ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

15.09.2013

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ «Επιτυχίες» από τις πιο ανατριχιαστικές πλευρές του success story

Πηγή: εφημερίδα Εποχή
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ«Επιτυχίες» από τις πιο ανατριχιαστικές πλευρές του success story

Tης
Αφροδίτης Σταμπουλή

Ο πρω­θυ­πουρ­γός στην ο­μι­λία του της ΔΕ­Θ, α­νά­με­σα στα άλ­λα, πα­ρου­σία­σε «ε­πι­τυ­χίες» στο με­τα­να­στευ­τι­κό. Για πρώ­τη φο­ρά, εί­πε, «μπή­καν στη χώ­ρα μας λα­θραία πο­λύ λι­γό­τε­ροι απ’ ό­σους έ­φυ­γαν ο­ρι­στι­κά». Και έ­δω­σε συγ­χα­ρη­τή­ρια στην Αστυ­νο­μία και το Λι­με­νι­κό… Το «θαύ­μα» αυ­τό ζη­τή­σα­με να μας ε­ξη­γή­σει η βου­λευ­τί­να του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Αφρο­δί­τη Στα­μπου­λή, που ξέ­ρει α­πό πρώ­το χέ­ρι την α­λή­θεια.
Ο πρω­θυ­πουρ­γός πρό­βα­λε μια α­πό τις πιο α­να­τρι­χια­στι­κές πλευ­ρές του success story του. Όντως, οι συλ­λή­ψεις (ά­ρα και οι α­φί­ξεις) αλ­λο­δα­πών χω­ρίς νο­μι­μο­ποιη­τι­κά έγ­γρα­φα, (κα­τά την ε­πί­ση­μη ο­ρο­λο­γία που α­γνο­εί­ται προ­κλη­τι­κά, ό­πως και ο ό­ρος «πρό­σφυ­γας», α­πό το πρω­θυ­πουρ­γι­κό λε­ξι­λό­γιο), εί­ναι κα­τά το τε­λευ­ταίο δω­δε­κά­μη­νο υ­πο­πολ­λα­πλά­σιες των α­ντί­στοι­χων προ­η­γού­με­νων.
 Στον Έβρο, στην πε­ριο­χή ό­που η γραμ­μή των συ­νό­ρων βρί­σκε­ται δυ­τι­κό­τε­ρα α­πό την ό­χθη του πο­τα­μού, ο δια­βό­η­τος φρά­χτης, οι κά­με­ρες και τα σκυ­λιά κά­νουν την πρό­σβα­ση α­δύ­να­τη. Εκεί ό­που το σύ­νο­ρο εί­ναι στην κοί­τη του πο­τα­μού, οι α­στυ­νο­μι­κοί που πε­ρι­πο­λούν με βάρ­κες, ό­πως μας πλη­ρο­φό­ρη­σε υ­ψη­λά ι­στά­με­νος στην ιε­ραρ­χία του Σώ­μα­τος «κά­νουν αι­σθη­τή την πα­ρου­σία τους με φώ­τα και κραυ­γές» μό­λις ει­δο­ποιη­θούν (και πά­λι α­πό κά­με­ρες) για ύ­πο­πτες κι­νή­σεις και «οι δου­λέ­μπο­ροι γυ­ρί­ζουν τους αλ­λο­δα­πούς πί­σω».
Στην πε­ρί­πτω­ση που η βάρ­κα συ­νε­χί­σει την πο­ρεία της και οι ε­πι­βά­τες δη­λώ­σουν ό­τι θέ­λουν να πα­ρα­δο­θούν, η ί­δια πη­γή μάς δια­βε­βαίω­σε ό­τι βγαί­νουν στην ό­χθη και ε­κεί συλ­λαμ­βά­νο­νται. «Αλλά ποιος θέ­λει να μεί­νει κρα­τού­με­νος ε­νά­μι­σι χρό­νο;» πρό­σθε­σε, συμ­με­ρι­ζό­με­νος προ­φα­νώς τη δια­κη­ρυγ­μέ­νη ε­μπι­στο­σύ­νη του υ­πουρ­γού Προ­στα­σίας του Πο­λί­τη στην α­πο­τρε­πτι­κή ι­κα­νό­τη­τα της φή­μης των κο­λα­στη­ρίων του «Ξέ­νιου Δία»
