ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

03.07.2014

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: "Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις", 3/7/2014

Κύριε Υπουργέ, επί εννέα ημέρες, τεσσεράμισι χιλιάδες κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας έκαναν απεργία πείνας. Διότι και η αποχή συσσιτίου με απεργία πείνας ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα των κρατουμένων που είναι άποροι και ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα από τον μπακάλη.
Και ενώ αυτοί οι αριθμοί ήταν γνωστοί και δεν αμφισβητούνταν από κανέναν, ούτε από τις διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων, μέχρι την Παρασκευή, όσοι και όσες επισκεφθήκαμε τις φυλακές αυτή την εβδομάδα, Βουλευτές, γιατροί -με εντολές πολλές φορές των ιατρικών συλλόγων για να προσφέρουν βοήθεια- και άλλοι αλληλέγγυοι, υποστήκαμε την εξευτελιστική προσπάθεια εξαπάτησής μας από τους υπεύθυνους, οι οποίοι μας διαβεβαίωναν ότι οι αριθμοί των απεργών πείνας είναι μονοψήφιοι στη Νιγρίτα, για παράδειγμα ή διψήφιοι στον Κορυδαλλό.
Πώς αυτό; Εάν είχε συμβεί μόνο στη δική μου περιοχή, θα έλεγα ότι ήταν φαεινή ιδέα εκείνων εκεί, αλλά βλέπω ότι είναι πατέντα σε όλη τη χώρα. Διαστρεβλώνοντας το άρθρο του Σωφρονιστικού Κώδικα που προβλέπει δήλωση της απεργίας πείνας, θεώρησαν υπαρκτές μόνο τις ατομικές δηλώσεις, τις οποίες είχαν κάνει σποραδικά κάποιοι κρατούμενοι που άρχισαν την απεργία πείνας νωρίτερα από τους υπόλοιπους, και άκυρες και ανύπαρκτες τις ομαδικές δηλώσεις, που είχαν παραδώσει κρατούμενοι λίγες μέρες πριν και μάλιστα είχαν πάρει και αριθμό πρωτοκόλλου.
Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε αυτήν τη χώρα, τέτοια λαθροχειρία σε βάρος και αδύναμων ανθρώπων, αλλά και τέτοιος εμπαιγμός απέναντι –επαναλαμβάνω- σε Βουλευτές και γιατρούς απεσταλμένους από τους οικείους ιατρικούς συλλόγους.
Ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος του Υπουργείου σας είχε την ιδέα να μας εμπαίξει με αυτόν τον τρόπο; Ποιος σκέφτηκε αυτό το θρασύτατο ψέμα και ενθάρρυνε τους υπεύθυνους κάθε φυλακής να ψεύδονται τόσο αναίσχυντα για να στερήσουν, από ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, την ιατρική βοήθεια που δικαιούνται;
Κύριε Υπουργέ, ως παλιό ανώτατο δικαστικό, δεν περνάει από το μυαλό μου ότι μπορεί να είναι δική σας σκέψη. Σαφώς είναι ευθύνη άλλων, την οποία καλείστε να ανιχνεύσετε, να διαπιστώσετε, να ελέγξετε και να αποδώσετε εκεί που πρέπει.
Βρήκαμε ανθρώπους που ζαλίζονταν και έτρεμαν, που είχαν πίεση γύρω στο δέκα και έπρεπε να πάνε περπατώντας για να τους δει γιατρός, αν το δεχόταν ο φύλακας και δεν τους έλεγε, αφού δεν τους θεωρούσε απεργό πείνας: «Φάε για να γίνεις καλά».
Αν αυτό το είδος εκτρέφεται στους κόλπους του Υπουργείου σας, αν αυτά τα μέσα χρησιμοποιούν κάποιοι που φιλοδοξούν να σωφρονίσουν άλλους, τότε σε αυτή τη χώρα έχουμε ένα πρόβλημα, που καμμιά φυλακή υψίστης ασφαλείας δεν μπορεί να λύσει.
Γιατί η μερική έστω, μετά τις τροποποιήσεις σας, στέρηση επισκεπτηρίου επικοινωνίας ή εργασίας, ακόμη και με βάση κανονισμό που θα συντάξετε εσείς και δεν τον ξέρουμε και αδειών βέβαια σταθερά από τους κρατούμενους της φυλακής τύπου Γ΄ και των τμημάτων τύπου Γ΄ σε κάθε φυλακή, κανέναν δεν κάνει πιο ασφαλή.
Αντίθετα, η ηλεκτρονική «τοστιέρα» που θα χρησιμοποιείται νυχθημερόν για τον αποκλεισμό των μη ελεγχόμενων επικοινωνιών, πιθανόν να είναι επισφαλής για την υγεία όλων των ενοίκων του καταστήματος κράτησης.
Επίσης η φρούρηση από αστυνομικούς, που θα έχουν και άλλα καθήκοντα, όπως οργάνωσης ομάδων περιπολιών –σε ποια ακτίνα αλήθεια; Δεν το προσδιορίζετε- επέμβασης και ελέγχων εντός του καταστήματος, αλλά και υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών –ασφαλείας αποκαλούνται και αυτές-, που τους δίνετε με αυτόν το νόμο στο επόμενο άρθρο το ελεύθερο να πυροβολούν κατά βούληση, χωρίς καν να εφαρμόζουν τους κανόνες προειδοποίησης μέσα και έξω από τη φυλακή, καθιστά τις φυλακές σας, αλλά και μια απροσδιόριστη σε ακτίνα περιοχή γύρω από αυτές από τους πιο ανασφαλείς τόπους της χώρας.
