ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

02.12.2014

Οι υπουργοί δεν απαντούν σε ερώτηση για τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών

Πηγή: left.gr
Δήλωση Αφροδίτης Σταμπουλή για το ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

Κώλυμα επικαλέστηκαν και οι δυο Υπουργοί, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επομένως δεν προσήλθαν στη Βουλή να απαντήσουν την Επίκαιρη Ερώτηση που αφορούσε τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών. Προφανώς τους ήταν πολύ δύσκολο να δώσουν απαντήσεις στο στοιχειώδες ερώτημα, πού θα αποτίθενται τα απόβλητα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, τα οποία στην ΚΥΑ με αριθμό 52890/4174/13.11.2014 απλώς δεν αναφέρονται. Όμως μάλλον τους ήταν ακόμα πιο δύσκολο να απαντήσουν σε μια σειρά από ουσιώδη ζητήματα τα οποία προέκυψαν από την διερεύνηση του θέματος:

Πόσο σοβαρή είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την επαναλαμβανόμενη εκροή υγρών εμφανώς ρυπαρών μακροσκοπικά, των οποίων τη σύνθεση μελέτησε το Γενικό Χημείο του Κράτους ύστερα από απαίτηση των κατοίκων. Τα τελευταία αποτελέσματα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατορθώσει να τα πληροφορηθούμε από την αρμόδια υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας.

Αν έχει διερευνηθεί η πιθανότητα το φαινόμενο να οφείλεται σε κακοτεχνία και αν υπήρχε η δυνατότητα αυτή να εντοπιστεί κατά τη παραλαβή του έργου. Πάντως ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση του Προέδρου του στις 27/11/2014, αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία τον εντοπισμό ελλείψεων σε υποδομές και την καταγραφή των προβλημάτων λειτουργίας στους ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη μελέτη που συνέταξαν υπάλληλοί του, την οποία επίσης θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε.

Κατά πόσο νομιμοποιείται μια γεν. διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να τροποποιεί την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του “Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορρημάτων στη θέση Ερείπια Νεράιδας” παρκάμπτοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε:

α) να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων δυναμικότητας από 63.000 μέχρι 90.000 τόνους τον χρόνο, η οποία θα παράγει κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά και υλικό τύπου κομπόστ κατάλληλου μόνου για εργασίας επίχωσης ή αποκατάστασης εδάφους και όχι για καλλιέργεια προϊόντων διατροφής.

β) να υπάρχει δυνατότητα κατασκευής στο μέλλον μονάδας αξιοποίησης των προϊόντων RDF για παραγωγή ενέργειας.

γ) να γίνεται επεξεργασία των στραγγισμάτων με αντίστροφη όσμωση, τα οποία στη συνέχεια θα καταλήγουν στον ξηροχείμαρο Παλαιοκάστρου παρά το γεγονός ότι μέσα στην κοίτη του υπάρχει υδρευτική γεώτρηση που χρησιμοποιείται από τον οικισμό Μελενικίτση. Για την παραγόμενη λάσπη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Πόσο “νόμιμο και ηθικό” είναι να προωθούνται τέτοιου είδους “έργα”, με την γνωστή διαδικασία των ΣΔΙΤ, ενώ είναι σαφές ότι αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (αλλά και στο ίδιο το νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση), γεγονός που καθιστά αδύνατη την χρηματοδότηση τους από κοινοτικούς πόρους.

Αφροδίτη Σταμπουλή

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Σερρών
σχετικός σύνδεσμος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16