ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΠΙΚΑ

14.05.2015

Σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς περιοχές της Π.Ε. Σερρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Αφροδίτης Σταμπουλή για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς περιοχές της Π.Ε. Σερρών

Τεράστιος αντικυβερνητικός επικοινωνιακός σάλος έχει σηκωθεί από χτες, με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας για τη μερική φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων,
ακριβώς από αυτούς που έχουν ισοπεδώσει τους αγρότες με τη μνημονιακή πολιτική τους τα τελευταία χρόνια. Με το νόμο 4172/2013, ο οποίος συμπληρώνει προηγούμενους μνημονιακούς νόμους που αφορούν στην φορολογία εισοδήματος, προβλεπόταν φορολογία αποζημιώσεων και ενισχύσεων από το πρώτο κιόλας ευρώ. Σύμφωνα με τη χθεσινή τροπολογία οι αποζημιώσεις δεν φορολογούνται. Για τις δε ενισχύσεις ισχύει ότι: αφού αφαιρεθούν οι πρώτες 12 χιλιάδες ευρώ, το ποσό που απομένει προστίθεται στα εισοδήματα από διάθεση προϊόντων και, μετά την αφαίρεση των εξόδων, το υπόλοιπο φορολογείται με 13%. Το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά μόνο στο 3 με 5% των αγροτικών
εκμεταλλεύσεων με πολύ μεγάλες ενισχύσεις.
Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια να παρερμηνευτεί ο μνημονιακός νόμος 4172/2013, γίνεται από τους ίδιους που τον ψήφισαν και ενώ γνωρίζουν ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με προεξάρχουσα τη μνημονιακής επινόησης Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, απάντησαν στα ερωτήματα της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη ότι, σύμφωνα με αυτό το νόμο, το σύνολο του αγροτικού εισοδήματος θα έπρεπε να φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που δεν έθεσαν καν ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Αν παρ' ελπίδα κέρδιζαν, θα φαινόταν η γύμνια και η υποκρισία τους.
Αντίστοιχης ποιότητας διαστρέβλωση, είναι και η φήμη που αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ: Χάθηκε δήθεν, με ευθύνη της Κυβέρνησης ή κινδυνεύει να χαθεί λόγω εκπνοής της προθεσμίας των 12 εβδομάδων, η ευκαιρία για την υποβολή εκ μέρους της κυβέρνησης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., αιτήματος για αποζημιώσεις αγροτών στις πλημμυροπαθείς περιοχές.

Η αλήθεια, που αποσιωπάται, είναι ότι:

α) Το αίτημα πρέπει πρώτα να υποβληθεί από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στο 
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.

β) Για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης πρέπει η καταστροφή να 
αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

γ) Οι αποζημιώσεις δεν αφορούν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες αλλά σε 
αποκατάσταση υποδομών, προσωρινή στέγαση πλημμυροπαθών, προστασία
πολιτιστικής κληρονομιάς και καθαρισμό των πληγεισών περιοχών.

Άνθρακες, λοιπόν, ο «θησαυρός» που ανακάλυψαν κάποιοι, εκτός και αν η Περιφέρεια Κ. Μ. θεωρεί ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για να κινηθεί αυτή η διαδικασία. Ας το πράξει πρώτα και μετά να κρίνουμε την ευαισθησία και την ανταπόκριση του υπουργείου.
Από την άλλη πλευρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, η επιτροπή που συστάθηκε για το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων συλλέγει και αξιολογεί τα απαραίτητα στοιχεία (οικονομικά δεδομένα, αεροφωτογραφίες με την εξέλιξη του Δέλτα του ποταμού κ.λπ.), ενώ θα αξιοποιηθεί και το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) για έργα της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Οι παραπάνω ενέργειες επιχειρείται να αποκαταστήσουν τις διαχρονικές ολιγωρίες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την προστασία από τις πλημμύρες. Οι αλαλαγμοί παραπλάνησης της κοινής γνώμης κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αφροδίτη Σταμπουλή
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16