ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.02.2011

ΣΕΡΡΕΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Πηγή: εφημερίδα Εποχή
ΣΕΡΡΕΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝΑποφασίζομεν και διατάσσομεν
 
Για τις 4 Μαΐου αναβλήθηκε, λόγω αποχής των δικηγόρων, η δίκη των 7 αγροτών που διώκονταν με τη διαδικασία του αυτόφωρου για θρασύτητα κατά της αρχής και παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι 7 αγροτοσυνδικαλιστές, μέλη Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων, είχαν συλληφθεί το βράδυ της Δευτέρας όταν παρέκαμψαν το μπλόκο αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ, οι οποίοι τους εμπόδιζαν να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα για να διεκδικήσουν την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών. Είχε προηγηθεί απόφαση του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, ο οποίος, επικαλούμενος το Σύνταγμα του ‘75, νόμους του ‘99 και του ‘07, διατάξεις του ποινικού κώδικα και τη συνθήκη της Λισσαβόνας (!), τις διαμαρτυρίες της βουλγαρικής κυβέρνησης για μη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών κατά τη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων καθώς και «πληροφορίες» ότι οι αγρότες «προτίθενται... να αποκλείσουν... την Ε.Ο. Προμαχώνα –Σερρών», απαγόρευσε για δύο μέρες την «κίνηση και στάθμευση γεωργικών οχημάτων» στο αντίστοιχο κομμάτι της εθνικής οδού και «κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία... στο οδικό δίκτυο (εθνικό-επαρχιακό-αγροτικό)... που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα».
Η σύλληψη των αγροτών και η παραπομπή τους στο αυτόφωρο προκάλεσε σάλο. Ο αντιπεριφεριάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην (αλλά όχι νυν) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαμαρτυρήθηκαν για τις συλλήψεις, αποδίδοντάς τις σε άνωθεν εντολές, αλλά διαφοροποιήθηκαν από τις κινητοποιήσεις. Δεν έλειψαν και κραυγές που ζητούσαν τη σύλληψη αντί για τους αγρότες διάφορων «κακών» που συμμετέχουν σε άλλες κινητοποιήσεις. Ο κ Ψωμιάδης εμφανίστηκε στο δικαστήριο δηλώνοντας ότι είναι και «δίπλα στους αγρότες» και «κατά της ανυπακοής». Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν συνδικαλιστές του ΚΚΕ και ο βουλευτής Α. Τζέκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών σε δελτίο τύπου του αναφέρει: «Μετά τις προληπτικές συλλήψεις διαδηλωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γιατί θα δημιουργούσαν επεισόδια, μετά την προληπτική εκκένωση του υπό επισκευή κτιρίου της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας γιατί θα προκαλούσαν φθορές, είχαμε και στην περιοχή μας την προληπτική απαγόρευση συνάθροισης, πορείας η στάθμευσης οχημάτων αγροτών στον Προμαχώνα γιατί θα διατάραζαν την κοινωνικοοικονομική ζωή, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα τους μαζί με τους από μήνες απλήρωτους εργάτες/τριες της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.  Η σύλληψη αγροτών και η παραπομπή τους στο αυτόφωρο, με την κατηγορία της θρασύτητας κατά της αρχής, δείχνει σε ποιο σκοτεινό παρελθόν επιστρέφει με επιταχυνόμενο ρυθμό η ελληνική κοινωνία αν δεν υπάρξουν συλλογικές αντιστάσεις στην καταστολή, αν δεν ενταθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις όσων πλήττονται από την κρίση».
Απτόητη από τις αντιδράσεις, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών επεξέτεινε την απαγόρευση για άλλες δύο μέρες, μέχρι το πρωί της Παρασκευής! Οι αγρότες του νομού, των οποίων πολλά τρακτέρ παραμένουν σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού, αποφασίζουν σε συνελεύσεις που γίνονται αυτές τις μέρες πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ στις 13 Φεβρουαρίου 2011
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16