ΟΜΙΛΙΕΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

09.03.2015

Ομιλία στη Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου

Η φετινή 8η του Μάρτη, ημέρα του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών τιμάται σήμερα από μια Βουλή της οποίας το πρώτο κόμμα έχει στο σήμα του την κόκκινη σημαία των εργατικών αγώνων, την πράσινη σημαία των οικολογικών αγώνων και την μωβ σημαία των φεμινιστικών αγώνων και ως συγκυβερνόν κόμμα οφείλει στις γυναίκες που κατοικούν σε αυτή τη χώρα, να υλοποιήσει βήμα βήμα, παρά τις αντιξοότητες, τις διακηρυγμένες θέσεις του, τις δεσμεύσεις του απέναντι στο γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα.

Αν ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος είναι ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο μετασχηματισμός των ανισότιμων και εξουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα μέχρι την εξάλειψη των πολυποίκιλων διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας, αποτελεί σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων σαν “γυναικείο ζήτημα” αλλά ως οικουμενική αρχή και ως θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας. Η υπέρβαση των πάσης φύσεως προκαταλήψεων σχετικά με το φύλο αποτελεί προϋπόθεση της μετάβασης στο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, και γι' αυτό οι φεμινιστικές κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ισότητα των φύλων, (για την επίτευξη της οποίας είναι καθοριστική η συμβολή της εμπειρίας των φεμινιστικών κινημάτων και των επεξεργασιών της φεμινιστικής σκέψης, όπως και η άρτια λειτουργία της αντίστοιχης κρατικής δομής, εν προκειμένω της ΓΓΙΦ), αποτελεί αδιαπραγμάτευτη διάσταση των θέσεών μας και εξειδικεύεται μέσα από ένα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές:

α) την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα μέτρα που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με ταυτόχρονη θέσπιση διαδικασιών και κριτηρίων για την αποτίμηση των επιπτώσεων που έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε φύλο,

β) τη λήψη θετικών δράσεων υπερ των γυναικών για την αντιμετώπιση άμεσων έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων. Αναλυτικότερα:

-Η εργασία είναι ένα πεδίο στο οποίο οι ανισότητες φύλου που παρατηρούνται στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ, παρόλο που η κρίση είχε ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας να είναι μεγαλύτερος για τους άντρες παρά για τις γυναίκες. Οι γυναίκες υπεραντιπροσωπεύονται στο πιο κακοπληρωμένο και ευάλωτο τμήμα της αγοράς εργασίας και, σε ένα περιβάλλον αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας και γενικότερων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, αντιμετωπίζουν επιπλέον τις παραβιάσεις που αφορούν τις άδειες μητρότητας και ανατροφής, τη μη ανανέωση συμβάσεων ή τις απολύσεις κατά τον χρόνο που προβλέπεται προστασία και τις διακρίσεις στην πρόσληψη επειδή είναι μητέρες. Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της μητρότητας για τις εργαζόμενες με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών από την πλευρά της κυβέρνησης μαζί με την ενεργοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης, οικονομικής και τεχνικής στήριξης άνεργων γυναικών και πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας γυναικών θα αντιστρέψουν μεσοπρόθεσμα αυτή την κατάσταση. Η επαναλειτουργία των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ειδικότητες που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες και διδάσκονται κυρίως από γυναίκες θα είναι ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις μόνες γονείς, για τις γυναίκες επικεφαλής μονοπρόσωπου νοικοκυριού, για τις μετανάστριες και πρόσφυγες, για όσες βιώνουν διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

-Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει. Η ενθάρρυνση της μητρότητας ως επιλογής και η διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων, ιατρικών και κοινωνικών, για την πραγμάτωση της δεν σχετίζεται με αντιλήψεις περί δημογραφικού προβλήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει και σέβεται τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν το 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF). Κατά συνέπεια, στηρίζει τόσο την πρόσβαση κάθε γυναίκας στις μεθόδους αντισύλληψης και στην τεχνητή διακοπή κύησης, όσο και σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, αλλά και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης η φαρμακευτική αγωγή που είναι αναγκαία στις αναφερόμενες καταστάσεις αποτελεί αναγκαίο τμήμα της δημόσιας περίθαλψης, που παρέχεται με τους ίδιους όρους όπως και κάθε άλλη συνταγογραφούμενη αγωγή. Και βέβαια έφτασε η ώρα να καταργηθεί η απαράδεκτη και απάνθρωπη υπουργική απόφαση που επιβάλλει καταβολή διπλού νοσηλείου σε αλλοδαπές χωρίς άδεια παραμονής είτε είναι επίτοκες είτε νοσηλεύονται για άλλο λόγο (ΦΕΚ Β 3096 23-11-2012) όπως και την Υγειονομική Διάταξη (ΓΥ/39α) για τις οροθετικές γυναίκες.

