ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.11.2015

Να σωθεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Οικονομικών
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υγείας
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
Θέμα: Να σωθεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ
Η ΒΙΟ.ΜΕ ανήκε στον όμιλο εταιριών της οικογένειας Φιλίππου, με μητρική εταιρία την ΦΙΛΚΕΡΑΜ- ΤΖΟΝΣΟΝ, η οποία πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2011. Μετά την πτώχευση της μητρικής, η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε: έμεινε χωρίς ΔΣ από το πρώτο εξάμηνο του 2012 και πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι  παρέμειναν στο εργοστάσιο και από το Φεβρουάριο του 2013 άρχισαν ξανά τη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με τον δικό τους τρόπο, δηλαδή στη βάση της αυτοδιαχείρισης μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων. Το αίτημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ είναι, συνεπώς, απλό: να μπορούν νόμιμα να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, ώστε να συνεχίσει η παραγωγή και οι ίδιοι να επιβιώνουν χάρη στην εργασία τους. Το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησίας της μητρικής ΦΙΛΚΕΡΑΜ και, στα πλαίσια της πτωχευτικής διαδικασίας, εκπλειστηριάζεται με αρχική ημερομηνία στις 26/11/2015. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην εκποιηθεί το εργοστάσιο για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του.
Το ΙΚΑ έχει σημαντικές αξιώσεις σε βάρος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, καθώς το χρεωστούμενο ποσό ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε, με μια νομοθετική παρέμβαση που θα εφάρμοζε αναλογικά στους πλειστηριασμούς τα όσα ήδη ισχύουν για τις τράπεζες, το ΙΚΑ να ανταλλάξει τις αξιώσεις του με τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ και κατόπιν να παραχωρηθεί η χρήση/λειτουργία του εργοστασίου στην ΚΟΙΝΣΕΠ των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι το με αριθμό 60 κληροτεμάχιο Ε κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108023/0/0, που βρισκόταν στην πλήρη κυριότητα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, κατασχέθηκε στις 2/10/2012 για χρέη προς το Δημόσιο. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα αγροτεμάχια με αριθμούς 78 (τεμάχιο αγρού Β' κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108137/0/0), 79 (αγροτεμάχιο με ΚΑΕΚ 191043108136/0/0), 80 (αγροτεμάχιο Β' κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108019/0/0) και 81 (αγροτεμάχιο Β' κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108018/0/0), που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ (ΣΕΒΙΟΜΕ), προκειμένου να καταστεί σαφέστερο και πιο ασφαλές το ιδιοκτησιακό περιβάλλον λειτουργίας του εργοστασίου.
Είμαστε ενήμεροι/ες για το γεγονός ότι από την εκπλειστηριαζόμενη περιουσία της ΦΙΛΚΕΡΑΜ προσδοκούν να αποζημιωθούν και 170 πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να γίνει διαμερισμός της περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και τα αγροτεμάχια μπορούν να εκποιηθούν χωριστά, η ενδεχόμενη εξαίρεση από τον πλειστηριασμό των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ΣΕΒΙΟΜΕ δεν εμποδίζει την εκποίηση των υπολοίπων και τη συνακόλουθη αποζημίωση των εργαζομένων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ.
Φυσικά η προτεινόμενη παρέμβαση, που θα διέσωζε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΣΕΒΙΟΜΕ, δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε οι εργαζόμενοι/ες μιας πτωχευμένης εταιρίας να μπορούν να ανακτήσουν την επιχείρησή τους υποβάλλοντας πρόταση παραγωγικής αναδιάρθρωσής της. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική τόσο στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας όσο και στην αναδυόμενη κοινωνική οικονομία. Γνωρίζουμε ότι, εκτός από σταθερή δέσμευση της κυβέρνησής μας, η εν λόγω θεσμική αλλαγή αποτέλεσε και αντικείμενο διυπουργικής μέριμνας κατά την προηγούμενη ολιγόμηνη κυβερνητική θητεία.
Στη βάση όλων των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
Σε ποιες ενέργειες σκέφτεται να προβεί η κυβέρνηση για να αποσοβηθεί το κλείσιμο του πρώτου στην Ελλάδα εν ενεργεία αυτοδιεθυνόμενου εργοστασίου; Έχει ενδιαφερθεί το ΙΚΑ να ανταλλάξει τις αξιώσεις του με τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ; Υπάρχουν σκέψεις για αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας επί του συνόλου ή κατ' ιδίαν στοιχείων του οφειλέτη ακόμη και αν αυτά εκποιούνται με άλλα ως ένα σύνολο, για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υποβάλει προσφορά το Δημόσιο ή ΦΚΑ ως πιστωτής, εφόσον κρίνεται ότι αυτό είναι αναγκαίο για την διασφάλιση των συμφερόντων του ως πιστωτή;
Τι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα σκέφτεται να προωθήσει η κυβέρνηση και γιατί αυτές καθυστερούν; 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Ακριώτης Γιώργος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γαβρόγλου Κώστας
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θεοφύλακτος Γιάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Καββαδία Αννέτα
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Λιβανίου Ζωή
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Μπάρκας Κώστας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παυλίδης Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Ριζούλης Ανδρέας
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ
Σπαρτινός Κώστας
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Συρίγος Αντώνιος
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Ψυχογιός Γιώργος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16