ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

12.03.2014

Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με το πρόβλημα των πατατοπαραγωγών Σερρών

Σέρρες,  12-3-2014
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 
 
 
Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή,
 σχετικά με το πρόβλημα των πατατοπαραγωγών Σερρών
 
 
 
Οι πατατοπαραγωγοί Άνω Βροντούς και Ορεινής αντιμετωπίζουν το οξύτατο πρόβλημα της μη διάθεσης στην αγορά 10.000 περίπου τόνων πατάτας άριστης ποιότητας, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής  που δίνουν οι μεσάζοντες-έμποροι, την ίδια στιγμή που η τελική τιμή διάθεσης στους καταναλωτές είναι πολλαπλάσια υψηλότερη.
 
Η καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης από τη μια έχει αφήσει να αυξηθεί  υπέρμετρα το κόστος παραγωγής, από την άλλη έχει καταργήσει κάθε προστατευτικό μέτρο για την εγχώρια παραγωγή, ακυρώνοντας επιπλέον στην πράξη, μέσω της υποστελέχωσης και της υπολειτουργίας, ακόμη και τους θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, επιτρέπει στους πολλαπλά διαστρωματωμένους – διαπλεκόμενους μεσάζοντες να κερδοσκοπούν ασύστολα εις βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους συμπολίτες μας παραγωγούς να στραφούν άμεσα προς μορφές κοινωνικής – αλληλέγγυας οικονομίας και εναλλακτικών δικτύων διανομής των προϊόντων τους (χωρίς μεσάζοντες), που θα μπορούσαν να δώσουν, έστω και εν μέρει  λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα η αυτοοργάνωση σε υγιή συνεργατικά σχήματα θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα ένα αποτελεσματικό μέσο υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτών.
 
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τέτοιες δομές και δράσεις, οι οποίες όμως, για να αναπτυχθούν και να στεριώσουν, χρειάζονται τη στήριξη των ίδιων των παραγωγών και όλων των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι μας, διεκδικώντας καθημερινά την ανατροπή αυτής της αντι-αγροτικής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
 
 
                                  Αφροδίτη  Σταμπουλή

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16