ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

20.12.2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ Η αντιπολίτευση έχει στερέψει από δικαιολογίες

Πηγή: http://epohi.gr/a-stampouli-i-antipolitefsi-exei-sterepsei-apo-dikaiologies/

Ένα πρώτο δείγμα του παράλληλου προγράμματος κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη βουλή. Εν ολίγοις ποια είναι τα κεντρικά σημεία του;
Το νομοσχέδιο αυτό είναι πραγματικά ένα δείγμα γραφής αυτού που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και είναι πολυσχιδές. Περιλαμβάνει διατάξεις που ικανοποιούν άμεσες ανάγκες. Η λογική που το διέπει είναι να καλύψει ταυτόχρονα σειρά κοινωνικών αναγκών, αλλά και να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις και γι’ αυτό κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν το  υπουργείο Εργασίας, οι οποίες παρέχουν μια μίνιμουμ προστασία στους ανθρώπους που θα απασχοληθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Άλλες διατάξεις αφορούν το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είτε ικανοποιούν άμεσες ανάγκες είτε δημιουργούν αναγκαίες υποδομές. Ενδεικτικά, θεσμοθετούνται Κέντρα Κοινότητας, κάτι σαν ΚΕΠ κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οποία θα αποτελούν χώρους παροχής πληροφοριών, καθοδήγησης και υποστήριξης, όπου ο/η πολίτης/ισσα θα ενημερώνεται ποιες παροχές δικαιούται και πώς θα τις απολάβει. Επιπλέον, σημαντικές ρυθμίσεις φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, που αφορούν το θεσμό της αποκεντρωμένης διοίκησης και δημιουργεί το όργανο που θα επεξεργαστεί σειρά αλλαγών στον Καλλικράτη. Σε άλλο κεφάλαιο περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων καθιερώνεται η κάρτα υγείας για την απρόσκοπτη περίθαλψη των ανασφάλιστων, η οποία θα δίδεται και στους αιτούντες άσυλο και στις ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών χωρίς χαρτιά, ενώ επιλύονται προβλήματα που αφορούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας ενισχύει την αντισταθμιστική εκπαίδευση στα σχολεία και την εισάγει στα καταστήματα κράτησης και τα θεραπευτικά καταστήματα. Όπως καταλαβαίνεις είναι ένα νομοσχέδιο με τεράστια, αλλά και εξαιρετικά σημαντική ύλη, το οποίο φέρνει αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία.

Στερούμενοι επιχειρημάτων

Ήδη από την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου αποχώρησαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επικαλούμενοι μη κοστολόγηση των μέτρων. Πώς σχολιάζεις τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για ένα νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα, αλλά μέτρα κοινωνικής ανακούφισης;
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι τελείως αδικαιολόγητη. Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την επιτροπή την περασμένη Τετάρτη, βρίσκοντας διαδικαστικές προφάσεις. Θεωρώ πως είχαν στερέψει από δικαιολογίες, προκειμένου να ασκήσουν αντιπολίτευση. Κατανοούν πόσο αναγκαία είναι αυτά τα μέτρα, ότι αποτελούν μια πρώτη προσπάθεια αντιρρόπησης της κατάστασης που η δική τους πολιτική δημιούργησε. Έδρασαν για άλλη μια φορά σαν τρόικα εσωτερικού που τροφοδότησε επιφυλάξεις των θεσμών για την τήρηση του προϋπολογισμού, οι οποίες δεν έχουν καμία βάση, γι’ αυτό και δεν είχαν διατυπωθεί στην αρχή.

 

Το παράλληλο πρόγραμμα είναι ένα νομοσχέδιο με τεράστια, αλλά και εξαιρετικά σημαντική ύλη, το οποίο φέρνει αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία.

Βέβαια, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου δεν ματαιώθηκε, αλλά αναβλήθηκε για τις αρχές του χρόνου…
Ναι. Προγραμματίζεται ήδη για τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς. Αυτό έκανε αναγκαία την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να απορροφηθούν χρηματοδοτήσεις για προγράμματα που έληγαν στο τέλος του 2015. Κάτι που η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει.

