ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

01.09.2017

Μέτρα για την προστασία της ποιότητας του ελληνικού ακτινίδιου και την αποτροπή απώλειας της προστιθέμενης αξίας του


Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
ΘΕΜΑ: Μέτρα για την προστασία της ποιότητας του ελληνικού ακτινίδιου και την αποτροπή απώλειας της προστιθέμενης αξίας του
Σοβαρά προβλήματα, που χρήζουν επειγόντως ιδιαίτερης προσοχής, αντιμετωπίζει το ακτινίδιο, ένα από τα πλέον εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Η καλλιέργεια ακτινιδίου είναι μια δυναμική και κερδοφόρα καλλιέργεια, που αποφέρει σημαντικά έσοδα, τόσο στους αγρότες, όσο και στο δημόσιο, έσοδα άκρως απαραίτητα και κρίσιμα ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η παραγωγή ακτινιδίου καθιστά τη χώρα μας τρίτη παγκοσμίως παραγωγό χώρα μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, με το ελληνικό ακτινίδιο να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως προς την ποιότητά του. Ωστόσο, μια σειρά κίνδυνοι, εδώ και καιρό έχουν εντοπιστεί και επισημανθεί από τους παραγωγούς και τους συνεταιριστικούς φορείς, και μπορεί να αποβεί ολέθριο, αν αυτοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα:
- Η μη τήρηση των αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των κατά τόπους ΔΑΟΚ (Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) που ορίζουν την περίοδο κοπής, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου. Η παράνομη πρόωρη κοπή και εμπορία δίνει τη δυνατότητα σε ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα να διαθέτουν ποιοτικά υποβαθμισμένα ακτινίδια στην αγορά, με συνέπεια τη δυσφήμιση του προϊόντος και τον αποκλεισμό του από ξένες αγορές.
 
- Η παράνομη, χωρίς τυποποίηση, εξαγωγή ακτινιδίου σε ακατάλληλες, επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, η οποία ενέχει  σοβαρούς φυτοϋγειονομικούς κινδύνους μεταφοράς και διασποράς ασθενειών. Ένας από τους σοβαρούς  κινδύνους είναι η μετάδοση του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Pseudomonas syringae pv. Actinidiae (PSA), που εμφανίστηκε στην Ιταλία. Σύμφωνα με γνωμάτευση και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου η χρήση παλετοκιβωτίων ενέχει τον κίνδυνο  διασποράς του βακτηριδίου αυτού και μπορεί να απειλήσει τις καλλιέργειες της χώρας μας. Οι παράνομες, αυτές πρακτικές εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων (ψυγείων) αναγκάζουν πολλούς παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους κατευθείαν από το χωράφι σε ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα.
 
- Η χωρίς τυποποίηση εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων, εκτός από φυτοϋγειονομικούς κινδύνους, ενέχει και μια σειρά άλλους σοβαρούς κινδύνους όπως απώλεια θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες (από την απουσία εργασιών διαλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης) και εσόδων για το δημόσιο (από τον Φ.Π.Α κ.λ.π).
Τα φαινόμενα αυτά έγιναν πολλές φορές αντικείμενο καταγγελιών από συνεταιριστικούς φορείς των ακτινιδιοπαραγωγών. Η πάταξή τους ωστόσο φαίνεται πως προσκρούει στη «διασπορά» αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα  τους πλημελείς ή και ανύπαρκτους ελέγχους στα διάφορα στάδια παραγωγής και διακίνησης.
Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την έρευνα και την τυποποίηση-μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους εκπροσώπους των ακτινιδιοπαραγωγών (σε συνάντηση που είχε  μαζί τους, στις 18/9/2016) πως η διαχείριση της παραγωγής του ακτινιδίου επιβάλλεται να γίνει «με σοβαρότητα και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό»
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
  • Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει προχωρήσει το υπουργείο για τον έλεγχο α) της παράνομης πρόωρης κοπής και β) της παράνομης  χωρίς τυποποίηση εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων.
 
  • Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μητρώου εμπόρων, που θα βάλει οριστικό τέλος στη δραστηριότητα αφερέγγυων και ανεξέλεγκτων δικτύων εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων;
 
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ακτινιδιοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους φορέων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, προκειμένου να παραμένει στις τοπικές κοινωνίες  και στη χώρα η προστιθέμενη αξία του προϊόντος;
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
 Καστόρης Αστέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Ακριώτης Γεώργιος
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Δημαράς Γεώργιος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θεωνάς Γιάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μανιός Νικόλαος
Μάρδας Δημήτρης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσόγκας Γεώργιος
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16