ΔΡΑΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΑ

21.11.2014

Δήλωση των βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Αφροδίτης Σταμπουλή και Δέσποινας Χαραλαμπίδου με αφορμή την σημερινή ΤΓΣ της ΕΒΖ:

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Δήλωση των βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Αφροδίτης Σταμπουλή και Δέσποινας Χαραλαμπίδου με αφορμή την σημερινή ΤΓΣ της ΕΒΖ:
 
«Η ΕΒΖ θα παραμείνει ανοιχτή!»
 
 
Την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης παρακολούθησαν σήμερα οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Β’ Θεσσαλονίκης, Αφροδίτη Σταμπουλή, Σερρών και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Α’ Θεσσαλονίκης, προχωρώντας στην παρακάτω δήλωση:
 
«Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Λάμπρος Χαραλάμπους, ουσιαστικά μας παρουσίασε σήμερα το πώς θα εφαρμοστεί η έκθεση «βιωσιμότητας» της ΚΑΝΤΟΡ και η δήθεν αναδιάρθρωση του Ομίλου. Ουσιαστικά, μας παρουσίασε την τελευταία «πράξη» του οριστικού κλεισίματος της βιομηχανίας.
 
Το παρόν έξω από την ΤΓΣ έδωσαν αγρότες και εργαζόμενοι της ΕΒΖ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα που έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση από την εφαρμοζόμενη πολιτική απαξίωσης τόσο του Ομίλου, όσο και της τευτλοκαλλιέργειας γενικότερα.
 
Το τελειωτικό χτύπημα, μετά το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, έρχεται τώρα, όπως ανακοινώθηκε, με την άρνηση της Πειραιώς να χορηγήσει δάνειο στην ΕΒΖ βραχυπρόθεσμα για να εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς, ζητώντας εγγυήσεις από το Δημόσιο! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η διοίκηση να ανακοινώνει στους αγρότες ότι θα εξοφληθούν σε βάθος χρόνου, δηλαδή κατά την άνοιξη-καλοκαίρι, την ώρα που οι ίδιοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν αποπληρώσει το ΦΠΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι δεν πρόκειται υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσουν την παραγωγή τεύτλων, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος όχι μόνο της μοναδικής μεγάλης βιομηχανίας της χώρας, αλλά και συνολικά της τευτλοκαλλιέργειας.    
 
Εμείς, απαιτούμε από την διοίκηση της ΕΒΖ αφενός την άμεση δημοσιοποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για το 2015, χωρίς περαιτέρω μειώσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους τευτλοκαλλιεργητές να προγραμματίσουν την παραγωγή τους, γιατί μόνο  μέσω της αύξησης της παραγωγής θα δοθεί η δυνατότητα για την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα και αφετέρου την άμεση πληρωμή των ωφελούμενων με όποια διαδικασία κι αν θα πρέπει να προηγηθεί γι’ αυτό.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τους καλλιεργητές τεύτλων, τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και τις τοπικές κοινωνίες. Η ΕΒΖ θα πρέπει να συνεχίζει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.»
 
Το Γραφείο Τύπου
 
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16