ΑΡΘΡΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

14.04.2015

Στο σχέδιο νόμου “ Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις” Θέμα: Παύση διώξεων συνδικαλιστών

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ




Στο σχέδιο νόμου “ Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις”




Θέμα: Παύση διώξεων συνδικαλιστών




ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ




Με το άρθρο 25 του Ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999, που φέρονταν τελεσθείσες μέχρι τον Μάρτιο του 1997 από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.




Οι κινητοποιήσεις πολιτών αποτελούν μέσο συλλογικής διεκδίκησης που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες και κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίστηκαν με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και περιστολή συνδικαλιστικών αλλά και συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, που, μολονότι διεκδίκησαν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αλλά και με αγωγές για την καταβολή δυσθεώρητων ποσών.

Με το σκεπτικό αυτό προτείνεται η ακόλουθη Προσθήκη - Τροπολογία

ΆΡΘΡΟ ...

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12Α του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), που φέρονται τελεσθείσες μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από αγρότες, ναυτεργάτες, ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ) και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

2. Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης κηρύσσει αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρας φύσεως, σε κάθε δε περίπτωση με πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου. Τυχόν αμετακλήτως επιβληθείσες ποινές διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο, με απόφαση του Δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος ή πρόταση του εισαγγελέα που υπηρετεί στη έδρα του εκδώσαντος την απόφαση Δικαστηρίου. Τυχόν εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας υποθέσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του Εισαγγελέα.

Αθήνα, 14 Απριλίου 2015

Οι προτείνοντες Βουλευτές
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Κατριβάνου Βασιλική
Ζάννας Ζήσης
Διώτη Ηρώ
Τζαμακλής Χάρης
Δημητριάδης Δημήτρης
Ουρσουζίδης Γιώργος
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Κουρεμπές Φάνης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Αυλωνίτου Ελένη
Σκούφα Ελισσάβετ
Ζαχαριάς Κώστας
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Ρίζος Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Ιγγλέζη Κατερίνα
Πολάκης Παύλος
Φάμελλος Σωκράτης
Καρακώστα Ευαγγελία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπάλλης Συμεών
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Πετράκος Θανάσης
Κώτσιας Θωμάς
Μπάρκας Κώστας
Σταθάς Γιάννης
Ακριώτης Γιώργος
Κοδέλας Δημήτρης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Ιωαννίδης Ηλίας
Γρηγόρης Σταύρος
Συρμαλένιος Νίκος
Καφαντάρη Χαρά
Κυριακάκης Βασίλης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Πάντζας Γιώργος
Λεουτσάκος Στάθης

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16