Περί αξιών και δικαιωμάτων

Όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, οι κυβερνητικοί εταίροι, οι ΑΝΕΛ, καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή. Πρόκειται για μια επανάληψη όσων είδαμε να συμβαίνουν στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια;  
Ακούσαμε από τους ΑΝΕΛ μια άλλων εποχών τοποθέτηση: για τις αρχές του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, οι οποίες παραβιάζονται με το νομοσχέδιο αυτό. Δεν κατάλαβα από αυτή την τοποθέτηση τι ακριβώς παραβιάζεται αν αναγνωριστεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα ο ένας/μια να κληρονομεί τον άλλον/η ή να συνυπογράφει την έγκριση μιας χειρουργικής επέβασης. Οι ΑΝΕΛ είχαν πει και στο νόμο για την ιθαγένεια πως σε κάποια αξιακά για εκείνους ζητήματα θα διαφοροποιούνται. Όμως, το νομοσχέδιο αυτό αντικατοπτρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει σε αυτό. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπερψηφιστεί από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πιθανόν και από τη Νέα Δημοκρατία εν μέρει.

Ένα ακόμα άρθρο που εγείρει αντιδράσεις αφορά την αντιμετώπιση κινητοποιήσεων με κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών. Με αυτή τη διάταξη αναμένεται να λήξουν, μεταξύ άλλων, και τα «αγροτοδικεία», στα οποία παραπέμπονταν οι αγρότες όταν κατέβαζαν τα τρακτέρ στους δρόμους. Πιστεύεις πως απαλλάσσει όσους συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των υπόλοιπων πολιτών, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση;
Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «προβληματική» τη διάταξη, ενώ στο παρελθόν οι ίδιοι υπόσχονταν την παύση των ποινικών διώξεων των αγροτών για συγκεκριμένο διάστημα, διαδικασία που ήταν όντως προβληματική συνταγματικά. Η διάταξη αυτή μειώνει γενικά κατά πολύ τις ποινές όταν από την παρακώλυση συγκοινωνιών δεν υπάρχουν βλάβες προσώπων ή πραγμάτων και προβλέπει την απαλλαγή των κατηγορούμενων όταν οι κινητοποιήσεις τους αποσκοπούσαν στην υπεράσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος. Προφανώς δεν ισχύει μόνο για όσες περιπτώσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα αλλά και για όσες εμφανιστούν στο μέλλον.

Οι αγρότες προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για τις αρχές του νέου έτους. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα;
Η καθυστέρηση στις πληρωμές των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται αυτές τις μέρες κατά ένα μέρος, ενώ το υπόλοιπο, οι «πράσινες» ενισχύσεις μένει για την άνοιξη. Η φορολόγηση είναι επίσης υπερβολική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συστηματική απαλλαγή από το καλλιεργητικό κόστος, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνονται εκτός από τα αγροεφόδια, τα καύσιμα και τις αμοιβές των εργατών γης, πάντα με εργόσημα, και η εργασία των μελών της οικογένειας. Για το τελευταίο απαιτείται ειδική ρύθμιση, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών.
 

Προς το συμφέρον των διακινητών οι επανεισδοχές

 

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης φαίνεται πως είναι ακανθώδες ζήτημα. Ως «λύση» εμφανίζεται από την ΕΕ η δημιουργία ευρωστρατού, με τη Frontex να νομιμοποιείται να παρέμβει σε όποια ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς την έγκριση της χώρας αυτής. Μέχρι στιγμής αυτή η σκέψη μετατέθηκε για αργότερα, όμως είναι ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων…   
Δεν πιστεύω ότι θα θεσμοθετηθεί η δράση της Frontex, χωρίς την έγκριση των κυβερνήσεων, καθώς θεωρώ ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα πάρει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται. Άλλωστε, η εντολή της Frontex αφορά έρευνα, διάσωση και καταγραφή και σε καμιά περίπτωση παράνομες επαναπροωθήσεις. Είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί πρώτης υποδοχής και άσκησης του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου, το οποίο πρέπει να συνεχίσει να εξετάζεται και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό και αν απαιτείται δικαστικά, όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης και τις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, ο χαρακτηρισμός κάποιου/ας ως πρόσφυγα ή όχι είναι ατομικός και δεν μπορεί να γίνεται με βάση την εθνολογική προέλευση. Οι μαζικές επανεισδοχές στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες απλώς θα προσφέρει στους διακινητές προς εκμετάλλευση τους ίδιους ανθρώπους για περισσότερες από μια φορές. Και φυσικά, σύμφωνα και με την ελληνική και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η κράτηση είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο επιβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση και σε καμία περίπτωση μαζικά ή ως μέσο πίεσης για να αποδεχθούν κάποιοι/ες την «εθελούσια» επιστροφή στη χώρα τους.

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16