ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.03.2014

Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Π.Ε. Σερρών


 
Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή,
σχετικά με τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Π.Ε. Σερρών
 
 
Στην Π.Ε. Σερρών αναπτύσσονται ραγδαία κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής Σιντικής, με την πρόσφατη μαζική κινητοποίησή τους ενάντια στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού, που επισφραγίστηκε και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους όχι μόνο στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταλλείων στην περιοχή αλλά και στις ερευνητικές εργασίες, που δρομολογούνται να ξεκινήσουν εκεί και οι οποίες αποτελούν προοίμιο για την εξορυκτική δραστηριότητα.
 
Είναι βέβαιο ότι ο τρόπος και οι μέθοδοι εξόρυξης θα καταστρέψουν και θα αχρηστέψουν μεγάλες  εκτάσεις παραγωγικής γης στη Σιντική. Βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα (σκόνη από τις εκρήξεις), το έδαφος, τα επιφανειακά νερά και τους υπόγειους υδροφορείς, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης.
 
Οι όποιες θέσεις εργασίας ανοίξουν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες επισκιάζονται και αναιρούνται από την απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία). Μεγάλο, επίσης, πλήγμα θα υποστεί και η οικονομική ανάπτυξη στη βάση ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με επίκεντρο το οικοσύστημα λίμνης Κερκίνης – όρους Μπέλες. 
 
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ο χρυσό –όχι μόνο στις Σέρρες αλλά και καθ΄ όλο το μήκος  της βόρειας Ελλάδας, από το Κιλκίς και τη Χαλκιδική ως τη Ροδόπη- δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ισχύει το πρωθυπουργικό δόγμα:  «επενδύσεις έναντι οιουδήποτε κόστους».
Μια ιδέα για το τι σημαίνει αυτή η εμμονή στο ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου, που συνοδεύεται από ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική – οικονομική – κοινωνική καταστροφή, μας δίνει η Χαλκιδική (Σκουριές). Εκατοντάδες άνδρες δυνάμεων καταστολής έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αστυνομική επικράτεια και άβατο. Οι κάτοικοι που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, συλλαμβάνονται με νυχτερινές επιχειρήσεις εφόδου στα σπίτια τους και σέρνονται στα κρατητήρια σαν να ήταν οι χειρότεροι εγκληματίες. Η συγκυβέρνηση έχει μετατρέψει την ελληνική αστυνομία σε ιδιωτική σεκιούριτι των εταιρειών χρυσού. ΄Ετσι εννοεί την «ανάπτυξη» της χώρας και τη δημιουργία «ελκυστικού περιβάλλοντος» για τους επενδυτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ανυποχώρητο αγώνα των συμπολιτών μας, που παλεύουν για τη διαφύλαξη του τόπου μας και τη διασφάλιση όρων μιας ανάπτυξης συμβατής με το περιβάλλον, τις ανάγκες της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να υποστούμε μια ακόμη απώλεια τέτοιου μεγέθους
 
Δε θ’ αφήσουμε τη γη μας να μάς γίνει ξένη
 
 
                                                                                                Αφροδίτη  Σταμπουλή

Συνεντεύξεις

05.09.2018

Συνέντευξη στο ρ.σ ΚΟΚΚΙΝΟ για την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Σερρών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακούστε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο
 
https://soundcloud.com/vqkdjbjmsrmb/lykesas-stampouli-060918-1

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail afro-sta@otenet.gr  astampouli@parliament.gr
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16