ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26.03.2014

Δήλωση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την τιμή του γάλακτος

        Σέρρες,  26-3-2014
 
 
                                                       ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 
 
 
Δήλωση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την τιμή του γάλακτος
 
 
 
 
 Η εμμονή της κυβέρνησης σε ένα μέτρο που απειλεί να κλονίσει την ίδια της τη συνοχή είναι χαρακτηριστική των συμφερόντων που αυτή υπηρετεί, σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.
 
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης στις εντολές της τρόικα για άρση και των τελευταίων «φραγμών» προς διευκόλυνση της επέλασης μεγάλων υπερεθνικών εταιρειών – καρτέλ γάλακτος, εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών. 
Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η τιμή του προϊόντος είναι παραπλανητικός, διότι το γάλα των 5 ημερών σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι το ίδιο ποιοτικά με αυτό των 10 ημερών. Συνεπώς, η όποια μείωση της τιμής του αναφέρεται σε ένα προϊόν, το οποίο είναι ποιοτικά κατώτερο. Η αναμενόμενη, άλλωστε, μείωση τιμής θα είναι πολύ μικρή, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα στην τσέπη των καταναλωτών και θα μπορεί να αναιρεθεί κάθε στιγμή από το ολιγοπώλιο που θα ελέγξει την αγορά μόλις εξοντωθούν οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου. 
Ως αποτέλεσμα της επιλογής αυτής, και σε συνδυασμό με την προηγηθείσα κατάργηση της υποχρέωσης  για αναγραφή στη συσκευασία της χώρας προέλευσης, θα έχουμε τη νομιμοποίηση της απαράδεκτης τακτικής «ελληνοποίησης» μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος προέλευσης εκτός Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αφανισμό των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, αφού τα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών εξακολουθούν να είναι υψηλότερα στη χώρα μας απ’ όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεση συνέπεια και το υψηλότερο κόστος της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής.
Θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μείωσης της τιμής πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος και ζωοτροφών, χτυπώντας τα κυκλώματα των «μεσολαβούντων» στη διακίνηση των ζωοτροφών. Αντίστοιχα μέτρα θα έπρεπε να παρθούν και όσον αφορά στη διακίνηση του γάλακτος μέχρι αυτό να φθάσει στον καταναλωτή. Όμως αυτό κάθε άλλο παρά συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της συγκυβέρνησης  για στήριξη των Ελλήνων παραγωγών – κτηνοτρόφων. 
Τίποτε από όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν αποτελεί μονόδρομο, όπως θέλει η ίδια να τα παρουσιάζει. Απεναντίας, μονόδρομος για την ελληνική κοινωνία είναι η ανατροπή αυτής της εγκληματικής για τον τόπο πολιτικής  και όσων την εφαρμόζουν.
 
 
                                                                                  Αφροδίτη Σταμπουλή

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16