ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

07.09.2016

Τροποποίηση όρων αναγγελίας/ δήλωσης ζημίας για μη σταβλισμένο ζωικό κεφάλαιο


 
 
Αθήνα, 7Σεπτεμβρίου 2016
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
 
Θέμα: Τροποποίηση όρων αναγγελίας/ δήλωσης ζημίας για μη σταβλισμένο ζωικό κεφάλαιο
 
Σύμφωνα με το Νόμο 1790/88 και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους Νόμους 2040/92 και 2945/01, o Κανονισμός ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς με τους οποίους πραγματοποιείται η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου, οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων και γενικότερα το πλαίσιο κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ προχωρά σε αποζημίωση των κτηνοτρόφων, όταν διαπιστώνεται ζημιά.
 
Στο άρθρο 13 και την παράγραφο ένα (1) του Κανονισμού προβλέπονται οι προθεσμίες αναγγελίας της ζημιάς από πλευράς του παραγωγού στον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα δίνεται προθεσμία για αναγγελία την ίδια ημέρα που προκύπτει η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο ή την αμέσως επόμενη. Κατόπιν της παρέλευσης της προθεσμίας αυτής  παύει η υποχρέωση του ΕΛΓΑ για αποζημίωση.
 
Στην περίπτωση όμως μη σταβλισμένων ζώων, τα οποία αφήνονται ελεύθερα στην ύπαιθρο (γεγονός πολύ συνηθισμένο σε ιδιαίτερα ορεινές περιοχές), υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί ο παραγωγός να δηλώσει με ακρίβεια τη ζημιά, λόγω του ότι δε μπορεί να εντοπίσει τα ζώα στο στενό περιθώριο που δίνει ο Κανονισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από παραγωγούς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εκτροφής, πως χρειάζονται 4 με 5 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα ζώα για τον εμβολιασμό.
 
Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς, εφόσον δε μπορούν να συγκεντρώσουν το σύνολο του ζωικού τους κεφαλαίου έγκαιρα, ώστε να διαπιστώσουν την έλλειψη μέρους του και να εντοπίσουν πιθανούς λόγους αποζημίωσης, όπως ορίζονται στο αρ. 2 του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις που να επιτρέπουν μια μεγαλύτερη, λελογισμένη ευελιξία, με βάση την εμπειρία όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, ως προς της αναγγελία της ζημιάς του κτηνοτρόφου προς τον ΕΛΓΑ;
 
 
Οι ερωτώντες  Βουλευτές
 
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
 
Ακριώτης Γεώργιος
 
Αραχωβίτης Σταύρος
 
Αυλωνίτου Ελένη
 
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
 
Γκιόλας Ιωάννης
 
Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία
 
Δριτσέλη Παναγιώτα
 
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
 
Ηγουμενίδης Νικόλαος
 
Θελερίτη Μαρία
 
Θηβαίος Νικόλαος
 
Ιγγλέζη Αικατερίνη
 
Καρακώστα Εύη
 
Κασιμάτη Ειρήνη
 
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
 
Κωνσταντινέας Πέτρος
 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 
Μουσταφά Μουσταφά
 
Μπαλαούρας Γεράσιμος
 
Μπάρκας Κωνσταντίνος
 
Ντζιμάνης Γεώργιος
 
Παπαδόπουλος Νικόλαος
 
Πρατσόλης Αναστάσιος
 
Ριζούλης Ανδρέας
 
Ρίζος Δημήτριος
 
ΣαρακιώτηςΙωάννης
 
Σεβαστάκης Δημήτρης
 
Σιμορέλης Χρήστος
 
Σκούφα Ελισσάβετ- Μπέττυ
 
Σταματάκη Ελένη
 
Σταμπουλή Αφροδίτη
 
Στέφος Ιωάννης
 
Τζούφη Μερόπη
 
Τριανταφύλλου Μαρία
 
Τσίρκας Βασίλειος
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16