ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

06.10.2017

Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία με Αντιπροσωπεία της Human Rights Watch

Πηγή: http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=33da8cd1-66a7-4ef5-a4ba-a80400e0d83a

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2017

Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία με Αντιπροσωπεία της Human Rights Watch

Η Υποεπιτροπή της Βουλής για  τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία συναντήθηκε χτες με Αντιπροσωπεία της Human Rights Watch με  βασικό αντικείμενο  την παρουσίαση των Εκθέσεων του Οργανισμού για τα προβλήματα αντιμετωπίζουν στη χώρα μας πρόσφυγες και αιτούμενοι άσυλο με αναπηρία.

 

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας,  κυρίες Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό και Emina Cerimovic, Ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίες έκαναν πρόσφατα επιτόπια έρευνα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, χαρακτήρισαν δραματική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια Λέσβου. Συνωστισμός και ανεπαρκείς υποδομές καθιστούν απογοητευτικές τις συνθήκες διαβίωσης για μεγάλο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία.  Στην έκθεση καταγράφονται ακόμη δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής, η διανομή τροφίμων, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής στήριξης. Στις προκλήσεις συγκαταλέγονται η έλλειψη κατάλληλης αναγνώρισης ατόμων με αναπηρία –κυρίως λόγω βεβιασμένης διαδικασίας καταγραφής-  και  η  απουσία  στοχευμένων προγραμμάτων.  Η ανασφάλεια, εξάλλου, οι καθυστερήσεις  στη διαδικασία ασύλου και οι δύσκολες συνθήκες στον καταυλισμό, σύμφωνα με την έρευνα της  Human Rights Watch, επιδρούν αρνητικά στην ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Οι εκπρόσωποι της Human Rights Watch έθιξαν, τέλος, το ζήτημα της μη εφαρμογής στην Ελλάδα των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, (πλην των περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης). 

Στη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν από μέλη της Υποεπιτροπής, αφενός οι αιτίες των πολέμων  που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές και αφετέρου η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτές.  Προτάθηκαν επίσης λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως η έγκαιρη και έγκυρη ταυτοποίηση των ατόμων με αναπηρία και η μεταφορά τους, κατά προτεραιότητα, σε άλλες εγκαταστάσεις, ως εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Τονίστηκε, τέλος, η σημασία της αποτύπωσης της κατάστασης και της παρακολούθησης της εξέλιξής της.

 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία δεν προωθούνται  στην ηπειρωτική χώρα,  παρά το γεγονός ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατόν στην ενδοχώρα όλα τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες  και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, ώστε να μη θρηνήσουμε και φέτος θύματα όπως πέρυσι.

 

Οι εκπρόσωποι της Human Rights Watch, τέλος, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ύπαρξη άρτιων υποδομών και να άρει την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες, προκειμένου  να  τις προωθήσει στην ηπειρωτική χώρα για επαρκή στέγαση, ζήτησαν δε  από τη Βουλή να συμβάλει σε αυτό.

 

Συνεντεύξεις

05.09.2018

Συνέντευξη στο ρ.σ ΚΟΚΚΙΝΟ για την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Σερρών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακούστε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο
 
https://soundcloud.com/vqkdjbjmsrmb/lykesas-stampouli-060918-1

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail afro-sta@otenet.gr  astampouli@parliament.gr
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16