάρα πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πλαστές και οι οποίες διέρρευσαν γιατί άραγε και δημοσιοποιήθηκαν σε κυριακάτικα φύλλα και στο διαδίκτυο;
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Αφροδίτη Σταμπουλή καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
 Σας καλώ, κύριε Υπουργέ, να πάρετε τα μέτρα και προς τα δύο Υπουργεία που εμπλέκονται, το Δημόσιας Τάξης και το Ναυτιλίας και Αιγαίου, ώστε αυτά που θα ψηφίσουμε εδώ να μη μείνουν κενό γράμμα, αλλά να εφαρμοστούν εκεί που πρέπει να εφαρμόζονται.
Ευχαριστώ.

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16