 Διε­ρω­τά­ται κα­νείς, αν μό­νο η ελ­πί­δα να α­πο­φύ­γουν τον ε­νά­μι­σι χρό­νο στο στρα­τό­πε­δο συ­γκέ­ντρω­σης (έ­στω και με τις πρώ­τες 15-25 μέ­ρες στο σχε­τι­κά υ­πο­φερ­τό Κέ­ντρο Πρώ­της Υπο­δο­χής) και ό­χι κά­ποιες α­νο­μο­λό­γη­τες α­πο­τρε­πτι­κές πρα­κτι­κές, α­τε­λέ­σφο­ρες στην α­νοι­χτή θά­λασ­σα, εί­ναι ο λό­γος που οι α­πελ­πι­σμέ­νοι στρά­φη­καν προς τα νη­σιά. Διε­ρω­τά­ται, ε­πί­σης, για ό­σους δεν πνί­γη­καν, (ή δεν κά­η­καν ζω­ντα­νοί, ό­πως η νε­α­ρή γυ­ναί­κα και τα παι­δά­κια της) ποια θα εί­ναι η τύ­χη των αι­τη­μά­των α­σύ­λου που υ­πο­βά­λουν στη νέα, αυ­το­τε­λή, αλ­λά πά­ντα υ­πα­γό­με­νη στο Υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πο­λί­τη υ­πη­ρε­σία: η τα­χύ­τε­ρη πα­ρα­λα­βή δεν ο­δη­γεί αυ­τό­μα­τα σε ι­κα­νο­ποιη­τι­κά πο­σο­στά θε­τι­κών α­πα­ντή­σεων.
 Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση, πά­ντως, οι φι­λο­ξε­νού­με­νοι του «Ξέ­νιου Δία», της «Ασπί­δας» ή του «Πο­σει­δώ­να» έρ­χο­νται α­ντι­μέ­τω­ποι με το δέ­λε­αρ του «ε­θε­λού­σιου ε­πα­να­πα­τρι­σμού», ο ο­ποίος με­ρι­κές φο­ρές εί­ναι τό­σο «ε­θε­λού­σιος» ώ­στε έ­νας νέ­ος ά­ντρας κρε­μά­στη­κε πε­ρι­μέ­νο­ντάς τον σε κά­ποιο κρα­τη­τή­ριο –α­πό α­νυ­πο­μο­νη­σία, προ­φα­νώς.
 Κι ό­λα αυ­τά μέ­σα σε έ­να χο­ρό ε­κα­τομ­μυ­ρίων (75% ευ­ρω­παϊκώ­ν-25% α­πό τον προϋπο­λο­γι­σμό) που δια­τί­θε­νται για συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα και με­ταλ­λι­κούς οι­κί­σκους, κά­με­ρες και σκυ­λο­τρο­φές, καύ­σι­μα και ξε­νο­δο­χεια­κή –δια­μο­νή– α­πο­σπα­σμέ­νων, κέι­τε­ρι­γκ και πο­λύ­γλωσ­σα φυλ­λά­δια, α­ε­ρο­πο­ρι­κά ει­σι­τή­ρια και σε λί­γο σε­κιού­ρι­τι και συ­νερ­γεία κα­θα­ριό­τη­τας (με απ’ ευ­θείας α­να­θέ­σεις πά­ντα), αλ­λά δε φτά­νουν πο­τέ για ι­κα­νο­ποιη­τι­κή δια­τρο­φή, έν­δυ­ση, πε­ρί­θαλ­ψη, α­το­μι­κή υ­γιει­νή και ε­πι­κοι­νω­νία των δύ­σμοι­ρων «φι­λο­ξε­νού­με­νων».
 Αν με τα δε­δο­μέ­να αυ­τά ο κ. Σα­μα­ράς ε­παί­ρε­ται ό­τι «κα­θά­ρι­σε» τα κέ­ντρα των πό­λεων, το ε­ρώ­τη­μα που μπαί­νει εί­ναι πως θα κα­θα­ρί­σει τη συ­νεί­δη­σή του.»
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ στις 15-9-2013



 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16