ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

20.01.2017

Μετονομασία της κεντρικής πλατείας Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο Ηλείας


 
Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2017
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Μετονομασία της κεντρικής πλατείας Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο Ηλείας
 
            Μια σειρά αλλαγών στην πόλη του Πύργου Ηλείας σχεδιάζει η δημοτική αρχή της πόλης, όπως αναφέρεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στα ονόματα οδών και πλατειών, στην ονοματοδοσία του Δημοτικού σταδίου, σε μεταφορά μνημείων σε άλλα σημεία της πόλης κ.λπ.
            Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη μετονομασία της πλατείας Σάκη Καράγιωργα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που να έχει τέτοια ανδραγαθία και κάτι τόσο μεγάλο» ώστε να του δοθεί η κεντρική πλατεία της πόλης. Και συνέχισε: «Θα εξετάσουμε ονόματα με την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και ό,τι άλλο προταθεί από πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας. Σάκη Καράγιωργα θα ονομάσουμε άλλη πλατεία».
Ο Σάκης Καράγιωργας γεννήθηκε στον Πύργο και η γενέτειρά του τον τίμησε μετά το θάνατό του δίνοντας το όνομά του στην κεντρική της πλατεία. Μετά από πολυετείς και σημαντικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το 1965 ο Καράγιωργας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Συμμετείχε μαζί με άλλους διανοούμενους στην ίδρυση του πολιτικού ομίλου «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» και ανέλαβε ενεργό ρόλο στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Νέα Οικονομία», που καθιερώθηκε την εποχή εκείνη ως το κατεξοχήν βήμα τεκμηρίωσης και υποστήριξης κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα εκλέχτηκε καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα» και τον Ιούλιο του 1969 συνελήφθη όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός. Αν και από την έκρηξη τραυματίστηκε βαριά, μετά τη σύλληψή του βασανίστηκε απάνθρωπα και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του 1970 σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που εξέτισε ως την πολιτική αμνηστία του 1973. H «απολογία» του Καράγιωργα στη δίκη ήταν ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του χουντικού φασισμού. Σε αυτή τη θρυλική απολογία, μεταξύ των άλλων, όρισε το καθήκον του δασκάλου και των πνευματικών ανθρώπων: «Είχα χρέος ως καθηγητής απέναντι εις τοθς φοιτητάς μου. ..θα ήμουν ασυνεπής και θα εθεωρείτο δι’ εμέ φυγομαχία εάν διά του αγώνος μου δεν εδικαίωνα τας ιδέας μου περί ελευθερίας και δημοκρατίας απέναντι των φοιτητών μου».
 Μετά την πτώση της δικτατορίας συνέχισε το ακαδημαϊκό του έργο και εξελέγη πρύτανης του Παντείου. Η δραστηριότητά του, ιδίως στην μεταδιδακτορική περίοδο, κορυφώνεται στη συγγραφή μιας πρωτοποριακής διεθνώς πραγματείας περί Δημόσιας Οικονομικής. Με το αναγνωρισμένο από φίλους και αντιπάλους του ήθος του και με τη βαθιά και οξεία πολιτική του σκέψη λάμπρυνε την πνευματική και πολιτική ζωή του τόπου.
Απαξιώνοντας εντελώς την αντιδικτατορική δράση του Σάκη Καράγιωργα, την οποία ο δήμαρχος Πύργου δε θεωρεί «ανδραγαθία» ικανή να ονομάσει και να νοηματοδοτήσει την κεντρική πλατεία, αναζητεί ονόματα με την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, παραβλέποντας ότι το όνομα του Σάκη Καράγιωργα είναι συνώνυμο όλων αυτών. 
Ήδη το Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα έχει εκδώσει σκληρή ανακοίνωση κατά του δημάρχου και ακολουθεί και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα  θα μεγαλώσει η κατακραυγή από τον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
 
 
Στη βάση όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποτραπεί η διαγραφή  του ονόματος του Σάκη Καράγιωργα από την κεντρική πλατεία του Πύργου Ηλείας;
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
 
Ακριώτης Γιώργος
 
 
Αναγνωστοπούλου Σία
 
 
Αντωνίου Χρήστος
 
 
Αυλωνίτου Ελένη
 
 
Βαγιωνάκη Βάλια
 
 
Βάκη Φωτεινή
 
 
Βούτσης Νίκος
 
 
Γάκης Δημήτρης
 
 
Γεωργοπούλου Σαλτάρη Έφη
 
 
Γκιόλας Γιάννης
 
 
Δημαράς Γιώργος
 
 
Δρίτσας Θοδωρής
 
 
Ηγουμενίδης Νίκος
 
 
Ιγγλέζη Κατερίνα
 
 
Καββαδία Αννέτα
 
 
Καραγιάννης Γιάννης
 
 
Μανιός Νίκος
 
 
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
 
 
Μορφίδης Κώστας
 
 
Μουμουλίδης Θέμης
 
 
Μπαλτάς Αριστείδης
 
 
Ουρσουζίδης Γιώργος
 
 
Παπαδόπουλος Σάκης
 
 
Παπαφιλίππου  Γιώργος
 
 
Παρασκευόπουλος Νίκος
 
 
Ρίζος Δημήτρης
 
 
Σπαρτινός Κώστας
 
 
Σταμπουλή Αφροδίτη
 
 
Τζούφη Μερόπη
 
 
Τσόγκας Γιώργος
 
 
Φίλης Νίκος
 
 
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία
 
 
Ψυχογιός Γιώργος
 
 
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16