ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

06.04.2015

Μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου… ζάχαρη

Πηγή: Εφημερίδα "Η Εποχή"

Μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου… ζάχαρη


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα κατακρίνει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης να επιβάλει σε σοβαρότατα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής λύσεις που προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις, παρακάμπτοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες, όταν ερχόταν για ψήφιση στη Βουλή έχοντας εξαντλήσει όλα τα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, είχαν ήδη παραγάγει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Είναι η σειρά των αθεράπευτα νεοφιλελεύθερων να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, επειδή η τωρινή κυβέρνηση, το βράδυ της Παρασκευής 27.3.2015, χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αλλά και τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας για τη φετινή χρονιά.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία υπογράφεται από τον πρωθυπουργό και ολόκληρο το κυβερνητικό συμβούλιο, 30 εκ. ευρώ από τα μη διανεμηθέντα διαθέσιμα της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος καταβάλλονται άμεσα στην ΕΒΖ ΑΕ έναντι μελλοντικής αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Εύλογα θα παρατηρούσε κανείς ότι η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια: το βράδυ της Παρασκευής 27.7.2012 με δύο διαδοχικές ΠΝΠ, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πρώτα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, θέτοντάς την σε εκκαθάριση, και στη συνέχεια μεταβίβασε στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα η ΕΒΖ να βρεθεί υπό εκκαθάριση ως ιδιοκτησία της «κακής» ΑΤΕ, ενώ τα δάνειά της (περίπου 130 εκ. ευρώ τότε) θεωρήθηκαν υγιή και πέρασαν στην Πειραιώς. Έκτοτε προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον εκκαθαριστή αποτελούσε το να πληρωθεί η Πειραιώς και όχι το να συνεχιστεί η λειτουργία της βιομηχανίας και να διατηρηθεί ο κύκλος εργασιών, που αυτή εξασφαλίζει σε ολόκληρες περιοχές της χώρας. Η λύση που επιλέχθηκε τώρα είχε συναντήσει την επίμονη άρνηση των αρμόδιων υπουργών το 2013-14, των οποίων η προοπτική για τη βιομηχανία ήταν η πώληση ή η διαρκής συρρίκνωση, μέσω της μείωσης των ποσοτήτων των καλλιεργούμενων ζαχαρότευτλων και της αναστολής της λειτουργίας για δύο από τα τρία εργοστάσια. Εξάλλου, μετά την κήρυξη άγονων τριών διαγωνισμών πώλησης, εφόσον οι προσφερόμενες τιμές ήταν υποπολλαπλάσιες της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας της βιομηχανίας, η Πειραιώς έπαψε να παρέχει χρηματοδότηση στην ΕΒΖ, με αποτέλεσμα τα δάνεια ύψους 143 εκ. ευρώ, στις 31.12.2014, να καταστούν ληξιπρόθεσμα. Με την ΠΝΠ της προπερασμένης Παρασκευής ο βασικός μέτοχος (το δημόσιο) εξασφαλίζει την απόλυτα αναγκαία ρευστότητα για τη λειτουργία της επιχείρησής του, και μάλιστα με τρόπο που δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιδότηση και να επισύρει κοινοτικές κυρώσεις.
Ασφαλώς αυτό δεν αρκεί. Και η αναδιάρθρωση του χρέους και η αναδιοργάνωση της ΕΒΖ είναι απολύτως απαραίτητες, όσο απαραίτητη είναι και η αύξηση της ποσότητας παραγόμενων ζαχαρότευτλων, ώστε να επιτευχθεί το όριο εξασφάλισης αυξημένων ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ, στόχος ιδιαίτερα δύσκολος μετά τις πλημμύρες στη Ορεστειάδα και στις Σέρρες. Όμως, η επανεκκίνηση που παρείχε στην ΕΒΖ αυτή η αλλιώτικη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων.

Αφροδίτη Σταμπουλή,
βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16