ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

30.06.2014

Απεργία πείνας των κρατουμένων και κατάσταση στις Φυλακες Νιγρίτας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Σέρρες
30-06-2014
 
Θέμα:  Απεργία πείνας των κρατουμένων και κατάσταση στις Φυλακές
            Νιγρίτας
 
Με δεδομένο ότι από τις 23 Ιουνίου κρατούμενοι των φυλακών όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ, που προωθείται προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών με τη βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή και εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών επισκέφθηκαν το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και την προφορική ενημέρωση που προηγήθηκε από την Διεύθυνση του καταστήματος, μεγάλος αριθμός κρατουμένων συμμετείχε εδώ και μέρες στην απεργία πείνας.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό την παροχή ιατρικής στήριξης και παρακολούθησης στους απεργούς πείνας, καθώς είναι γνωστό ότι το ιατρείο του καταστήματος είναι υποστελεχωμένο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των απεργών και κινητοποίησε την αλληλεγγύη των ιατρών για εθελοντική παροχή στήριξης. Δυστυχώς, ωστόσο, η επίσκεψη αυτή στάθηκε αφορμή να γίνουμε μάρτυρες μιας κατάστασης εμπαιγμού, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φαρσοκωμωδία, αν δεν αφορούσε τόσες ανθρώπινες ζωές.
 
Με την άφιξη του κλιμακίου διαπιστώσαμε ότι η Διεύθυνση του καταστήματος αντιμετωπίζει ως απεργό πείνας μόνο έναν εκ των κρατουμένων, ο οποίος, λόγω της προγενέστερης χρονικά έναρξης της απεργίας, είχε υπογράψει ατομική υπεύθυνη δήλωση ως απεργός. Οι υπόλοιποι απεργοί πείνας, των οποίων ο αριθμός αγγίζει τα 2/3 του συνολικού αριθμού κρατουμένων στο κατάστημα, θεωρείται ότι πραγματοποιούν αποχή συσσιτίου και όχι απεργία πείνας, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει από τις 26 και 27 Ιουνίου έγγραφες δηλώσεις έναρξης απεργίας πείνας με υπογραφές σχεδόν του συνόλου των κρατουμένων των πτερύγων Β και Γ.
 
Η αιτιολογία της διεύθυνσης του καταστήματος, που επικαλείται την διάταξη του άρθρου 31 του Σωφρονιστικού Κώδικα, που προβλέπει δήλωση του κρατουμένου, δεν κάνει διάκριση ωστόσο σε ατομική ή συλλογική, δεν ευσταθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση, όπως μας διαβεβαίωσαν οι κρατούμενοι, κανείς υπεύθυνος δεν τους ζήτησε να υποβάλουν σχετική δήλωση ώστε να τύχουν της απαιτούμενης για απεργούς πείνας ιατρικής παρακολούθησης. Τέλος, το ενδεχόμενο οι κρατούμενοι να πραγματοποιούν αποχή από το συσσίτιο και να τρέφονται με δικά τους μέσα είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς, όπως ενημερωθήκαμε από την κοινωνική υπηρεσία, τουλάχιστον τα 2/3 των κρατουμένων στο κατάστημα έχουν μηδενική ή ελάχιστη οικονομική κίνηση στους λογαριασμούς τους, είναι δηλαδή άποροι. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της μεταχείρισης είναι η ελλιπέστατη ιατρική παρακολούθησή τους, ακόμη και αυτών που έχουν ανάγκη ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής, η οποία χωρίς κανένα ιδιαίτερο μέτρο προστασίας είτε διακόπτεται είτε συνεχίζεται, ενώ δε σιτίζονται.
 
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των φυλακών, όπου το κράτος σύμφωνα με τους νόμους του θα έπρεπε να σωφρονίζει τους κρατούμενους ώστε να τους επανεντάξει στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη, αυτοί εξοντώνονται μέρα με τη μέρα επειδή επέλεξαν να αντιταχθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο, το οποίο δε θίγει μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και κάθε πολίτη που ζει σ’ αυτή χώρα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εγκαθιδρύει την καθαρά ανταποδοτική λειτουργία των ποινών, θεσμοθετεί μια κατηγορία κρατουμένων-εχθρών με ποικίλα χαρακτηριστικά, οι οποίοι δε θα διαθέτουν κανένα από τα βασικά δικαιώματα των κρατουμένων, όπως η χορήγηση αδειών, η επικοινωνία με τους οικείους τους, η εργασία και η απόλυση υπό όρο.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των κρατουμένων απεργών πείνας σε όλες τις φυλακές της χώρας. Καλεί όλους τους συμπολίτες μας να απαιτήσουν την απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχέδιου, διότι η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και η δημιουργία φυλακών φρουρίων μάς αφορά όλους και όλες, καθώς αποτελούν προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Από το Γραφείο Τύπου

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16