ΔΡΑΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΑ

23.08.2016

Για το διαγωνισμό σίτισης των προσφύγων στο ΚΕΓΕ Σερρών

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Σκάνδαλο μεν, πλειοδοσία σκανδαλολογίας δε UPD

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Σταμπουλή, η οποία εγείρει ζήτημα ηθικής τάξης για μέλος της Ν.Ε. του κόμματος, ο οποίος κατέθεσε υποψηφιότητα για να αναλάβει τη σίτιση προσφύγων στη δομή φιλοξενίας της περιοχής. ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν για το θέμα, με το ΓΕΣ να διαψεύδει με ανακοίνωσή του ότι υπάρχει «σκάνδαλο».

Αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε πως ο Δημήτρης Τάπας υπέβαλε την παραίτησή του (τη Δευτέρα) από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών και η Ν.Ε. την έκανε δεκτή.

Η υπόθεση, πάντως, έχει αρκετές «μπλεγμένες» πτυχές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που Νέα Δημοκρατία και Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και αρκετά μέσα ενημέρωσης υιοθετούν το δημοσίευμα της ιστοσελίδας trustpress.gr, το οποίο κάνει λόγο για αμοιβή 750.000 ευρώ, ποσό που δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε, βέβαια, από τα λόγια της κ. Σταμπουλή.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε δηλώσεις (στις 18 Αυγούστου) σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς της περιοχής (ΤΗΛΕ Επιλογές και ΕΡΤ Σερρών) ασκώντας κριτική στο μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τάπα

Η εταιρεία του συμμετείχε και κέρδισε σε διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών σίτισης των προσφύγων στην Ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας των Σερρών (σ.σ. αποσύρθηκε στη συνέχεια, όπως αναφέρεται παρακάτω). 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ηθικά ασυμβίβαστο το γεγονός αυτό και μίλησε για ακόμη ένα θέμα ηθικής τονίζοντας ότι η κόρη του Δημήτρη Τάπα είναι η συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η Αφροδίτη Σταμπουλή σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι, θλίβομαι και ντρέπομαι δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε καταστάσεις που πρέπει να απολογούνται για τέτοιους χειρισμούς».

Σε άλλο σημείο τονίζει:

Εγώ τώρα ακουσα κάποιες λεπτομέρειες για τα τυπικά του διαγωνισμού αν έγινε έγκαιρα, πόσοι έλαβαν μέρος, εγω τώρα τα έμαθα. Αυτό που ξερω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβιβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβιβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ πως υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα και δεν θα πρέπει να το χρεωθεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών η κα Σταμπουλή ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Τάπα από τη Ν. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν γίνονται αποδεχτές από την ηθική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα πρέπει να τον χαρακτηρίζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της ηγεσίας της Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη των Σερρών και την λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων.

Και τελικά παραίτηση

Μετά τις αντιδράσεις ο Δημήτρης Τάπας υπέβαλε την παραίτησή του, το βράδυ της Δευτέρας. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι αποχωρεί για λόγους προσωπικής και κομματικής ευθιξίας, ενώ κάνει λόγο για «ανήκουστες και ψευδείς διαδόσεις».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του μέλους της και αναπληρωτή συντονιστή Δημήτρη Τάπα, ως ελάχιστο μέτρο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αρχών, αξιών και της ηθικής της Αριστεράς, τις οποίες διέπραξε συμμετέχοντας σε διαγωνισμό για τη σίτιση σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο οποίο είναι συντονίστρια η κόρη του.

Ο Δημήτρης Τάπας δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό (από τον οποίο εξέπεσε, διότι δεν προσκόμισε όλα τα στοιχεία) χωρίς να ενημερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν τα τοπικά στελέχη του κόμματος το πληροφορήθηκαν έδειξαν έντονη ενόχληση. Του άσκησαν κριτική ότι τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με τις αρχές, τις αξίες και το ήθος της Αριστεράς και όρισαν τη συνεδρίαση της Ν.Ε. για να εξετάσει το ζήτημα. Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Δ. Τάπας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» την Τετάρτη.

