ΒΟΥΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12.12.2014

Σεξισμός στο Κοινοβούλιο και στον δημόσιο λόγο»: Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Πηγή: left.gr
«Σεξισμός στο Κοινοβούλιο και στον δημόσιο λόγο»: Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Ήταν μια ιδιαίτερα γόνιμη διαβούλευση, από εκείνες που καλλιεργούν συνειδήσεις και προωθούν διεκδικήσεις, διεκδικήσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μέρος του προγράμματός του, αναφέρετε σε σχετική ενημέρωση

Η εκδήλωση-διαβούλευση, που διοργάνωσαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Σεξισμός στο Κοινοβούλιο και στο δημόσιο λόγο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/12/14 στην αίθουσα της Γερουσίας με ομιλήτριες τις Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παν/μίου του Αιγαίου, και Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλεύτρια Σερρών.

Τις πολυάριθμες εκπροσώπους γυναικείων φεμινιστικών, συνδικαλιστικών, μεταναστευτικών οργανώσεων και φορέων ισότητας χαιρέτησε η συντονίστρια της εκδήλωσης Φωτεινή Κούβελα, βουλεύτρια Β’ Αθήνας, αναφέροντας τους λόγους που έκαναν αναγκαία μια διαβούλευση με αυτό το περιεχόμενο. Η Μαρία Γκασούκα στην ομιλία της ανέφερε ότι με τον ορισμό «σεξισμός» εννοούμε την πρακτική μέσω της οποίας υποβαθμίζονται άτομα με βάση το φύλο τους και είναι ένα φαινόμενο που έχει ως υπόβαθρο τις άνισες σχέσεις μεταξύ των φύλων. Είναι μια μορφή ρατσισμού για την οποία δεν παρατηρείται η ευαισθησία που έχει αναπτυχθεί για άλλες μορφές ρατσισμού. Μια από τις πιο οδυνηρές εκφάνσεις του σεξισμού είναι ο γλωσσικός σεξισμός, ο οποίος έχει πάρει διαστάσεις στο Κοινοβούλιο. Η Αφροδίτη Σταμπουλή ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά σεξιστικού λόγου, εκφερόμενου άλλοτε από ΜΜΕ και άλλοτε από κοινοβουλευτικούς άνδρες, σε βάρος γυναικών που συμμετέχουν στο δημόσιο βίο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις από το ευρύτερο δυνατό πολιτικό φάσμα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον πρύτανη του Παν/μιου Αιγαίου κ. Στ. Γκρίτζαλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή «Επιτροπή 50-50 ισόρροπη συμμετοχή», που λειτουργεί στο Παν/μιο αυτό και από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για θέματα ισότητας των φύλων κα Κ. Σπανού, η οποία επεσήμανε ότι οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δούρειος ίππος σεξισμού.

Από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των οργανώσεων και φορέων όπως ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Ένωση Ελληνίδων Νομικών, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων Επιστημόνων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, το κέντρο «Διοτίμα», η ηλεκτρονική φεμινιστική εφημερίδα «Το Μωβ», η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας, η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Αττικής, και ακόμη της συντονίστριας του Τμήματος Γιάννας Κανναβού, της καθ. Μ. Καραμεσίνη, Προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Παν/μίου και Δ/ντριας του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και των βουλευτριών Β. Κατριβάνου, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μ. Παπαδημητρίου και Τζ. Βαμβακά, προέκυψε η αναγκαιότητα κύρωσης της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης και διασφάλισης της λειτουργίας των συμβουλευτικών κέντρων και των κέντρων φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, καθώς και της σύνταξης ενός υπομνήματος προς το Προεδρείο της Βουλής που θα το καλεί να συμβάλει στην εξάλειψη του σεξιστικού λόγου από το Κοινοβούλιο.

Ήταν μια ιδιαίτερα γόνιμη διαβούλευση, από εκείνες που καλλιεργούν συνειδήσεις και προωθούν διεκδικήσεις, διεκδικήσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μέρος του προγράμματός του.

σχετικός σύνδεσμος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16