ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

10.11.2015

Έκδοση ΚΥΑ για καλλιέργεια Κλωστικής Κάνναβης

ΕΡΩΤΗΣΗ




προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων




ΘΕΜΑ: Έκδοση ΚΥΑ για καλλιέργεια Κλωστικής Κάνναβης

Στις 20 Μαρτίου 2013 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4139/2013 "Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις" σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις που θα έθετε σχετική ΚΥΑ, η καλλιέργεια της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης και η εμπορία των προϊόντων της στην Ελλάδα. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη χαθεί τρεις καλλιεργητικές περίοδοι, η σχετική ΚΥΑ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χορηγηθούν άδειες για την ανάπτυξη της εν λόγω καλλιέργειας και η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας να στερείται των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών που αυτή προσφέρει.

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χιλιάδων αγαθών τα οποία ανάγονται σε ένα τεράστιο εύρος βιομηχανικών κλάδων (τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργία, καλλυντικά, κατασκευές- οικοδομή, χαρτοπολτός κ.α.). Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω της αμειψισποράς, για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται καλλιέργεια αρνητικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας σε σχετική του μελέτη επισημαίνει πως η κλωστική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών βάμβακος και αραβοσίτου στη χώρα μας, ιδιαίτερα εν όψη του 2019 που θα σταματήσει το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η στρεμματική της απόδοση είναι μεγαλύτερη αυτής του βαμβακιού ενώ το κόστος απόληψης των ινών με τεχνολογία και εξοπλισμό νέας γενιάς είναι έξι φορές μικρότερο.

Κατά συνέπεια η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση, τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, αλλά και το κράτος μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Το θέμα της καθυστέρησης έκδοσης της ΚΥΑ είχε επισημανθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν, με σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του 2014 προκειμένου να μην χανόταν και η καλλιεργητική περίοδος του 2015, χωρίς όμως να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επειδή ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από το 2013.

Επειδή η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό στήριγμα της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα.

Επειδή κάθε καθυστέρηση πλήττει τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και την εθνική οικονομία συνολικά.





Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ με την οποία θα οριστούν οι όροι και προϋποθέσεις καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας




Ποιες κινήσεις έχουν γίνει κατά το τελευταίο έτος προς αυτήν την κατεύθυνση




Οι Ερωτώντες Βουλευτές




Γιαννακίδης Στάθης

Ακριώτης Γεώργιος

Βαγενά Άννα

Βράντζα Παναγιώτα

Γεωργοπούλου - Σαλτάρη Έφη

Δημητριάδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Εύη

Κατριβάνου Βασιλική

Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα

Λάππας Σπυρίδων

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μπγιάλας Χρήστος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Τσόγκας Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος


 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16