ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

17.12.2012

Επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας (Φυλακές Νιγρίτας)

Σέρρες   18-12-2012
 
 
                                      ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ
 
Επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας (Φυλακές Νιγρίτας)
 
 
Τη Δευτέρα  17 Δεκεμβρίου , κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Σερρών με επικεφαλής τη βουλευτή του Νομού Αφροδίτη Σταμπουλή, επισκέφθηκαν το Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας (φυλακές Νιγρίτας), όπου ενημερώθηκαν για τις συνθήκες λειτουργίας τόσο από τη διοίκηση και το προσωπικό, όσο και από τους ίδιους τους κρατούμενους.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την διοίκηση της φυλακής και εκπρόσωπο των εργαζομένων, όπου εκτέθηκαν και συζητήθηκαν για πολλοστή φορά τα γνωστά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού (φυλακτικού αλλά και νοσηλευτικού κ.λ.π), και της υποχρηματοδότησης. Τη στιγμή που το υπάρχον προσωπικό οριακά καλύπτει το ελάχιστο των απαιτήσεων, η κυβέρνηση βιάζεται να ανοίξει και τις υπόλοιπες πτέρυγες, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει την ύπαρξη αντίστοιχου προσωπικού και κονδυλίων. Όπως είναι αυτονόητο, η παρούσα κατάσταση αφενός διασαλεύει το επίπεδο της ασφάλειας του καταστήματος κράτησης, αφετέρου οδηγεί σε στέρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Μετά τη συνάντηση το κλιμάκιο και η βουλευτής βρέθηκαν στους χώρους κράτησης και προαυλισμού, καθώς και στα μαγειρεία, όπου συζήτησαν με
 
 
τους κρατούμενους και διαπίστωσαν από κοντά όσα εκτέθηκαν παραπάνω. Το αίτημα όλων των κρατουμένων ήταν κοινό : φαγητό – θέρμανση – γιατρός.
Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι η θέρμανση λειτουργεί μόνο μία ώρα την ημέρα, η δαπάνη για τροφή αντιστοιχεί σε 1,80 ευρώ ημερησίως ανά κρατούμενο, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν παντελώς από την διατροφή τους το κρέας και τα φρούτα, ενώ σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος δεν υπάρχει ούτε ιατρικό ούτε νοσηλευτικό προσωπικό.
Δυστυχώς, σήμερα αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Οι κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης εκτίουν ποινές που τους στερούν αποκλειστικά την ελευθερία. Το δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρέπεια, που θεωρείται αναφαίρετο, προσβάλλεται καθημερινά, καθιστώντας τα «σωφρονιστικά καταστήματα» χώρους ομηρίας και βασανισμού για κρατούμενους αλλά και προσωπικό.
 
 
 
 
                                                                           ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  Σερρών

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16