ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

29.11.2016

Απαλλαγή από ΤΑΠ των δεσμευμένων από τους ΟΤΑ ακινήτων


Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
  • Εσωτερικών
  • Οικονομικών
 
Θέμα: «Απαλλαγή από ΤΑΠ των δεσμευμένων από τους ΟΤΑ ακινήτων»
Με το άρθρο 3 του Ν. 4223/2013 απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ και τα δικαιώματα στα ακίνητα (δηλ. πλήρης και ψιλή κυριότητα, επικαρπία, δικαίωμα οίκησης κλπ), για τα οποία υφίστανται κάποια βάρη από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων «όταν υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση, δέσμευση ακινήτου για κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό ή για  λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για λόγους προστασίας περιβάλλοντος, που έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης».
Μάλιστα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ κατά 100% τα ακίνητα  στα οποία υφίσταται απόλυτη απαγόρευση χρήσης, ενώ για μερική απαγόρευση χρήσης προβλέπεται έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 60% στα εντός σχεδίου ή οικισμού και κατά 30% στα εκτός (άρθρο 3 παρ. 2α του ανωτέρω νόμου).
Με το άρθρο 24 του Ν. 2130/1993 επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο λογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας. Ωστόσο, όταν ακίνητο έχει δεσμευτεί από ΟΤΑ ή φορέα του και ο ιδιοκτήτης του αδυνατεί να το χρησιμοποιήσει/αξιοποιήσει ή να έχει οικονομική ωφέλεια, συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το ΤΑΠ.
Θεωρούμε πως για λόγους ισότητας θα πρέπει να ισχύσει αντιστοίχως απαλλαγή του ΤΑΠ επί των ακινήτων τα οποία έχουν δεσμευθεί (από ρυμοτομικό αρχαιολογικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό βάρος κλπ) από τους οικείους ΟΤΑ και τους φορείς αυτών.
 
 
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
  • Αν προτίθενται στα πλαίσια των αρχών της ισότητας και της χρηστής διοίκησης  να  ρυθμίσουν νομοθετικά την απαλλαγή από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) των ακινήτων για τα οποία υφίσταται δέσμευση από τους οικείους ΟΤΑ και τους φορείς αυτών, κατά τον τρόπο που τα ακίνητα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όταν δεσμεύονται για τους ίδιους λόγους από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Δέδες Ιωάννης
Θελερίτη Μαρία
Θεωνάς Ιωάννης
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καφαντάρη Χαρά
Καστόρης Αστέριος
Κυρίτσης Γεώργιος
 Μανιός Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κων/νος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαφιλίππου  Γεώργιος
Παυλίδης Κων/νος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Σπαρτινός Κων/νος
Τζούφη Mερόπη
 
 
 
 
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16