ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

09.11.2017

Διακριτική μεταχείριση εις βάρος γυναικών υποψηφίων αστυνομικών σχολών


                                                                       
Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2017
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
 -Εσωτερικών
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
 
ΘΕΜΑ: Διακριτική μεταχείριση εις βάρος γυναικών υποψηφίων αστυνομικών σχολών.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 1 του ν. 2226/1994 ορίζονταν  το ποσοστό εισαγωγής γυναικών στην Σχολή Αστυφυλάκων μέχρι 20% στο σύνολο των εισακτέων και 15% στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας. Η ως άνω ποσόστωση κρίθηκε αντισυνταγματική  με την αριθμ. 1917/1998 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και στην συνέχεια με το άρθρο 12 του ν. 2713/1999 ορίστηκε το ποσοστό των εισαγομένων γυναικών στις σχόλες στης Αστυνομίας σε 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων.
Περαιτέρω, ύστερα από την αναθεώρηση του Συντάγματος η ανωτέρω ποσόστωση καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3103/2003  κατά το οποίο: «Στις εν λόγω σχολές εισάγονται άνδρες και γυναίκες. Τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δυο φύλα».
Ωστόσο με το Π.Δ. 90/2003 αυξήθηκε το όριο αναστήματος για τις γυναίκες υποψήφιες από 1,65μ. σε 1,70 μ. (εξομοιούμενο με αυτό των ανδρών) με αποτέλεσμα οι γυναίκες να κατατάσσονται πλέον στις αστυνομικές σχολές σε  ποσοστά χαμηλότερα του 20% που προβλεπόταν  με τον ν. 2226/2994 αλλά και του  15% που προβλεπόταν με το ν. 2713/1999.
Η εξομοίωση - σε αυτή την περίπτωση προς τα πάνω - των προσόντων των υποψηφίων των δύο φύλων, στη βάση ενός σωματομετρικού  χαρακτηριστικού (ανάστημα) στο οποίο κατά μέσο όρο οι άνδρες υπερέχουν από τις  γυναίκες,  συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου. Είναι γνωστό με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, αλλά και τα πορίσματα της επιστήμης ότι το μέσο ανάστημα των γυναικών είναι χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Σύμφωνα δε με μελέτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) το μέσο ύψος των κοριτσιών ηλικίας 0-18 ετών (2000-2001) στην Ελλάδα είναι 1,63 μ. ενώ των αγοριών είναι 1,77μ. Το όριο αναστήματος 1,70μ., το διαθέτουν μόνο το 19% των γυναικών. Συνεπώς η διάταξη που θέτει ως όριο το ύψος 1,70μ. συνιστά αποκλεισμό του 81% των γυναικών.
Επί του θέματος αυτού απεφάνθη με απόφαση του, που δημοσιεύτηκε  στις 17-10-2017 και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έκρινε  ότι ο καθορισμός ελάχιστου αναστήματος κοινού και για τα δύο φύλα, αποτελεί έμμεση διάκριση, δεδομένου ότι θέτει σε μειονεκτική θέση ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών. Σύμφωνα με την ίδια ως άνω απόφαση το Δικαστήριο κρίνει  ότι υπάρχουν αστυνομικά καθήκοντα που απαιτούν την χρήση σωματικής δύναμης και προϋποθέτουν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, και άλλα, όπως η συνδρομή προς τους πολίτες ή ρύθμιση της κυκλοφορίας, που δεν απαιτούν σημαντική σωματική προσπάθεια.
Επειδή όπως συνάγεται από τα παραπάνω η ισχύουσα διάταξη παραβιάζει  την  συνταγματική αρχή της ισότητας των δύο φύλων καθώς και την οδηγία 76/207/ΕΟΚ. Υπάρχει επομένως ανάγκη για τροποποίηση της εν λόγω διάταξης που αφορά το ύψος των υποψηφίων γυναικών στις αστυνομικές σχολές.
 
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
Ποια μέτρα  προτίθενται  να λάβουν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει ελάχιστο ύψος 1,70μ. για τις γυναίκες υποψήφιες αστυνομικών σχολών και να αντικατασταθεί με νέο όριο που θα λαμβάνει υπόψη το μέσο ανάστημα των νέων Ελληνίδων.
 
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
 
Βάκη Φωτεινή
 
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
 
Δριτσέλη Παναγιώτα
 
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
 
Θελερίτη Μαρία
 
Ιγγλέζη Αικατερίνη
 
Καΐσας Γεώργιος
 
Καφαντάρη Χαρά
 
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
 
Λιβανίου Ζωή
 
Μανιός Νικόλαος
 
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
 
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
 
Μορφίδης Κωνσταντίνος
 
Μπαλτάς Αριστείδης
 
Ξυδάκης Νικόλαος
 
Παπαδόπουλος Νικόλαος
 
Ριζούλης Ανδρέας
 
Σεβαστάκης Δημήτριος
 
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
 
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
 
Σταμπουλή Αφρόδιτη
 
Συρίγος Αντώνιος
 
Τζούφη Μερόπη
 
Ψυχογιός Γεώργιος
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16