ΑΡΘΡΑ

ΤΟΠΙΚΑ

04.09.2017

Γεννιούνται ερωτήματα για τη στάση της Τράπεζας Πειραιώς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
                                                                                                                                                 
Η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί ζωντανή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης γίνεται και φέτος εμφανής με την έναρξη της λειτουργίας του εργοστάσιου στο Πλατύ. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στις Σέρρες, όπου οι μικρές σχετικά ποσότητες, που καλλιεργήθηκαν, ώθησαν τη διοίκηση της ΕΒΖ να προκρίνει, ως πλέον συμφέρουσα, τη μεταφορά των ζαχαροτεύτλων αντί της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Η αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη Βιομηχανία και η πλήρης αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών σε εύλογο χρόνο, όπως δεσμεύτηκε η διοίκηση της ΕΒΖ, απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών και να συνεχίσει η τευτλοκαλλιέργεια να αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος στη Βόρεια Ελλάδα, ύστερα μάλιστα από την εξασφάλιση αυξημένων ενισχύσεων. Στο σημείο αυτό, όμως,  γεννιούνται ερωτηματικά για τη στάση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία, ως γνωστόν, όταν ελέω συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου απέκτησε αντί πινακίου φακής την «καλή» Αγροτική, απέκτησε και τα δάνεια της ΕΒΖ, ενώ η ίδια η Βιομηχανία έμεινε στη «κακή» ΑΤΕ, ως θυγατρική της, και τέθηκε υπό εκκαθάριση. Από τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές στυγνού δανειστή, που ενδιαφέρεται απλώς να πάρει κάποια χρήματα, αδιαφορώντας αν η συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ΕΒΖ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί η παρατηρούμενη κατά καιρούς ένδεια ρευστότητας της Βιομηχανίας, όπως και η εμμονή στο σχέδιο πώλησης των κερδοφόρων εργοστασίων της Σερβίας, και μάλιστα σε τιμές που αντιστοιχούν σε κέρδη 2-3 ετών μόνον! Ήρθε η ώρα για την επεξεργασία και αποδοχή από το δανειστή ενός άλλου σχεδίου, που θα εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία και των τριών εργοστασίων της ΕΒΖ όπως και την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ζάχαρη, καθιστώντας την Βιομηχανία βιώσιμη και στο μέλλον κερδοφόρα, πυλώνα της οικονομικής ανασυγκρότησης στον αγροτοδιατροφικό τομέα.      
                                                                                                                        Αφροδίτη Σταμπουλή  
                                                                                   a                                     Βουλεύτρια Σερρών ΣΥΡΙΖΑ                                                
                                                                                                

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16