Και εδώ ξαναρωτούμε για πολλοστή φορά: Τι γίνεται το πόρισμα για τη δράση αυτού του είδους των ειδικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη φυλακή των Γρεβενών πέρσι; Θα μας πείτε την εκδοχή του Υπουργείου σας για τα κόκκινα σημάδια στο σβέρκο των κρατούμενων, που διαπίστωσε ο ίδιος ο προκάτοχός σας ή θα έλθει ο καιρός που η χρήση taser, σπειροειδών ράβδων και άλλων οργάνων βασανισμού δεν θα αποτελεί είδηση και που η μεταχείριση την οποία υπέστη ο Ληρ Καρέλι, θα εφαρμόζεται σωρηδόν, χωρίς να εντυπωσιάζει κανέναν;
Και για να συμπληρωθεί η εικόνα του ζόφου, καθορίζεται ότι το πρόσωπο που θα παρεμβαίνει καθοριστικά στο χειρισμό αυτών των ζητημάτων από τη θέση του διευθυντή, θα είναι είτε συνταξιούχος δικαστικός –που πάει παντού όπως φαίνεται από τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή πάνω για τις κρίσεις των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο– ή συνταξιούχος αστυνομικός –άντε και ανώτερος δημόσιος υπάλληλος μας είπατε τώρα– παραβιάζοντας έτσι σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει να εμπλέκονται στο σωφρονισμό, πρόσωπα που εμπλέκονται στη σύλληψη, τη δίωξη και την καταδίκη. Κανείς δεν είπε να μπαίνει κάποιος δικηγόρος, ο οποίος όντως μπορεί να ήταν πολιτική αγωγή. Εμπλέκεται και αυτός στην καταδίκη. Είπαμε ότι αυτά τα πρόσωπα πρέπει να αποκλείονται.
Με δεδομένο μάλιστα ότι σε αυτά τα κολαστήρια, με αυτές τις συνθήκες, όπου, ύστερα από επισήμανση της έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, δεν θα παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη τηλεφωνική επικοινωνία με το συνήγορο, η οποία πριν εξασφαλιζόταν μόνο με επισκέψεις –στο Δομοκό και στη Χίο για παράδειγμα– θα εγκλείονται και υπόδικοι.
Φανταστείτε, λοιπόν, το εφιαλτικό σενάριο να βρεθεί εκτελεσμένος από εξοστρακισμένη, ασφαλώς, σφαίρα κάποιος άνθρωπος που δεν έχει καν δικαστεί. Αλλά και ο υπόδικος που θα επιζήσει, για το πώς θα δικαστεί, φροντίζει το νομοσχέδιό σας με μάρτυρες που θα έχουν δώσει μια γραπτή κατάθεση, πιθανόν με κίνητρο να ξεφύγουν από τις ίδιες συνθήκες κόλασης, η οποία γίνεται δεκτή χωρίς άλλη διαδικασία στο ακροατήριο διά ζώσης, με συνήγορο που κατ’ αρχήν, ευτυχώς, δεχθήκατε ότι αν αυτός αναγκαστεί να απουσιάσει, λόγω κάποιας άλλης επαγγελματικής υποχρέωσης, η δίκη δεν θα συνεχιστεί χωρίς συνήγορο –αυτό δεν γίνεται ούτε στο Γκουαντανάμο…
Αλλά και όταν είναι παρών ο συνήγορος, πιθανόν να μην του επιτρέπεται να παρέμβει για να αξιολογήσει μαρτυρικές καταθέσεις -συναφείς μας είπατε, κάποιος θα το κρίνει αυτό- ούτε να εξασφαλίσει την ανάγνωση εγγράφων που θα ελαφρύνουν τη θέση του κατηγορούμενου, γιατί και αυτό θα είναι στην κρίση του Προέδρου.
Αλλά και αν αθωωθεί ο εν λόγω υπόδικος τίποτα δεν εμποδίζει –αντίθετα, προβλέπεται από το νομοσχέδιό σας– να χρησιμοποιηθεί το γενετικό του αποτύπωμα, το DNA του, για να συγκριθεί με κάθε εκκρεμή υπόθεση, ώστε με λίγη καλή θέληση να προκύψει και άλλη δίωξη, για να εξασφαλισθεί ούτως ή άλλως η πολυετής παραμονή του σε αυτού του τύπου το σωφρονιστικό κατάστημα κατ’ αμφισβήτηση τήρησης κάθε αρχής του δικαίου, κυρίως της αρχής της αναλογικότητας, όπως μας διαβεβαιώνατε πριν.
Όσον αφορά τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ήδη καταδικασμένων από δέκα σε τέσσερα χρόνια, προσπαθείτε να μας κάνετε να ξεχάσουμε ότι αυτή είναι η ελάχιστη διάρκεια. Η μέγιστη διάρκεια δεν προσδιορίζεται. Η επανάκριση κάθε δύο χρόνια μπορεί να προσθέσει απεριόριστες διετίες – ή το αλλάξατε και κάνω λάθος;
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, γιατί σας καλούμε να αποσύρετε το τερατούργημά σας και γιατί στην εφαρμογή του αντιστέκεται τόσο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας –σας θυμίζω τη σύσκεψη των φορέων- και γιατί, ακόμη κι αν καταφέρετε να το ψηφίσετε, θα ματαιωθεί πάραυτα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται πάρα πολύ σύντομα.
Ευχαριστώ.

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16