ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

24.06.2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στις χαλαζόπληκτες περιοχές τόνισε προς τους αγρότες:
 
Στόχος είναι να γίνουν σωστές εκτιμήσεις, δίκαιες Ευθύνη του ΕΛΓΑ να πληρώσει την αποζημίωσ

Οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτάπου άκουσαν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότιήταν μόνο υποσχέσεις όχι όμως δεσμεύσεις
 
ΤηνΠεριφερειακή Ενότητα Σερρώνεπισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν χιλιάδες αγροτικές καλλιέργειες μετά την χαλαζόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης .
Ο κ. Έξαρχος συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Αργύρη Μποτό και στελέχη του οργανισμούχθες το μεσημέρι, επισκέφτηκαν την Τοπική Κοινότητα Βαλτοτοπίου του δήμου Εμμανουήλ Παππά καιείχαν συνάντηση σε κατάστημα της πλατείας της Κοινότητας, με τουςαγρότες της περιοχής .Στην συνάντηση συμμετείχαν η αντιπρόεδρο ς της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο βουλευτής Μενέλαος Βλάχβεης , η βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή ,η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο υποδιοικητής του ΟΓΑ, Μιχάλης Τζελέπης, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Βαγγέλης Καλαθάς , ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά , Δημήτρης Νόττας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαλτοτοπίου , Αθανάσιος Ζιραγκάκης, πρόεδροι αγροτικών συλλόγων και αγρότες που οι καλλιέργειες τους καταστράφηκαν.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, απευθυνόμενος στους αγρότες δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή, το ίδιο βράδυ έμαθαν στον ΕΛΓΑ για την ζημιά που προκάλεσε ηχαλαζόπτωση, ότι έχουν μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς στην περιοχή των Σερρών ,ότι είναι μεγάλη ένταση, σε έκταση και η αποζημίωση θα είναι μεγάλη .Τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν σωστές εκτιμήσεις, δίκαιες χωρίς διακρίσεις και ότι είναι ευθύνη της διοίκησης του ΕΛΓΑ να πληρώσει την αποζημίωση και να μην τους απασχολεί αυτό, καθώς όπως είπε υπάρχουν χρήματα. Απλώς διευκρίνισε ότι είναι σαφέςσε ορισμένες καλλιέργειες να συνεργαστεί ο ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το λόγο αυτό καλό είναι, για να μην ταλαιπωρηθούν οι αγρότες, στην αίτηση που θα καταθέσουν να έχουν αντίγραφο της δήλωσης του 2014. Σημείωσε ότι είναι μεγάλη επιχείρηση αυτής της καταγραφής καθώς είναι μεγάλος οαριθμός των εκτάσεων, μεγάλος ο αριθμός των παραγωγών. Υπογράμμισε ότι έχει δοθεί εντολή στο γραφείο του ΕΛΓΑστη Θεσσαλονίκη να διαθέσει γεωπόνους για την εκτίμηση, μάλιστα ότι πήραν και επιπλέον εκτιμητές και αν χρειαστείθα αντιμετωπίσουν την κατάσταση και με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Κατέληξε λέγοντας ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ θα παρακολουθεί την κατάσταση .
Αναφορικά με την επίσκεψη στηνσυγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα ,το Βαλτοτόπι , τόνισε ότι επιλέχθηκε για την επίσκεψη του επιτελείου του ΕΛΓΑ, επειδή εκεί είναι το επίκεντρο της ζημιάς.
 
Στην περιοχή του Βαλτοτοπίου αλλά και της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ελένης του δήμου Σερρών
Στην συνέχεια όλοι μαζί, μετέβησαν σε πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του Βαλτοτοπίου αλλά και της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ελένης του δήμου Σερρών, και είδαν από κοντά τις καταστροφές στο τριφύλλι, στο βαμβάκι , στο καλαμπόκι , στους ηλίανθους.
Σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Έξαρχος τονίζονταςότι με ότι είδε στα χωράφιαεπιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχε ακούσει για την κατάσταση στην περιοχή από τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους αγρότες , δήλωσε« Είναι αλήθεια ότι ο νομός Σερρών έχει πληγεί, από όσες ζημιές έχουν γίνει μέχρι αυτή την στιγμή σε όλη την χώρα,σε μεγαλύτερο βαθμό . Η ζημιά είναι μεγάλη σε έκταση , είναι μεγάλη και σε ένταση . Στην συνεργασία που είχαμε με τις υπηρεσίες που θα βοηθήσουν στο έργο ,έχουμε κάνει ένα πλάνο δουλειάς .Θα ξεκινήσουμε τις εκτιμήσεις από αύριο (Τρίτη) σε καλλιέργειες που είναι υπόσυγκομιδή και θα συνεχίσουμε σε άλλες καλλιέργειες . Όπως είπαμε ο ΕΛΓΑ έχει τα χρήματα να πληρώσει τις αποζημιώσεις , αυτό που ζητήσαμε από τις υπηρεσίες είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκτιμήσεις ώστε να κάνουν σωστές εκτιμήσεις. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση ,θα προσπαθήσουμε όλοι μας με την συνεργασία να φέρουμε σε πέρας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την διαδικασία. Έχει δυσκολίες ,θα έχει εμπόδια αλλά ευελπιστώ με την συνεργασία και των τοπικών παραγόντων, που μας παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι θαδοθεί, θα μπορέσουμε ναπάμε γρήγορα σε πέρας την διαδικασία».
« Στόχος του ΕΛΓΑ , είναι στο τέλος με τις αποζημιώσεις να στηρίξουμε τους αγρότεςτης περιοχής που έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» υποστήριξε ο κ. Έξαρχος.
Αναφορικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα λάβουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ,δήλωσε «Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τις ημερομηνίες ,γιατίδεν ξέρουμε τον αριθμό τωνδηλώσεωνπου θα γίνουν. Πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων και θα μπορούμε να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις εκτιμήσεις με τον τρόπο το σωστό ,δενθέλουμε να γίνουν διακρίσεις, αυτή είναι η προτροπή προς τις υπηρεσίεςγιατί θέλουμε να υπάρχουν δίκαιες εκτιμήσεις»
« Η επίσκεψη του κλιμακίου από την ανώτερη ιεραρχία του ΕΛΓΑ, ελπίζω να φανεί χρήσιμη , στην όσο δυνατόν ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση .Αυτό που ζητάμε είναι η επαρκέστατη δυνατή στελέχωση του οργανισμού με όσο προσωπικό για να γίνουν οιεκτιμήσειςσύντομα και η όποια αναγκαία ρύθμιση έστω και νομοθετική ώστε κάποια ποσά ν α αρχίσουν να καταβάλλονται χρήματα στους αγρότες τον καιρό της συγκομιδής , με κάποιο τρόπο σαν αυτές τις ρυθμίσεις που γίνονται όταν πρόκειται για ΠΑΕ είτε για τράπεζα ,να βρεθεί ώστε να καταβάλλεται ένα ποσό έναντι στους αγρότες » δήλωσε η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή .
Οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι
Οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτάπου άκουσαν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότιήταν μόνο υποσχέσεις όχι όμως δεσμεύσεις . «Εμείς ήδη κάναμε αίτησηκαι περιμένουμε το κλιμάκιο των γεωπόνων για να κάνουν τιςεκτιμήσεις» ανέφεραν.
Σήμερααναμένεται κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ ναεπισκεφτείόλες τις πληγείσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να ξεκινήσει την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν.
Δήμητρα Μετόκη
σχετικός σύνδεσμος

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16