ΔΡΑΣΕΙΣ

13.02.2015

Θα στηρίξουμε την τευτλοκαλλιέργεια και την ΕΒΖ

Πηγή: http://www.alterthess.gr/
Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγοί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ο αναπληρωτής και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Αποστόλου και Σγουρίδης. Επίσης παρούσες ήταν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου από τη Θεσσαλονίκη. Αφροδίτη Σταμπουλή από τις Σέρρες και Νατάσα Γκαρά από τον Έβρο. Στην συνάντηση συμμετείχε πλήθος τευτλοπαραγωγών από όλη την Βόρεια Ελλάδα, εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΒΖ και οι διευθυντές και των 3 τριών εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες και Ορεστιάδα.

Όπως γνωστοποίησε ο Π. Λαφαζάνης, η αποπληρωμή των περσινών οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς και η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης για την ίδια τη βιομηχανία προκειμένου να επανεκκινηθεί η παραγωγική διαδικασία, θα είναι το πρώτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο για να διασωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι οφειλές προς του παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. ευρώ. «Είμαστε κάτω από το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, «αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ότι υπάρχει. Να πάρουν τα χρήματά τους οι τευτλοπαραγωγοί για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο και επανακκινηθεί η παραγωγική διαδικασία. Στις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα βρούμε τα χρήματα».

Οι τευτλοπαραγωγοί κατά τη συζήτηση δήλωσαν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σπορά  άμεσα, σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι δύο βασικές προϋποθέσεις: αφενός να καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται για την παραγωγή που παρέδωσαν πέρυσι (45%) και για τα ασυγκόμιστα τεύτλα και αφετέρου να προκύψει τιμολόγιο για καλλιεργητική χρονιά για το 2015 για το οποίο θα εγγυηθεί η κυβέρνηση. Οι ίδιοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι από τις δεσμεύσεις που έλαβαν και αναμένουν εξελίξεις την προσεχή εβδομάδα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει σε κινήσεις ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί η βιομηχανία με 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει εκτός από τα οφειλόμενα προς τους τευτλοκαλλιεργητές, τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Σε δεύτερη φάση, όπως γνωστοποίησε ο Π. Λαφαζάνης, θα εξετασθεί η περίπτωση απεξάρτησης της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή, θα προχωρήσει η αλλαγή της διοίκησης, η οποία θα έχει νέο προσανατολισμό, και σε διάλογο με παραγωγούς και εργαζομένους να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. «Στόχος τους υπουργείου», είπε, « είναι μια ισχυρή τευτλοκαλλιέργεια, μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να έχει προοπτικές, να είναι αποδοτική, ανταγωνιστική, να μην έχει ελλείμματα». «Αν είχε άλλη διαχείριση εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», συμπλήρωσε.

Ο γόρδιος δεσμός της ιδιότυπης σχέσης που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και τον εκκαθαριστή, πρέπει να λυθεί, τόνισε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να στηριχθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και εν συνεχεία να εξετασθούν ζητήματα όπως της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τεύτλων. «Στο πλαίσιο της βασικής μας κατεύθυνσης για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και να επιστρέψουμε αν είναι δυνατόν στην πρότερη κατάσταση παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.
σχετικός σύνδεσμος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16