ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

06.02.2019

Έλεγχοι νομιμότητας στα κανάλια εθνικής εμβέλειας


 
Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2019
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και  Ενημέρωσης
  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
ΘΕΜΑ: «Έλεγχοι νομιμότητας στα κανάλια εθνικής εμβέλειας»
H ψήφιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του νόμου 4339/2015 (ΦΕΚ 133/Α/29-10-2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση του καθεστώτος ακραίας ανασφάλειας, απολύσεων, απλήρωτων δεδουλευμένων και μαύρης εργασίας, που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πλειοψηφία των ιδιωτικών ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.  Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο προκήρυξης των αδειών: «Το προσωπικό των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από: α) τετρακόσια (400) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου, β) διακόσια (200) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου, γ) πενήντα (50) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα.» (άρθρο 9, παράγραφος 2, Ν.4339/2015), ενώ τυχόν παραβίαση των όσων ο νόμος προβλέπει στο άρθρο 9, επιφέρει ανάκληση της άδειας των παρόχων με απόφαση του Ε.Σ.Ρ. (άρθρο 15, Ν.4339/2015).
Επειδή πράγματι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας χρειάζονται προσωπικό τουλάχιστον 400 εργαζομένων του οπτικοακουστικού τομέα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη πανελλαδική λειτουργία τους.
Επειδή οι προβλέψεις και οι συνέπειες του Νόμου 4339 είναι σαφείς, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών ως προς τον αριθμό εργαζομένων ανά κανάλι.
Επειδή τον τελευταίο καιρό, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν κρούσματα ομαδικών απολύσεων σε  ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Επειδή η κατοχύρωση  της εργασιακής ασφάλειας και γενικότερα η διασφάλιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας  αποτελούν σημαντικά αξιακά προτάγματα της  Αριστεράς.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Έχουν γίνει οι απαραίτητοι σχετικοί έλεγχοι  στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ώστε να βεβαιωθεί ότι τηρείται ο όρος περί τετρακοσίων εργαζομένων ανά κανάλι, όπως ρητά ορίζεται από το Νόμο 4339/2015;
  2. Έχουν γίνει οι απαραίτητοι σχετικοί έλεγχοι  στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ώστε να βεβαιωθεί ότι τηρούνται και οι λοιποί νόμοι που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία (πχ. νομοθεσία περί υπερωριών κλπ.);
Οι ερωτώντες βουλευτές
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
 
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
 
Ακριώτης Γεώργιος
 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
 
Αυλωνίτου Ελένη
 
Βαρδάκης Σωκράτης
 
Γκιόλας Ιωάννης
 
Δρίτσας Θεόδωρος
 
Δριτσέλη Παναγιώτα
 
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
 
Θελερίτη Μαρία
 
Θηβαίος Νικόλαος
 
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 
Ιγγλέζη Αικατερίνη
 
Καΐσας Γεώργιος
 
Καραγιαννίδης Χρήστος
 
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
 
Κάτσης Μάριος
 
Καφαντάρη Χαρά
 
Κυρίτσης Γεώργιος
 
Λάππας Σπυρίδων
 
Μαντάς Χρήστος
 
Μανιός Νικόλαος
 
Μάρδας Δημήτριος
 
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
 
Μιχαηλίδης Ανδρέας
 
Μορφίδης Κωνσταντίνος
 
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
 
Μουσταφά Μουσταφά
 
Μπαλαούρας Γεράσιμος
 
Μπαλτάς Αριστείδης - Νικόλαος – Δημήτριος
 
Μπαλωμενάκης Αντώνιος
 
Πάλλης Γεώργιος
 
Πάντζας Γεώργιος
 
Παπαδόπουλος Νικόλαος
 
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
 
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
 
Παυλίδης Κωνσταντίνος
 
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
 
Ριζούλης Ανδρέας
 
Ρίζος Δημήτριος
 
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
 
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
 
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
 
Σταματάκη Ελένη
 
Σταμπουλή Αφροδίτη
 
Στέφος Ιωάννης
 
Συρίγος Αντώνιος
 
Συρμαλένιος Νικόλαος
 
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
 
Τριανταφύλλου Μαρία
 
Τσιρώνης Ιωάννης
 
Φίλης Νικόλαος
 
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία (Τασία)
 
Ψυχογιός Γεώργιος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16