ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

17.04.2019

Συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας

 
https://www.syriza.gr/upload/53914_1.png
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17/04/2019
Συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας
Στην αίθουσα Γερουσίας της Bουλής πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, οι εργασίες της ετήσιας τακτικής συνάντησης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, όπου έλαβαν μέρος δεκαπέντε αντιπροσωπείες εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων.
Κατά την έναρξη των εργασιών, απηύθυναν χαιρετισμό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας κ. Ζαν Πωλ Ουώλ, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της o Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Ζακ Κραμπάλ, καθώς και η Πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας κ. Αφροδίτη Σταμπουλή. Όπως ανέφερε η κ. Σταμπουλή  «Η γαλλική γλώσσα αποτελεί εδώ και αιώνες όχημα μεταφοράς πολιτισμού, κουλτούρας και τεχνών σ΄αυτή την περιοχή των βαλκανίων , όπως και στις πέντε ηπείρους»,  ενώ για το χώρο της Γαλλοφωνίας τόνισε πως  «τον  χαρακτηρίζει το μωσαϊκό των λαών και των ανθρώπων που τη συναποτελούν, η γλωσσική και πολιτισμική της ποικιλία, η διαφορετικότητα, αλλά, κυρίως, η κοινή πίστη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της μείωσης των ανισοτήτων, της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης». Επίσης η κ. Σταμπουλή αναφέρθηκε στη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, την ανάκαμψη που έχει σημειωθεί χωρίς να τρωθεί η κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα απεμπλοκής από το ΔΝΤ και την προοπτική μείωσης του χρέους. Και κατέληξε: «Από δω, την Αθήνα, τον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία 2500 χρόνια πριν, θέλω να τονίσω ότι είναι χρέος μας, πρωτίστως εμάς των εκλεγμένων αντιπροσώπων, σήμερα που βιώνουμε μια κρίση νομιμοποίησης της πολιτικής και της ίδιας της δημοκρατίας, να την υπερασπιστούμε απέναντι σ’ αυτούς που την υπονομεύουν. Μέσω της Γαλλοφωνίας, μιας κοινότητας υπέρτερης της κοινής γλώσσας, που προσπαθεί να μεταφέρει ανά τον κόσμο το μήνυμα της οικουμενικότητας και της δημοκρατίας, μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο και τη συνεργασία οφείλουμε να συμβάλουμε στην αποδοχή βιώσιμων λύσεων, ικανών να στηρίξουν κοινωνίες ισότητας και αλληλεγγύης».
Στη συζήτηση για τη γαλλοφωνία στην Ελλάδα, συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύμβουλος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Σερρών, πόλης αδελφοποιημένης με τη γαλλική πόλη Fosses, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Σέρρες-Fosses», το μέλος του Συνδέσμου Ελληνογαλλικής Φιλίας Αλεξανδρούπολης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεταναστών του Κονγκό στην Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Στο 2ο μέρος συζητήθηκε το θέμα της προώθησης της γαλλικής γλώσσας και η προστασία της πολυγλωσσίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, καθώς και η θεματολογία της Ολομέλειας του φθινοπώρου.
Την επόμενη μέρα μέλη του προεδρείου του ευρωπαϊκού τμήματος των χωρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, συνοδευόμενα από την κ. Σταμπουλή, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,  Φώτη Κουβέλη. Κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση για τη νησιωτικότητα και εν γένει τα ζητήματα της ναυτιλίας με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και τη ναυτική εκπαίδευση, καθώς και για το προσφυγικό όπου τονίστηκε η ανθρωπιστική στάση της Ελλάδας σε αντίθεση με τη στάση άλλων χωρών, γεγονός που αναγνώρισαν και οι προσκεκλημένοι.
Αφροδίτη Σταμπουλή
Βουλεύτρια Σερρών ΣΥΡΙΖΑ
             
 
 
 
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16