ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

07.01.2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, με αφορμή την εδώ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κου Χατζηδάκη, και την εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών

Σέρρες, 7-1-2014                                                                                      
 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Ο  ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, με αφορμή την εδώ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κου Χατζηδάκη, και την εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών, επισημαίνει ότι:
Η εκδήλωση αυτή είχε καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα με στόχο την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών, λειτουργιών και υποδομών με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα). Γι’  αυτό και ήταν έτσι οργανωμένη, ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα παρέμβασης εκπροσώπου της αντιπολίτευσης, ούτε του δημοτικού συμβούλου της «Διάβασης Πεζών» Σάκη Μπόϊκου, ούτε της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή, που παραβρέθηκαν.
Με την ανάδειξη αναδόχου για το έργο κατασκευής και λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στο Παλαιόκαστρο, η κυβερνητική κουστωδία ήρθε να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωσή της στο έργο της διευκόλυνσης των ιδιωτών εργολάβων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αστικών αποβλήτων.
Τη στιγμή που η συγκυβέρνηση έχει κατεδαφίσει κάθε θεσμό κοινωνικής προστασίας και έχει διαλύσει εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας, την ίδια στιγμή φροντίζει να εγγυηθεί τα κέρδη των ιδιωτών αναδόχων έργων ΜΕΑ, προβλέποντας κατώτερο όριο εγγυημένης ποσότητας ετησίως εισερχομένων σύμμεικτων αποβλήτων στις μονάδες αυτές. Και αν οι τοπικές κοινωνίες επιτύχουν να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των αποβλήτων κάτω του ορίου αυτού, θα πρέπει να «τιμωρηθούν», πληρώνοντας πρόστιμα στους εργολάβους.
Ελεύθερη αγορά για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, κρατικός προστατευτισμός για τους ιδιώτες «επενδυτές», στους οποίους παραδίνονται σημαντικές δημόσιες – δημοτικές υποδομές και λειτουργίες.
Η εγκατάσταση και λειτουργία ΜΕΑ (μέσω ΣΔΙΤ) επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, είναι άκρως προβληματική περιβαλλοντικά και οδηγεί σε έσχατη υποβάθμιση τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας τους δήμους σε εισπρακτικούς μηχανισμούς για την εξασφάλιση ιδιωτικών κερδών.
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι πληρωμές προς τους αναδόχους των ΜΕΑ καταβάλλονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, ενώ οι εμπλεκόμενοι δήμοι θα υφίστανται αντίστοιχη παρακράτηση πόρων από την ετήσια χρηματοδότησή τους.
Πέραν αυτών σημειώνουμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκλειστεί η χρηματοδότηση ΜΕΑ από πόρους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αφού η Εδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου 20/2012 αξιολογεί αρνητικά την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΜΕΑ, κάνοντας σύσταση στα κράτη- μέλη της ΕΕ να κινηθούν προς την κατεύθυνση επεξεργασίας αποβλήτων που διαχωρίζονται στην πηγή (και όχι σε ΜΕΑ) καθώς και σε πολιτικές μείωσης των ετήσιων ποσοτήτων τους.
Σε αυτή την περίπτωση, ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών καλεί τα μέλη του και κάθε πολίτη των Σερρών να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών της 8ης/1/14 στις 7 μ.μ., για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που παραδίνει δημόσιες λειτουργίες σε χέρια ιδιωτών, φορτώνοντας τα κόστη (οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά) στις τοπικές κοινωνίες.
 
Η σύμβαση δεν πρέπει να υπογραφεί.
Οι αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων να ληφθούν από τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού και όχι από μια χούφτα δημάρχων στην ΕΣΑΝΣ κεκλεισμένων των θυρών
                                                                                                             ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16