ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

04.03.2016

Αίτημα- Υπόμνημα του Συλλόγου Φίλων, Γονέων και Κηδεμόνων του ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑ.Λ ΣΕΡΡΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ” για τη λειτουργία του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Ειδικής Αγωγής στην πόλη των Σερρών

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων .
Θέμα: «Αίτημα- Υπόμνημα του Συλλόγου Φίλων, Γονέων και Κηδεμόνων του ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑ.Λ ΣΕΡΡΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ” για τη λειτουργία του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Ειδικής Αγωγής στην πόλη των Σερρών»
 H Βουλεύτρια Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή  καταθέτει  προς τον   κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευματων  ως αναφορά, το υπόμνημα του Συλλόγου Φίλων Γονέων και Κηδεμόνων του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας- Ειδικού ΕΠΑΛ Σερρών «Ο Άγιος Ιωάνης ο Θεολόγος». Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι: « Οι Ειδικότητες που εγκρίθηκαν με την αριθμ. Πρωτ. 3900/10-4-2015 απόφαση και αναφέρονται σε άτομα με προβλήματα όρασης και προβλήματα ακοής δεν εξυπηρετούν τους αποφοίτους των ΣΜΕΑΕ  του νομού μας, καθόσον στην πλειοψηφία τους είναι άτομα με ήπια νοητική υστέρηση και γενικότερα στο νομό δεν υπάρχουν αποφοιτήσαντες  με προβλήματα όρασης και ακοής.». Επίσης «η λειτουργία του ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής μόνο με τις ήδη εγκεκριμένες ειδικότητες για τυφλά και κωφά άτομα προϋποθέτει χρήση εργαστηρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού που κοστίζει περισσότερο και που αυτή τη στιγμή δε διαθέτουμε και πρέπει να αποκτήσουμε.»
 Αντιθέτως ο σύλλογος προτείνει τις εξής ειδικότητες:
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 03.02.02.1)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 02.01.02.1)                  ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ (MULTIMEDIA)                                                                                                   ΒΟΗΘΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 03.03.05.0)  ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 03.03.03.0)
Από αυτές «οι 1 και 2 αποτελούν συνέχεια των ήδη λειτουργούντων ειδικοτήτων στο ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΛ Σερρών γεγονός που επιτρέπει στους αποφοίτους να εξελίξουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απόκτησαν σε ανώτερο επίπεδο, οι δε 3 - 4 και 5 αφορούν καλλιέργεια δεξιοτήτων των αποφοίτων  σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες οικονομικές μονάδες που λειτουργούν στο νομό μας.»
 
 
 
Επισυνάπτεται η επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.
                                                                                                                         
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2016
 
Η καταθέτουσα Βουλεύτρια
 
Σταμπουλή Αφροδίτη
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ
ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α’ ΒΑΘΜΙΔΑΣ-
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
 
Σέρρες,  19-02-2016
Αρ. Πρωτ.:15  
 
 
 
       ΠΡΟΣ:
 


Υπουργό  Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων κ. Φίλη

 


Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Αναγνωστοπούλου

 
 
ΚΟΙΝ.:
Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ΥΠΕΘ
Τμήμα Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης
 
 
ΘΕΜΑ: «Αίτημα- Υπόμνημα του Συλλόγου Φίλων, Γονέων και Κηδεμόνων του ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑ.Λ ΣΕΡΡΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ” για τη λειτουργία του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Ειδικής Αγωγής στην πόλη των Σερρών»
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
               
Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγωνία μας για τη λειτουργία του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Ειδικής Αγωγής στις Σέρρες, το οποίο εγκρίθηκε με την με αρ. αριθμ. Πρωτ. Κ1/5082/14-01-2015 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – Γενικής Γραμματείας ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, ΦΕΚ 89/19-1-2015 (σελ. 939), κατόπιν του με αριθμ. Πρωτ. 453/02-07-2014 αιτήματός μας.
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι στην αριθμ. Πρωτ. K1/148649/23-9-2015 Απόφαση με θέμα «Ειδικότητες Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής (Δ.Ι.Ε.Κ. Ε.Α) Εξαμήνου 2015Β» οι εγκεκριμένες Ειδικότητες αφορούν αποκλειστικά σε άτομα με προβλήματα ακοής και σε άτομα με προβλήματα όρασης και δεν συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω προτεινόμενες από το Σύλλογό μας ειδικότητες, οι οποίες και προτείνονται με βάση τη σχετική ενδελεχή διερεύνηση των προτιμήσεων των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων του ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑ.Λ ΣΕΡΡΩΝ:
 
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 03.02.02.1)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 02.01.02.1)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ (MULTIMEDIA)
ΒΟΗΘΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 03.03.05.0)
ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ: 03.03.03.0) 
Επισημαίνουμε ότι :
 Από τις παραπάνω προτεινόμενες ειδικότητες οι 1 και 2 αποτελούν συνέχεια των ήδη λειτουργούντων ειδικοτήτων στο ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΛ Σερρών γεγονός που επιτρέπει στους αποφοίτους να εξελίξουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απόκτησαν σε ανώτερο επίπεδο, οι δε 3 - 4 και 5 αφορούν καλλιέργεια δεξιοτήτων των αποφοίτων  σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες οικονομικές μονάδες που λειτουργούν στο νομό μας.
 Οι Ειδικότητες που εγκρίθηκαν με την αριθμ. Πρωτ. 3900/10-4-2015 απόφαση και αναφέρονται σε άτομα με προβλήματα όρασης και προβλήματα ακοής δεν εξυπηρετούν τους αποφοίτους των ΣΜΕΑΕ  του νομού μας, καθόσον στην πλειοψηφία τους είναι άτομα με ήπια νοητική υστέρηση και γενικότερα στο νομό δεν υπάρχουν αποφοιτήσαντες  με προβλήματα όρασης και ακοής. Κατά το Χειμερινό εξάμηνο 2015 δεν λειτούργησε το ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην πόλη μας, λόγω του γεγονότος ότι κατέθεσε αίτηση μόνο ένα άτομο με προβλήματα όρασης – ακοής.
 Η προσθήκη των παραπάνω προτεινόμενων ειδικοτήτων δεν επιβαρύνει οικονομικά το κόστος λειτουργίας του ΔΙΕΚ, καθώς το συγκρότημα ΣΜΕΑΕ στο οποίο θα λειτουργήσει το ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θεωρείται από τα πλέον εξοπλισμένα της χώρας και λειτουργούν όλα τα εργαστήρια που εξυπηρετούν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.Αντίθετα πιστεύουμε ότι η λειτουργία του ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής μόνο με τις ήδη εγκεκριμένες ειδικότητες για τυφλά και κωφά άτομα προϋποθέτει χρήση εργαστηρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού που κοστίζει περισσότερο και που αυτή τη στιγμή δε διαθέτουμε και πρέπει να αποκτήσουμε.
 
 
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε για την τροποποίηση της εν λόγω απόφασης με την προσθήκη των 5 παραπάνω ειδικοτήτων, προκειμένου να λειτουργήσει από το Εαρινό εξάμηνο 2016, το ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στην πόλη μας και τα παιδιά μας  να μη βρίσκονται εγκλωβισμένα στα σπίτια τους, καθώς δεν υπάρχει γι’ αυτά μεταλυκειακή ειδική εκπαίδευση, γεγονός που τα περιθωριοποιεί και τα οδηγεί στην απομόνωση και ψυχική τους επιβάρυνση.
Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας και θα δώσετε σύντομα τη δυνατότητα στους νέους ΑΜΕΑ για ειδική μεταλυκειακή κατάρτιση.
Θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης στην πράξη. 
 
            Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Φίλων, γονέων και Κηδεμόνων
Του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας-
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ Σερρών
 
 
Παναγασίδης Παύλος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16