-Η έμφυλη βία με τη μορφή της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, του βιασμού και του trafficking με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και θύμα του μπορεί να βρεθεί οποιαδήποτε γυναίκα, όμως οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ή άλλα προβλήματα όπως οι μετανάστριες έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και να αντιδράσουν. Ο ρυθμός με τον οποίο δέχεται κλήσεις η τηλεφωνική γραμμή της ΓΓΙΦ που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική αυξάνεται συνεχώς ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα αποτελεί κόμβο παράνομης διακίνησης ανθρώπων κυρίως για σεξουαλική εκμετάλευση. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των κέντρων συμβουλευτικής και φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας όπως και η αύξησή τους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η άμεση κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης) θα διασφαλίσει την ουσιαστικότερη από κάθε πλευρά προστασία των θυμάτων.

-Η αναπαραγωγή των στερεότυπων ρόλων των φύλων στην εκπαίδευση και ο σεξισμός στα ΜΜΕ έχουν βαθειές ρίζες στην κοινωνική συνείδηση και για την αντιστροφή τους θα απαιτηθεί ποικιλία δράσεων και παρεμβάσεων σε πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

-Και ασφαλώς οι προτροπές της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, που παρακολουθεί την εφαρμογή της CEDAW, όπως αυτές διατυπώνονται στην 7η περιοδική έκθεσή της είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν από την νέα κυβέρνηση ώστε η έκθεση του 2017 να καταγράψει μια αναβαθμισμένη κατάσταση των γυναικών της χώρας, ιδιαίτερα των ευάλωτων και μειονεκτουσών ομάδων.

-Τέλος, έσχατο αλλ' ουχί ελάχιστο, η αναβαθμισμένη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η ορατότητα αυτής της συμμετοχής τίθεται επί τάπητος. Η αναλογία γυναικών στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στις άλλες ΚΟ και έτσι η συνολική αναλογία γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο πλησιάζει τον ευρωπαίκό μέσο όρο. Επίσης έχει εκλεγεί γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής και για μια ακόμη φορά μια αντιπρόεδρος, και ο αριθμός των γυναικών στην κυβέρνηση είναι μεγαλύτερος απ' ότι στην προηγούμενη, όμως απέχουμε πολύ από την ισόρροπη συμμετοχή, το περίφημο 50-50, που παραμένει στόχος μας. Σημειωτέον ότι η ισόρροπη αντιπροσώπευση των φύλων 50-50 είναι θεσμοθετημένη στα όργανα των αυτόνομων Κουρδικών περιοχών της Συρίας και εφαρμόζεται και στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, όπως είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω κατά το ταξίδι μου στις περιοχές αυτές για τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών για την Ημέρα της Γυναίκας. Ως προς την εξάλειψη του είδους λεκτικού σεξισμού που αποτελεί η αποκλειστική χρήση του αρσενικού στον κοινοβουλευτικό λόγο, η εξαγγελθείσα από την Πρόεδρο της Βουλής αλλαγή στον κανονισμό προσφέρεται για την καθιέρωση της χρήσης και των δύο γραμματικών γενών σε κάθε αναφορά σε πρόσωπα, όπως και για την καθιέρωση όρου που θα καθιστά ορατό το φύλο των γυναικών-μελών του Κοινοβουλίου, με πιο δόκιμο κατά την κρίση πολλών τον όρο “βουλεύτρια”. Έτσι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί το ευτράπελο φαινόμενο οι παρούσες βουλεύτριες να ψηφίζουμε “παρών” με ω ούτε και να αυταπατώμαστε ότι ψηφίζουμε το “παρόν” με ο, γιατί το παρόν σπανίως μπορούμε να το ψηφίσουμε, συνήθως έχει ψηφιστεί νωρίτερα από άλλους. Αυτό που μπορούμε να ψηφίσουμε αλλά κυρίως να διεκδικήσουμε είναι το μέλλον και με αφορμή αναστοχασμού την φετινή 8η του Μάρτη διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και τους άντρες αυτής της χώρας, με όλο και λιγότερες ανισότητες, με όλο και λιγότερες διακρίσεις λόγω φύλου.

σχετικό video


 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16