ΑΡΘΡΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

10.12.2017

Η «δίκαιη δίκη» της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ

Πηγή: Εφημερίδα "Η Εποχή"

Η «δίκαιη δίκη» της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ

stabouli

Της Αφροδίτης Σταμπουλή*

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση της δίκης της συμπροέδρισσας του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία, κατά τα ειωθότα, άρχισε στις 17/1 και συνεχίστηκε στις 4/7/2017. Στο μεταξύ η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ κρατείται και, κατά γενική παραδοχή, βασανίζεται από τις 4/11/2016, οπότε συνελήφθη μαζί με το συμπρόεδρο του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς, ενώ στη 21/2/2017 καθαιρέθηκε με βάση ποινή του 2013.
Αν και η δίκη δεν διεξήχθη σε δικαστήριο της Άγκυρας, αλλά στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σιντσάν, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική πρωτεύουσα, εκατοντάδες κόσμου περίμεναν έξω από το χώρο διεξαγωγής της δίκης για ώρες παρά το διαπεραστικό κρύο, ενώ λεωφορεία με συμπαραστάτες που έφτασαν από τις κουρδικές περιοχές, εμποδίστηκαν να πλησιάσουν. Η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε συγγενείς, δικηγόρους και σε κάποιους επιπλέον τούρκους πολίτες με ασαφή κριτήρια επιλογής. Διεθνής αντιπροσωπεία1 38 ατόμων από Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, στην πλειοψηφία τους βουλευτές/τριες και ευρωβουλευτές/τριες, αλλά και μέλη διεθνών οργανώσεων νομικών, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συνδικάτων περίμεναν επί 2,5 ώρες στα σκαλιά του κτηρίου την απόφαση του δικαστηρίου που θα επέτρεπε την είσοδό τους, περικυκλωμένοι από τα τουρκικά ΜΑΤ τα οποία κατά περιόδους κινούνταν απειλητικά εναντίον τους. Μετά από 2 θετικές γνωμοδοτήσεις του δικαστηρίου, τις οποίες η αστυνομία αγνόησε προκλητικά, ήρθε η οριστική απάντηση της αποτροπής της εισόδου μας για τη «δική μας ασφάλεια», με εξαίρεση τον διπλής υπηκοότητας βουλευτή του Ντι Λίνκε, Χακάν Τας.

Έγκλημα η αλήθεια

Αργότερα έγιναν γνωστά τα βασικά σημεία της απολογίας της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις των παρισταμένων. Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ αναφέρθηκε στις προφανείς πιέσεις που ασκούνται στην –έτσι και αλλιώς όχι και τόσο- ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όπως και στον αποκλεισμό των «ξένων» από τη δίκη ως σαφή ένδειξη του πόσο η Τουρκία έχει αποξενωθεί από τις ανθρώπινες αξίες και τις αξίες δικαίου. Καταλόγισε ευθύνες στην κυβερνώσα πολιτική δύναμη για τη κατάρρευση, νομικά, οικονομικά και πολιτικά, του συστήματος δικαιοσύνης στην Τουρκία και κατήγγειλε την άρση της βουλευτικής ασυλίας των μελών του HDP ως σημείο μετάβασης σε φάση πραξικοπήματος. «Το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου, οι μηχανισμοί του άρχισαν να επεμβαίνουν στο πεδίο της πολιτικής πολύ νωρίτερα. Δεν δικαζόμαστε από αυτούς τους δικαστές στο δικαστήριο, αλλά από το AKP, το κυβερνών κόμμα, που δεν νιώθει καν την ανάγκη να το κρύψει, ενώ οι δικαστές το αποδέχονται». Θύμισε ότι στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, ο λαός απαίτησε την απελευθέρωση της πολιτικής σφαίρας, όμως η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος ήταν η εκμηδένιση των πολιτικών ελευθεριών και η φυλάκιση πολιτικών του HDP, ενώ η πολιτική κατάσταση και η οικονομική ζωή στην Τουρκία είναι πολύ χειρότερες από ένα χρόνο πριν και ο πληθωρισμός παραμένει στο 13%. «Η κυβέρνηση» είπε «αναφέρεται στην “επιβίωση του κράτους, στην ασφάλεια του έθνους”, διότι όντως η Τουρκία έχει πρόβλημα επιβίωσης και αυτό οφείλεται στο κυβερνών κόμμα. Οδηγούνται σε δίκες δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, αυτοί που υψώνουν τη φωνή τους για τη δημοκρατία, αλλά το καθεστώς είναι ανίκανο να δικάσει δωροδοκούντες και κλέφτες, ώστε αυτοί δικάζονται στις ΗΠΑ. H Τουρκία ανήκει στις 5 πιο χαοτικές χώρες με τους περισσότερους θανάτους πολιτών, αλλά είναι έγκλημα να λέμε την αλήθεια στο κυβερνών κόμμα». Και κατέληξε «κάνω έκκληση στο δικαστήριο, εάν έχετε ήδη πάρει την απόφασή σας, ας μην συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, είναι προσβολή τόσο για μένα όσο και για σας. Μιλάω για ένα επτάχρονο παιδί που δολοφονήθηκε και για μια γυναίκα που το άψυχο σώμα της εκτέθηκε γυμνό στους δρόμους. Εσείς, από την άλλη πλευρά, προσδιορίζεται τη δράση μου, σαν δράση τρομοκρατικής οργάνωσης».
Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτηση της Φιγιέν Γιουκσεκντάγ και όρισε την επόμενη συνεδρίαση στις 20 Φεβρουαρίου του 2018.

Συνέχιση των κρατήσεων

Παρόμοια ήταν, την επόμενη μέρα, η απόφαση του δικαστηρίου για το Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος δεν μετήχθη στο δικαστήριο από τις φυλακές της Ανδριανούπολης και αρνήθηκε να παρακολουθήσει τη δίκη του μέσω skype: παράταση της κράτησής του και επόμενη συνεδρίαση στις 14 Φεβρουαρίου.
Το ίδιο βράδυ, τα μέλη της διεθνούς αντιπροσωπείας συνέταξαν και δημοσιοποίησαν κείμενο στο οποίο καταγγέλλουν τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, τις προσπάθειες τρομοκράτησης των παρατηρητών και την έλλειψη δημοσιότητας. Επίσης τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική δράση στα συνταγματικά πλαίσια να θεωρείται απόδειξη συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και συμπεραίνουν ότι με το δεδομένο σύστημα, το να έχουν οι συμπρόεδροι του HDP δίκαιη δίκη, είναι απλώς αδύνατον.
Στην πράξη όλοι οι βουλευτές/τριες του HDP βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο καθαίρεσης, δίωξης ή παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων τους. Για παράδειγμα η Φελεκνάς Ουτσά, βουλεύτρια Ντιγιαμπακίρ και μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις στο Στρασβούργο, διότι εδώ και 7 μήνες της έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο. Σε βάρος της διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα, για δραστηριότητες όπως συμμετοχή σε διαδήλωση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και σε καθιστική διαμαρτυρία για τη σύλληψη της συνδημάρχισσας και του συνδημάρχου της πόλης, Γκιουλτάν Κισανάκ και Φιράτ Ανλί. Διότι στο HDP εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η απόφαση να μοιράζονται με ποσοστό 50-50 οι κομματικές και θεσμικές θέσεις. Για το μοίρασμα των διώξεων φροντίζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

*Η Αφροδίτη Σταμπουλή είναι βουλεύτρια Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16