ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

04.12.2012

ΣΥΡΙΖΑ και Die Linke πήγαν και είδαν: Βασανιστήριο η διαβίωση στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου

Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του γερμανικού κόμματος της αριστεράς, DIE LINKE, στο κέντρο κράτησης μεταναστών Κορίνθου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία: «Η κράτηση σε τέτοιες συνθήκες συνιστά βασανιστήριο και παραβίαση του δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Το σχετικό δελτίο Τύπου:

Επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του γερμανικού  κόμματος της αριστεράς, DIE LINKE, στο κέντρο κράτησης μεταναστών Κορίνθου


Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012, αντιπροσωπεία του γερμανικού κόμματος της αριστεράς DIE LINKE με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Dr.Cornelia Ernst, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Τσουκαλά και τη βουλευτή Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και μέλη της τοπικής αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Κορίνθου, επισκέφθηκαν το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου (Στρατόπεδο Καλογερογιάννη).

Στο Κέντρο κρατούνται περίπου 800 μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Πρόκειται για ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις ζουν στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Κάποιοι εξ αυτών κατά το παρελθόν είχαν υποβάλει αίτηση για τη νομιμοποίησή τους, κάποιοι έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα “οικειοθελούς” επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ πολλοί έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου. Παρά το γεγονός ότι δεν κατηγορούνται για καμία παράνομη πράξη παρά μόνο για έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, ωστόσο κρατούνται καταχρηστικά για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους δώδεκα (12) μήνες. Και τούτο συμβαίνει ενώ η εξέτασή του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει εκκρεμεί – άγνωστο για πόσο – και σε καμία περίπτωση δεν έχει απορριφθεί. Ας σημειωθεί ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τα δικαιώματα που έχουν σε γλώσσα που να κατανοούν ελλείψει διερμηνέα. Ας σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει τηλεφωνικός θάλαμος για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, επομένως και με συνήγορο, όσων δε διαθέτουν κινητό τηλέφωνο.
Οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο είναι χωρίς καμία υπερβολή άθλιες. Το στρατόπεδο δεν έχει θέρμανση ούτε ζεστό νερό. Σε πολλούς θαλάμους τα τζάμια είναι σπασμένα και το κρύο πολύ δυνατό. Απουσιάζουν τα είδη υγιεινής, δε χορηγείται τακτικά σαπούνι ούτε χαρτί υγείας. Οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους, ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν καν ρούχα να αλλάξουν, καθώς διαθέτουν μόνο τα ρούχα που φορούσαν κατά τη σύλληψή τους περί το τέλος του καλοκαιριού.


Ο προαυλισμός γίνεται μόνο μία ώρα την ημέρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι κρατούμενοι παραμένουν – ο ένας πάνω στον άλλο - σε θαλάμους που είναι υπερπλήρεις.Πολλοί εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας, κυρίως δερματοπάθειες,  μυοσκελετικά προβλήματα και εμπύρετες λοιμώξεις. Η μόνη ιατρική μέριμνα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για αυτούς ήταν μια επίσκεψη του ΚΕΕΛΠΝΟ μία φορά την εβδομάδα όπου κυρίως τους χορηγούντο αναλγητικά. Σήμερα – μετά τη λήξη της σύμβασης του Υπουργείου με το ΚΕΕΛΠΝΟ - οι 800 κρατούμενοι βρίσκονται χωρίς καμία απολύτως ιατρική φροντίδα.

Η κράτηση σε τέτοιες συνθήκες συνιστά βασανιστήριο και παραβίαση του δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που συμβαίνουν καθημερινά και μαζικά  στους χώρους κράτησης αλλοδαπών χωρίς χαρτιά και έχουν εξάλλου επισύρει καταδίκες από διεθνή δικαστήρια και καταγγελίες διεθνών οργανισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται για μια ριζικά διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου. Μια πολιτική στηριγμένη στη δίκαιη κατανομή βαρών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προτάσσει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής η εξέταση των αιτημάτων  ασύλου θα γίνεται  σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Ενώ η πολιτική αυτή θα εγγυάται τη δυνατότητα επανανομιμοποίησης των ενταγμένων στην ελληνική κοινωνία μεταναστών χωρίς χαρτιά και τη χρήση της δυνατότητας εθελοντικού επαναπατρισμού για όσους πραγματικά το επιθυμούν»
Σχετικός σύνδεσμος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16