ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13.03.2014

Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Π.Ε. Σερρών


 
Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή,
σχετικά με τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Π.Ε. Σερρών
 
 
Στην Π.Ε. Σερρών αναπτύσσονται ραγδαία κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής Σιντικής, με την πρόσφατη μαζική κινητοποίησή τους ενάντια στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού, που επισφραγίστηκε και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους όχι μόνο στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταλλείων στην περιοχή αλλά και στις ερευνητικές εργασίες, που δρομολογούνται να ξεκινήσουν εκεί και οι οποίες αποτελούν προοίμιο για την εξορυκτική δραστηριότητα.
 
Είναι βέβαιο ότι ο τρόπος και οι μέθοδοι εξόρυξης θα καταστρέψουν και θα αχρηστέψουν μεγάλες  εκτάσεις παραγωγικής γης στη Σιντική. Βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα (σκόνη από τις εκρήξεις), το έδαφος, τα επιφανειακά νερά και τους υπόγειους υδροφορείς, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης.
 
Οι όποιες θέσεις εργασίας ανοίξουν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες επισκιάζονται και αναιρούνται από την απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία). Μεγάλο, επίσης, πλήγμα θα υποστεί και η οικονομική ανάπτυξη στη βάση ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με επίκεντρο το οικοσύστημα λίμνης Κερκίνης – όρους Μπέλες. 
 
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ο χρυσό –όχι μόνο στις Σέρρες αλλά και καθ΄ όλο το μήκος  της βόρειας Ελλάδας, από το Κιλκίς και τη Χαλκιδική ως τη Ροδόπη- δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ισχύει το πρωθυπουργικό δόγμα:  «επενδύσεις έναντι οιουδήποτε κόστους».
Μια ιδέα για το τι σημαίνει αυτή η εμμονή στο ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου, που συνοδεύεται από ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική – οικονομική – κοινωνική καταστροφή, μας δίνει η Χαλκιδική (Σκουριές). Εκατοντάδες άνδρες δυνάμεων καταστολής έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αστυνομική επικράτεια και άβατο. Οι κάτοικοι που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, συλλαμβάνονται με νυχτερινές επιχειρήσεις εφόδου στα σπίτια τους και σέρνονται στα κρατητήρια σαν να ήταν οι χειρότεροι εγκληματίες. Η συγκυβέρνηση έχει μετατρέψει την ελληνική αστυνομία σε ιδιωτική σεκιούριτι των εταιρειών χρυσού. ΄Ετσι εννοεί την «ανάπτυξη» της χώρας και τη δημιουργία «ελκυστικού περιβάλλοντος» για τους επενδυτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ανυποχώρητο αγώνα των συμπολιτών μας, που παλεύουν για τη διαφύλαξη του τόπου μας και τη διασφάλιση όρων μιας ανάπτυξης συμβατής με το περιβάλλον, τις ανάγκες της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να υποστούμε μια ακόμη απώλεια τέτοιου μεγέθους
 
Δε θ’ αφήσουμε τη γη μας να μάς γίνει ξένη
 
 
                                                                                                Αφροδίτη  Σταμπουλή

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16