ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

04.06.2014

Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση κατάθεσης αιτήσεων αγροτών για ενιαία ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση κατάθεσης αιτήσεων αγροτών για ενιαία ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στο ΟΣΔΕ για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Με ερώτηση στην Βουλή (31-1-14/αρ. πρωτ. 719), που ουσιαστικά έμεινε αναπάντητη, με ανακοινώσεις του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και της ΕΕΚΕ  (Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλθηκε εξαρχής η σκανδαλώδης και φωτογραφική πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση Φορέων Α και Β βαθμού και του Φορέα Συντονισμού, η υποχρέωση των αγροτών να υποβάλλουν δηλώσεις-εξουσιοδοτήσεις προς τους πιστοποιημένους φορείς και η διαμόρφωση μιας μονοπωλιακής αγοράς που σχετίζεται με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα πρόσθετο ληστρικό χαράτσι για τους αγρότες, στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, με την υπογραφή μάλιστα της Κυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ειδικότερα.
Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Οι αγρότες είναι πλέον αντιμέτωποι με μια άθλια πραγματικότητα. Όλο το ΟΣΔΕ ελέγχεται από την Ανώνυμη Εταιρεία Gaia Eπιχειρείν (πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Νeuropublic και η ΠΑΣΕΓΕΣ), οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν εκβιαστικά εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις προς τους πιστοποιημένους φορείς και να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων πως όλες οι ενέργειες και πράξεις των φορέων αυτών θεωρούνται ότι γίνονται από τους  ίδιους (τους αγρότες), ενώ με δεδομένη την κατάργηση  από το ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων) της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, καλούνται να πληρώσουν για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσής τους εξ ολοκλήρου το κόστος, με πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση σε σύγκριση με το παρελθόν. 
 
Η Κυβέρνηση και οι βουλευτές που τη στηρίζουν  –αρκετοί από τους οποίους παριστάνουν εκ των υστέρων τους «διαμαρτυρόμενους» για τα αποτελέσματα της πολιτικής που οι ίδιοι έχουν αποδεχτεί και ψηφίσει-  φέρνουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να λογοδοτήσουν απέναντι σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, για τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΟΣΔΕ, η οποία συνθλίβει οικονομικά τους αγρότες προς όφελος μερικών κερδοσκόπων, οι οποίοι ευνοούνται σκανδαλωδώς από την κυβερνητική μεθόδευση.
 
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής:
Δεσμευόμαστε για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και τη διερεύνηση των πάσης φύσης ευθυνών για το νέο σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο. 
Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών της χώρας το οποίο θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων χωρίς επιβάρυνση τους.



                                                                                                       Αφροδίτη  Σταμπουλή

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16