Πέρασε ένας σχεδόν μήνας από την ώρα που «έσπασε» το ανάχωμα στη «βάλτα του Πεθελινού». Στο διάστημα αυτού του μήνα πραγματοποιήθηκαν απανωτές συσκέψεις από τους υπεύθυνους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και έγιναν κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις, εφικτές χάρη στην κήρυξη της περιοχής από τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέσα στο πρώτο 24ωρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πιο κοστοβόρα από αυτές ακυρώθηκε από τον ίδιο της τον εμπνευστή της ως άστοχη, λίγες μέρες μετά την εξαγγελία της.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι καμία σοβαρή παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και από τον Νοέμβριο ακόμη, που ήταν γνωστό σε όλους ότι αναμενόταν αύξηση εισροών ύδατος στη λίμνη, πάλι δεν έγινε από την Περιφέρεια, που είναι αρμόδια, καμία προληπτική παρέμβαση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος. Η οικονομική ασφυξία που επέβαλαν στους ΟΤΑ οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι μια δικαιολογία, η οποία όμως δεν αφορά το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης - σημείο αναφοράς της αντιπλημμυρικής προστασίας της Π.Ε. – για το οποίο, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης περίμενε χρόνια, για να υπογραφεί από το νέο Υπουργό Ανάπτυξης Π. Λαφαζάνη μέσα σε λίγες μέρες.
Στην τελευταία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας αποφασίστηκε να ζητηθούν από τον Αν. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, εν ονόματι της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, 20 εκατομμύρια ευρώ για έργα στα αναχώματα και στην κοίτη του ποταμού, χωρίς την ύπαρξη καμιάς σχετικής μελέτης. Κατά τη συνάντηση με τους φορείς στο υπουργείο (31-3-15) ο Αν. Υπουργός Χρ. Σπίρτζης διευκρίνισε τις αρμοδιότητές του, που αφορούν την οριοθέτηση της πλημμυρόπληκτης περιοχής μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου και την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές (οδικό δίκτυο και κτίρια) αλλά όχι τις παρεμβάσεις στον ποταμό, οι οποίες είναι αρμοδιότητα ΥΠΕΚΑ. Επίσης τόνισε ότι μεσομακροπρόθεσμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούνται χωρίς τις αναγκαίες μελέτες, σε αντίθεση με έργα όντως έκτακτης ανάγκης που αφορούν την επείγουσα προστασία οικισμών και εγκαταστάσεων. Επί πλέον δεν αρνήθηκε την χορήγηση του συμπληρωματικού ποσού που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της στεγανοποίησης του ανατολικού αναχώματος.
Το να παρουσιάζονται οι θέσεις αυτές στα τοπικά ΜΜΕ ως απροθυμία αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους της κυβέρνησης και ως ανυπαρξία πολιτικής βούλησης να στηριχθεί το έργο της Περιφέρειας αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας από όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, χωρίς βέβαια να πείθουν κανένα. Εκείνο που διαφαίνεται είναι η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να μην επιτρέψει, ούτε σε ό,τι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ούτε σε ό,τι αφορά τις αγροτικές αποζημιώσεις, καταστρατηγήσεις είτε της εθνικής είτε της κοινοτικής νομοθεσίας, που οδηγούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και επιβολή προστίμων. Όσο ενοχλητική κι αν είναι αυτή η πρόθεση σε όσους μέχρι τώρα βόλευαν οι απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος, άλλο τόσο επιτακτική είναι η απαίτηση όλων των υπόλοιπων για την υλοποίησή της.
Αφροδίτη Σταμπουλή
σχετικός σύνδεσμος