Ο... ανύπαρκτος αριθμός 750.000 ευρώ

Το θέμα, πάντως, αναδείχθηκε περαιτέρω από την ιστοσελίδα trustpress.gr, η οποία, χθες, αναπαρήγαγε τις δηλώσεις της Α. Σταμπουλή βάζοντας τον πηχυαίο τίτλο«Βουλευτής του Σύριζα Σερρών καταγγέλλει “Πατέρας μέλους της Νομαρχιακής Σύριζα πήρε την σίτιση μεταναστών ύψους 750.000 ευρώ”. Μέγα σκάνδαλο που καλύπτει η Κουμουνδούρου.

Βέβαια, στις δηλώσεις της κα Σταμπουλή (όπως καταγράφονται παραπάνω) δεν αναφέρεται πουθενά το νούμερο αυτό. Επιπλέον, κάτω από το κείμενο υπάρχει ένα σχόλιο το οποίο φέρει την υπογραφή της Αφροδίτης Σταμπουλή το οποίο επισημαίνει ότι δεν γίνεται λόγος για 750.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

«Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους: 1) Το ποσό είναι το 1/30 του αναφερόμενου, πρόκειται για 500μερίδες πρωινό – μεσημεριανό – βραδυνό για δέκα μέρες μόνο, γι’ αυτό και ο διαγωνισμός ήταν πρόχειρος 2) Το γεγονός κατήγγειλαν ο τύπος και οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες εστίασης και εγώ κλήθηκα απλώς να το σχολιάσω. 3) Υπό το βάρος της κατακραυγής ο μειοδότης παραιτήθηκε και ανέλαβε ο επόμενος. 4) Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα και πιστεύω ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις. Σίγουρα το συμβάν δε μας χαρακτηρίζει όλους-ες και η αποδοκιμασία του είναι ηθική υποχρέωση και όχι «ενδοκυβερνητικό μαχαίρωμα», όπως γράφηκε, και φυσικά κάθε άλλο παρά το καλύπτει η Κουμουνδούρου». 

 

 

 


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το ζήτημα, σήμερα, πήρε διαστάσεις με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να καταθέτουν ερωτήσεις και τον Σταύρο Θεοδωράκη να τοποθετείται μέσω facebook.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βασίλης Κικίλιας (συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής) κατέθεσε ερώτηση υιοθετώντας την αναφορά στο ποσό των 750.000 ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα και εγκαλώντας την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση Κικίλια:

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών, κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, καταγγέλλει το μέλος της τοπικής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριο Τάπα ότι, μαζί με την κόρη του – συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας – έχουν αναλάβει έργο σίτισης προσφύγων, ύψους 750.000 ευρώ.

Ερωτηματικά εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής. Η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου.

Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει.

Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τη σειρά του, μίλησε για «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» και για «φίλους εργολάβους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μέσω facebook, σχολίασε ότι είχε μιλήσει για «τις σπατάλες εκατομμυρίων σε “φίλους εργολάβους” αλλά και σε πολιτευτές των ΑΝΕΛ και “συντρόφους” του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντέδρασαν τότε φωνάζοντας “ντροπή”. Δεν ήθελαν καν να δουν τα στοιχεία που τους παρουσίαζα. Συμβάσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες που αποδείκνυαν ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Και οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε - για να μην πολυλογούμε».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συμπληρώνει ότι «ήρθε από τις Σέρρες άλλη μια επιβεβαίωση. Όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (!) Αφροδίτη Σταμπουλή η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του… ΣΥΡΙΖΑ! Ο κ. Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες. “Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά”, είπε η βουλευτής, “υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα”.

Ο Στ. Θεοδωράκης καταλήγει αναφέροντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά, όπως σημειώνει, «υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο “τραπέζι”. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή».

Παρέμβαση στη βουλή έκανε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του βουλευτή Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη, χωρίς, όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Ο βουλευτής του κόμματος ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Εσωτερικών για την ανάθεση του έργου υπογραμμίζοντας ότι «οι καταγγελίες για την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων έχουν πάρει διαστάσεις».

Υπενθυμίζει την καταγγελία του του Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σερρών ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών», έρχονται τώρα στο φως και άλλες καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στο hotspot του Ν. Σερρών»».

