Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, και η Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke, Ανέτ Γκροτ, επισκέφθηκαν τις «ελεεινές τρύπες» όπου κρατούνται μετανάστες.
«Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κομοτηνή είδαμε τις πιο ελεεινές τουαλέτες που έχουμε δει ποτέ. Από τις δέκα βρύσες, οι εννιά είναι ταπωμένες. Στη γούρνα για το πλύσιμο υπάρχουν σκουπίδια. Το πάτωμα είναι λασπωμένο. Σιχαίνεσαι να πατήσεις, όχι να πλυθείς. Μας είπαν ότι τις βρύσες τις καταστρέφουν οι κρατούμενοι. Προφανώς έγιναν κάποιες ζημιές και δεν τις αποκαθιστούν οι αρμόδιοι εν είδει συλλογικής τιμωρίας. Μας είπαν επίσης ότι υπάρχει μια προκήρυξη 800.000 ευρώ, απ” όπου θα αγοραστούν τηλεοράσεις και πλυντήρια και θα φτιαχτούν από κει οι βρύσες».
Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, και η βουλευτίνα του γερμανικού κόμματος Die Linke, Ανέτ Γκροτ, επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και αντίκρισαν τις γνωστές εικόνες. Αυτή τη φορά, την κυρία Γκροτ συνόδευαν δημοσιογράφοι γερμανικών μέσων ενημέρωσης, για να ενημερωθούν οι συμπατριώτες της πώς γίνεται στην Ελλάδα η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα κέντρα κράτησης και να πιέσουν προς δύο κατευθύνσεις: να αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες οι χώρες της Ε.Ε.
Μόνο η όψη των κρατουμένων διέφερε από προηγούμενες επισκέψεις. «Τους βρίσκουμε κάθε φορά πιο αδυνατισμένους, είναι εμφανής ο υποσιτισμός. Δεν δικαιολογείται από το σιτηρέσιο των 5,8 ευρώ, καθόλου ευκαταφρόνητο σ” αυτή την περίσταση», μας λέει η κ. Σταμπουλή.
Κατά τα άλλα, ελλιπής προαυλισμός, ελλιπής επικοινωνία (μόνο στο Παρανέστι επιτρέπονται τα κινητά και ο συνεχής προαυλισμός), ελλιπής πρόσβαση σε περίθαλψη. Η επίσκεψη των κρατουμένων στον γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον κοινωνικό λειτουργό εξαρτάται από την καλή προαίρεση των φρουρών. «Πώς να διεκδικήσουν οι γιατροί να λειτουργούν σύμφωνα με τη δεοντολογία, όταν υπάγονται στο υπ. Δημόσιας Τάξης;», ρωτάει η κ. Σταμπουλή.
Την ώρα που ετοιμάζεται στο Παρανέστι νέο κέντρο κράτησης χωρητικότητας 500 ατόμων, που θα κοστίσει -ούτε λίγο ούτε πολύ- 6 εκατομμύρια ευρώ, στα υπάρχοντα κέντρα βρίσκονται άνθρωποι που συμπλήρωσαν δεκαοκτώ μήνες κράτηση και συνελήφθησαν δεύτερη φορά, παρ” όλο που αυτό απαγορεύεται.
Βρίσκονται ανήλικοι, καθώς είναι αμφισβητήσιμη η διαδικασία διαπίστωσης της ηλικίας μέσω εξετάσεων. Βρίσκονται άνθρωποι που είχαν κλείσει ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου για να ζητήσουν άσυλο, αλλά στο μεταξύ συνελήφθησαν.
«Σε κάθε τρύπα αυτής της χώρας κρατούνται άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι κρατούμενοι σε κανένα κράτος δικαίου. Από τη μια, τους κάνουν τον βίο αβίωτο, από την άλλη, αναπτύσσεται μια βιομηχανία επικερδής για κάποιους. Είναι τρομερό ότι έχουμε εθιστεί σ” αυτή την παρανομία. Αποτελεί μια πρόβα, για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική και στους Ελληνες», λέει η Αφροδίτη Σταμπουλή.
Δημήτρης Αγγελίδης