Τονίζει, ακόμη, ότι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε με πολύ πρόχειρο τρόπο και διερωτάται αν και ο διαγωνισμός διεξήχθη «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη σίτιση των μεταναστών, εν αγνοία της Κυβέρνησης και των φορέων του Νομού».

Επίσης, ο βουλευτής ερωτά τους Υπουργούς εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης. Ακόμα, ο βουλευτής αιτείται να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Ανακοίνωση-διάψευση από το ΓΕΣ

Για το ζήτημα, πάντως, τοποθετήθηκε, μέσω ανακοίνωσης και το Γενικό Επιτελείο Στρατού διαψεύδοντας πως υπάρχει σκάνδαλο στο διαγωνισμό σίτισης, ενώ δίνει στη δημοσιότητα και τα ποσά των πιστώσεων προς τις εταιρείες catering.

Το ΓΕΣ επισημαίνει ότι στις 20 Αυγούστου η εταιρεία CORINTHIAN PALACE CATERING A.E. ανέλαβε  τη σίτιση των προσφύγων μέχρι τα τέλη του μήνα (σ.σ. τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η εταιρεία του κ. Τάπα, η οποία, όμως, αποσύρθηκε).

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η διενέργεια νέου διαγωνισμού για τη σίτιση προσφύγων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος, όμως, ακυρώθηκε γιατί άλλαξε ο νόμος και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου περί καταγγελιών για σκάνδαλο σε διαγωνισμό σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, έχουν ανατεθεί στις ΕΔ οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα Κέντρα – Δομές Φιλοξενίας.
  2. Μέχρι την 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών πραγματοποιούνταν με μέριμνα της στρατιωτικής υπηρεσίας (παροχή συσσιτίου από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού).
  3. Την 20 Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (Αναρτητέα στο Διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 09 Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από εταιρεία catering (CORINTHIAN PALACE CATERING A.E.), μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.
  4. Με διαταγή του ΓΕΣ αναρτητέας στο διαδίκτυο της 10 Αυγούστου 2016, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε διότι, από την 08 Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ

Το σκάνδαλο και οι πάντα πρόθυμοι

Σε αυτό το σημείο, πάντως, οφείλουμε να καταγράψουμε ορισμένα ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο «έσκασε» η είδηση στην επικαιρότητα.

Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα ηθικής για τον Δημήτρη Τάπα και μάλλον θα υπάρξουν και εξελίξεις. Σημαίνων στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, με συγγενική σχέση με την υπεύθυνη του κέντρου φιλοξενίας συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη σίτιση στο κέντρο αυτό; Ανεξαρτήτως από το ποσό (και τα σχεδόν 30.000 ευρώ μεγάλο νούμερο είναι) ήταν μια λανθασμένη κίνηση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο και το κόμμα του.

Ωστόσο, μέσα στις «περίεργες» ημέρες που διανύουμε πώς μπορούν τα κόμματα να υιοθετούν και να αναπαράγουν με λόγο καταγγελτικό δημοσιεύματα χωρίς να τα έχουν προηγουμένως ελέγξει; 

Ο... μαγικός αριθμός 750.000 ευρώ δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε από τις δηλώσεις Σταμπουλή, ούτε από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ, παρά μόνο από τον τίτλο μιας άγνωστης ιστοσελίδας.

Πώς είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μέσω κορυφαίων στελεχών του) να κάνει τόσο αβίαστα αναφορά στα 750.000 ευρώ; Ακόμη και επικεφαλής κόμματος και πρώην δημοσιογράφος δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να μιλήσει για «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Άραγε επικοινώνησαν με στελέχη και γνωστούς στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησαν στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία ή προχώρησαν σε ένα ακόμη αυθαίρετο copy paste ενός αμφιλεγόμενου τίτλου;

Και τα μέσα ενημέρωσης (γνωστές ιστοσελίδες και κανάλια) με πια κριτήρια αναπαράγουν την είδηση; Έχουν δικές τους πληροφορίες; Έκαναν ρεπορτάζ ή απλά τα μεγάλα νούμερα δεν τα αμφισβητούμε γιατί πουλάνε περισσότερο;

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16